Terug naar boven

Popmuziek: Goth

Is de wereld rijp voor een heropleving van goth rock? In het voorjaar van 2023 toonden zich hier voortekenen van in de vorm van het vuistdikke boek The Art of Darkness: The History Of Goth van de Britse muziekschrijver en punkzanger John Robb. Niet veel later verscheen de prachtig geïllustreerde cd-box Young Limbs Rise Again: The Story Of The Batcave Night Club 1982-1985. Ondertussen betrad zangeres Siouxsie Sioux voor het eerst in 10 jaar weer het podium, van onder andere een stijf uitverkocht Paradiso in Amsterdam.

De Londense Siouxsie Sioux kan gerust gothmother genoemd worden. Zij duikt in 1977 op in de entourage van de Sex Pistols (zij flankeert de band tijdens hun roemruchte aanvaring met Billy Grundy op de Britse televisie) en dicteert de extravagante punkmode, met zwarte en doorschijnende outfits, getoupeerd zwart haar en theatrale make up als een horror vedette uit het stomme filmtijdperk. Met haar eigen band Siouxsie and The Banshees geeft zij vervolgens een eigen draai aan punk, met donkere ondertonen, morbide onderwerpen en invloeden van glamrock-helden als David Bowie en Roxy Music.

Siouxsie & The Banshees - Carcass

De vroege muziek en act van de Britse groep Bauhaus is helemaal toegespitst op het creëren van duisternis. Concerten zijn filmische schaduwspelen met veel wit licht en lijkbleke zanger Peter Murphy die zich beweegt als de reïncarnatie van stomme filmacteur Bela Lugosi in zijn rol van Dracula. Ze bezingen de acteur ook in de goth-klassieker Bela Lugosi’s Dead. De band verschijnt hiermee in de vampierenfilm The Hunger, met in de hoofdrol David Bowie.

Bauhaus - Bela Lugosi’s Dead

Punk vermengd met 19de eeuwse décadence en dandyisme, glam, seks, fetisjisme en gotische horror. Een extravagante club vleermuizen vertoont zich zowel op als voor het podium tijdens de Londense Batcave clubnachten in de Gargoyle Club in Dean Street, Soho. Leden van grotere bands die verbonden zijn aan goth, zoals The Cure en The Sisters Of Mercy vertonen zich er graag, terwijl het publiek op hun muziek danst. Van de bands die er spelen weten onder andere Alien Sex Fiend en Flesh For Lulu de Londense club scene te ontgroeien. De Amerikaanse proto-goth band Christian Death voelt zich helemaal thuis op het podium.

Christian Death - Figurative Theatre

Vreemd genoeg vindt goth een zijweg naar de operette-achtige gothic-metal, wat we hier links laten liggen. Vermeldingswaardiger is de Amerikaanse goth-metal groep Type O Negative. Het gezelschap onder leiding van de boomlange bassist en baritonzanger Peter Steele openbaart zich begin jaren 90 als een hardcore-metalband met controversiële teksten die hen nergens welkom maakt. Optreden na optreden wordt afgeblazen tijdens hun eerste Europese tournee. Het even donkere als sfeervolle album Bloody Kisses komt vervolgens in 1993 als een verrassing en bezorgt de band een eigen plek binnen zowel de goth als metal.

Type O Negative - Bloody Kisses

Hoewel de mode van zwarte kleding en getoupeerd haar ook naar Nederland overslaat, kennen we nauwelijks noemenswaardige gothbands. Goth klinkt onbetwist door in de muziek van Clan Of Xymos, maar albums van deze groep uit Nijmegen laten ook horen hoe de nadrukkelijk duistere sfeer van goth meer gematigde sporen nalaat in stijlen als new wave, post-punk en electro.

Clan Of Xymox - A Day

MR