Terug naar boven

Curiosa pop: Liedjes over bouwen

Rondom de Dag Van De Bouw metselt Muziekweb zijn eigen selectie van artiesten die een nummer maakten over bouwen of bouwwerken.

De Britse electro/jazzgroep The Cinematic Orchestra staat erom bekend hun nummers zorgvuldig op te bouwen, maar daarom staan ze niet in deze curiosa. De openingstrack van hun album Ma Fleur (2007) gaat namelijk over… het bouwen van een huis! De vocalen zijn van Patrick Watson, die zingt over de warme thuishaven van hem en zijn geliefde. Het nummer raakt met zijn piano- en vioolarrangementen een gevoelige snaar en belandde in tv-series als One Three Hill, Grey’s Anatomy en Orange Is The New Black.

The Cinematic Orchestra – To Build A Home

Florence Welch’ nummers mogen dan wel vaak bombastisch zijn en opgewekte klanken bevatten, haar teksten hebben juist regelmatig een donkere ondertoon. In dit nummer van haar eerste album Between Two Lungs (2009) zingt ze over haar wederhelft die doodskisten in elkaar timmert. Hij maakt ze voor Jan en alleman, zo blijkt, want iedereen heeft er vroeg of laat wel eentje nodig.

Florence + The Machine – My Boy Builds Coffins

Een kraan kan een handig hulpmiddel zijn om mee te bouwen. In dit nummer van Solange staan ze symbool voor de onmogelijkheid om te ontsnappen aan de emotionele last van het leven. Omringd door de gebouwen in de stad, zou een aanblik van de lucht een moment van verlossing kunnen bieden. Als Solange omhoog kijkt ziet ze echter kranen in de lucht zweven, als ware het metalen wolken die de tralies vormen waaraan ze niet kan ontsnappen.

Solange – Cranes In The Sky

Het volgende nummer werd bij de release van Vantage Point (2008) door de Belgische krant De Morgen bestempeld als slechtste dEUS nummer ooit. Maar hey, hij past naadloos in deze curiosa. Al komt de architect in dit nummer weinig aan gebouwen ontwerpen toe. Hij zit in een mentale crisis en besluit daarom een jaar in retraite te gaan.

dEUS – The Architect

Aretha Franklin zingt het volgende nummer, dat door Bobby Lance en Fran Robbins werd geschreven en origineel werd opgenomen door Thelma Jones. Het nummer gaat over Jack, die een huis bouwt dat met liefde gevuld is. Van liefde is weinig sprake in de gelijknamige film van Lars Von Trier uit 2018. Hierin probeert een psychopaat (gespeeld door Matt Dillon) de perfecte moord te plegen. In de film bouwt hij een huis van – zonder al te veel te verklappen – wel heel bijzondere materialen. Ook Metallica maakte een nummer met dezelfde titel.

Aretha Franklin – The House That Jack Built

(JvQ)