Terug naar boven

Muziekweb.nl podcast Dutch Media Week

Het hoeft geen geheim te zijn dat we bij muziekweb.nl niet uitgepraat raken over muziek. Begin oktober 2023 vond de Dutch Media Week plaats bij Beeld & Geluid. In het kader hiervan hoste muziekweb.nl drie podcast met muziek verzamelen als thema.

Muziekweb.nl bezit en beheert een collectie van honderdduizenden cd’s, lp’s en andere geluidsdragers. Wekelijks komt daar nieuwe muziek bij. Alle zorg, liefde, inspanning en mankracht waarmee dit wordt gedaan, roept de vraag op: waarom verzamelen wij? Of: wat is hier het nut en het plezier van?

We praatten met artiesten over het nut en de romantiek van je muziek op lp of cd zetten. Met de verzamelgek die het in huis móet hebben, met de platenmaatschappij die - soms tegen beter weten in - vinyl en cd’s blijft uitbrengen. Maar we wilden ook alles weten over de collectiedrang van ‘verzamelinstituten’ als Beeld & Geluid, Kunstnet.nl en natuurlijk muziekweb.nl zelf.

In de eerste jazzy podcast spreken gastheren Mark Ritsema en Tim Panman met ‘Director of Jazz’ John Weijers. We maken nader kennis met de enthousiaste ondernemer uit Amersfoort, die met de gestaag groeiende catalogus van zijn label ZenneZ Records de jonge en bruisende hedendaagse Nederlandse jazzscene in de kaart brengt. Wereldmuziekgitarist gitarist Tim vertelt over zijn recente releases met onder andere Frederique Spigt en Jur Vermijs. Rockmuzikant Mark onthult hoe zijn liefde voor jazz ontstond, leidend tot het verzamelen van jazz lp’s.

Beluister de podcast op Spotify

De tweede podcast is rauwer van sfeer met een bezoek van de Rotterdamse dj, muziekdevoot en muziekweb-medewerker Okkie Vijfvinkel en zijn zus Edith aka Jezebella Cruella. Okkie vertelt gastheren Tim en Mark over zijn verzamelen van samples en de reis die bijvoorbeeld een drumbreak uit de jaren 50 als sample naar het heden maakt. Edith zoekt vooral ‘gekte’ in haar verzameling van opgezette dieren tot bijzondere uitgaven van The Cramps en andere rock ‘n-roll gerelateerde muziek. Haar houten vloer begint er thuis bijna van door te zakken.

Beluister de podcast op Spotify

De derde podcast is gewijd aan het nog jonge initiatief podiumkunst.net, de netwerkorganisatie en website die schatkamers van de Nederlandse podiumkunsten openstelt voor makers, onderzoekers en liefhebbers. Gastheren Mark Ritsema en Gijs Kimenai leren van programmamanager Monique in het Veld en muziekadviseur Miles Niemeyer hoe het verzamelen en archiveren van de rijke Nederlandse cultuurgeschiedenis vooral hedendaagse theatermakers, kunstenaars en muzikanten kan inspireren.

Beluister de podcast op Spotify

De gesprekken worden natuurlijk omlijst met, door de gasten uitgekozen muziek.