Terug naar boven

Van Eigen Bodem: NPI-collectie (2)

Het Nederlands Pop Instituut (NPI), dat sinds 1975 Nederlandse muziek verzamelde, heeft zijn collectie overgedragen aan Muziekweb. Het gaat om een zeer brede verzameling genres en artiesten van Nederlandse bodem. Daar zitten albums van gevestigde bands en artiesten tussen, maar tevens in eigen beheer uitgebrachte cd’s van bands die naar een platendeal toe aan het werken waren. Zoals te verwachten is een deel, lang nadat ze zijn opgenomen in deze collectie, nog steeds bekend bij een groot publiek, terwijl andere artiesten en groepen stilletjes aan uit het collectieve geheugen verdwijnen. In dit artikel lichten we een aantal artiesten uit, die in de jaren 90 en de jaren 00 werk uitbrachten, die het verdienen nogmaals in het zonnetje gezet te worden.

De Zeeuwse band De Niro bracht in 1998 het vijf nummers tellende mini-album Flushing Boulevard uit. De melodieuze liedjes van de band worden uitgevoerd met een stevig americana-geluid. Zanger/liedschrijver van de band is Jan Piet (JP) de Klerk, die regionaal bekendheid blijft genieten en in 2019 onder zijn eigen naam het album Rock & Roll Principal uitbrengt. De titel van die plaat is een referentie naar het beroep dat hij naast zijn muzikantenbestaan uitvoert: dat van schoolhoofd.

De Niro - Flushing Boulevard

De Limburgse band Leff scoorde in 2003 een regionale hit met Limburg, ich bin van dich. De band zingt in dialect en speelt stevige rock, maar de toevoeging van de accordeon maakt dat het de band ook een mooi warm geluid heeft. Het nummer werd geschreven door Frans Hermans, een zanger/liedjesschrijver die overigens geen deel uitmaakte van de band. Hermans speelde later nog in de groepen Volle Gaas en Vleddig.

Leff - Limburg, ich bin van dich

In de NPI-collectie bevindt zich ook een demo van de Zuid-Hollandse prog/metalgroep Ulysses. Deze in 2001 in één dag opgenomen (onofficiële) eerste plaat werd door progfans en popbladen goed ontvangen. De groep lijkt muzikaal beïnvloed door bands als Dream Theater, Marillion en Pink Floyd. De plaat bevat zowel steviger werk als ballads, zoals het nummer Watching Over You Na deze eerste publicatie bracht de band nog twee platen uit: Symbioses (2003) en The Gift Of Tears (2008). Met name deze laatste werd als een volwassen plaat onthaald. Sinds 2009 is het helaas stil rondom Ulysses.

Ulysses - Watching Over You

Ook uit het Zuiden des lands afkomstig is de Venrayse band Luna. De band speelt gemoedelijke akoestische rootsy muziek, gezongen door zangeres Nelleke Rijs. De band bracht één album uit, het door BJ Baartmans geproduceerde No Grip (2002). In de gelederen van de band bevindt zich ook Ben Hermsen, die een half leven eerder zanger was van de beatgroep The Sparks, uit het nabijgelegen dorp Horst, die al vanaf 1963 actief was. Hermsen drumde en zong in de formatie Luna, die bij zijn overlijden in 2005 ophield te bestaan.

Luna - Riding Train

De Rotterdamse band Clayborn bestond tot 2009 en bouwde een uitstekende live-reputatie op. Eerste wapenfeit van de band is de ep Release (2004). De nummers vallen op door een grote veelzijdigheid en mooie dynamische contrasten. De band weet heel ingetogen de spanning op te bouwen. Zangeres Crazy Jane stuurt de groep met haar stem moeiteloos van haast gefluisterde zang tot grote hoogtepunten. Sinds het uiteenvallen van de band treedt ze op als Martha Jane Settler met haar groep The Talisman.

Clayborn - Keep me here