Terug naar boven

Popmuziek: The Shaggs

Op een mooie dag in de late jaren 70, tijdens een tournee van de Amerikaanse excentrieke rockband NRBQ, nodigt saxofonist Keith Spring mede-bandleden toetsenist Terry Adams en drummer Tom Ardolino uit op de hotelkamer van meereizende fan John DeAngelis. Hij wil ze een meegenomen cassette laten horen. Als het cassetebandje begint te spelen zijn de aanwezigen onmiddellijk in de ban van de muziek die ze horen:

The Shaggs - Philosophy Of The World

Het is het titelnummer van het debuutalbum van The Shaggs dat in 1969 werd opgenomen in een studio in Revere, Massachusetts. The Shaggs bestaat uit de drie jonge zussen Betty (zang, gitaar), Dot (zang, gitaar) en Helen (drums) Wiggin. Bewust van hun beperkingen willen ze helemaal niet in die studio zijn. Maar hun vader Austin Wiggin vindt dat ze er helemaal klaar voor zijn en pocht tegen de verbijsterde studiotechnicus: ‘I want to get them while they're hot’.

The Shaggs - My Pal Foot Foot

Austin Wiggin is een rechtschapen familieman (met naast het trio nog een dochter en twee zonen) en patriarch. Zijn eigen moeder heeft hem ooit voorspeld dat zijn dochters beroemde muzikanten zullen worden. Hij haalt Betty, Dot en Helen van school, koopt een instrumentarium en zorgt dat ze naast thuisonderwijs hun volledige tijd besteden aan repeteren. Dot heeft het meeste talent voor het schrijven van liedjes en reflecteert haar geïsoleerde wereld in ontwapenende teksten en melodieën, terwijl het thuis opgesloten trio een volkomen eigen - van ritme en toonvastheid gespeende - muzikale taal ontwikkelt.

The Shaggs - It’s Halloween

Austin betaalt de opnames en uitgave van Philosophy Of The World, maar wordt getild waardoor er maar 100 van de beloofde 1000 lp’s verschijnen. Pas als genoemde leden van NRBQ het in 1980 opnieuw uitbrengen bij hun eigen Red Rooster Records, zorgt de plaat voor een kleine aardverschuiving en lijkt de voorspelling van Austins moeder even uit te komen. Er verschijnt nog een tweede album Shaggs’ Own Thing (1982) met latere opnames die laten horen dat de zussen hun instrumenten beter zijn gaan beheersen. Het weerhoudt hen er niet van om onmiddellijk te stoppen als Austin in 1975 overlijdt aan een hartaanval. Betty en Dot treden pas weer sporadisch op na de herontdekking van de band en genieten van hun cultstatus.

The Shaggs - You’re Something Special To Me

Door een volslagen authentieke en naïeve benadering van popmuziek en hun instrumenten, leeft de erfenis van The Shaggs vooral door bij muzikanten. Het appelleert aan de onschuld en het naturalisme dat veel kunstenaars en muzikanten ooit dreef, maar onvermijdelijk kwijtraakten. De tijd van een paar akkoorden en heel veel urgentie die je als gepokt en gemazelde artiest steeds moeilijker kunt oproepen. Frank Zappa noemde The Shaggs beter dan The Beatles. In de liner notes van Shaggs’ Own Thing verklaart ontdekker Spring: ‘Sun Ra once said that any kind of music could be good if naturals were playing it, and The Shaggs’ music is as natural sounding as I know’.

The Shaggs - It’s Yesterday Once More

Het volledige werk van The Shaggs verscheen in 1988.
Op Better Than The Beatles: A Tribute To The Shaggs (2002) eren diverse artiesten het trio.

MR