Terug naar boven

Pablo Honey - De invloeden op het debuut van Radiohead

In 2023 is het dertig jaar geleden dat Radioheads debuutalbum Pablo Honey (1993), met het inmiddels onsterfelijke Creep, uitkomt. Het album wordt aanvankelijk matig ontvangen, maar Radiohead zal in de jaren daarna uitgroeien tot één van de allergrootste alternatieve rockbands. Met hun genremix waar uiteindelijk naast rock ook elektronica in voorkomt, inspireren ze menig artiest zoals Muse, The xx, Coldplay en Bloc Party. Met deze terugblik op hun debuut draaien we de rollen juist om en kijken we welke artiesten Radiohead inspireerden.

Het debuutalbum van Radiohead heeft, zeker vergeleken met hun latere werk na OK Computer (1998), veel rammelende en schurende gitaren. De inspiratie hiervoor komt onder meer bij de Amerikaanse grungeband Nirvana vandaan, die op hun eigen debuut tevens met een rauwe gitaarsound furore maakt.

Nirvana - Blew

Naast de schreeuwerige gitaarriffs van Nirvana is de dynamische rammelrock van Pixies ook een belangrijke inspiratiebron voor Radioheads debuut - maar ook voor hun vervolgalbum The Bends (1995) . De groep werkte voor Pablo Honey daarom ook samen met Pixies producers Sean Slade en Paul Q. Kolderie. Voor de cover van hun single Stop Whispering maakten ze zelfs een herbewerking van het artwork van Pixies-album Surfer Rosa (1991).

Pixies - Where Is My Mind?

Zowel de muziek van Talking Heads als Radiohead wordt ook wel als artrock bestempeld. Radiohead vernoemde zichzelf dan ook niet geheel toevallig naar een nummer van de New Yorkse band rondom frontman David Byrne.

Talking Heads - Radio Head

R.E.M. maakte grote indruk op Radiohead frontman Thom Yorke terwijl hij opgroeide. De band rondom Michael Stipe was dan ook een grote inspiratiebron voor hem. Stipe en Yorke zullen uiteindelijk ook vrienden worden. Als Yorke in 2019 te gast is bij The Late Show noemt hij South Central Rain als zijn favoriete R.E.M. nummer.

R.E.M. - South Central Rain

Creep wordt het bekendste nummer van Pablo Honey, terwijl de single in eerste instantie flopt. Het is geen bewuste keuze, maar het lied heeft eenzelfde soort akkoordenschema als The Air That I Breathe van The Hollies. Het zou er zelfs zo op lijken, dat The Hollies uiteindelijk zelfs een deel van de royalties zullen opstrijken. Luister en oordeel zelf.

The Hollies - The Air That I Breathe
Radiohead - Creep

(JvQ)