Terug naar boven

Popmuziek: Top 2000 in covers

Hoge bomen vangen veel wind en iets soortgelijks geldt voor de tijdloze hits die veelal de Top 2000 aanvoeren. Van bijna ieder nummer is wel een cover te vinden, vol respect voor het origineel of er juist de draak mee stekend. Een korte bloemlezing uit de meest spraakmakende of raarste coverversies van hits die dan ook ineens niet meer zo meezingbaar willen zijn.

De Britse bandleider Mike Flowers was er snel bij toen op 30 oktober 1995 de grote Oasis-hit Wonderwall verscheen. Twee maanden later brachten The Mike Flowers Pops een lollige/lullige easy-tune versie uit van deze stoere indie-rockballad. Sommigen dachten zelfs dat Flowers’ versie een origineel uit de jaren 60 was, zodat Noel Gallagher ineens moest uitleggen dat hij het toch echt zelf had geschreven.

Mike Flowers Pops - Wonderwall

‘Gimme gimme gimme a man after midnight’, zingen Agnetha en Anni-Frid smachtend op deze grote discohit van ABBA uit 1979. Hun Zweedse collega’s van The Leather Nun verbasteren het nummer zeven jaar later tot ranzig slepende garagerock. Zanger Jonas Almqvist geeft er ongegeneerd en met zijn nasale bariton een homo-erotisch tintje aan.

The Leather Nun - Gimme Gimme Gimme

Led Zeppelins Stairway To Heaven is een geliefde en dankbare coversong. Er bestaan zowel klassieke als reggae-interpretaties van. Niemand maakt het zo bont als de excentrieke Amerikaanse zanger Tiny Tim. Met een combinatie van falset- en baritonzang ontheiligt hij het epische nummer volledig terwijl zijn jazzy begeleiders van Brave Combo er nog een moppie barbershopzang aan toevoegen.

Tiny Tim, Brave Combo - Stairway To Heaven

De kracht van The Beatles is dat zij niet alleen knappe songs schreven, maar dat het in veel gevallen ook oorwurmen zijn die je na een paar keer horen moeiteloos meezingt. De Britse comedy-acteur Peter Sellers wierp een eigen blik op Beatlesongs en gaf met zijn parlando’s nieuwe inhoud aan de teksten. Grappig genoeg hielp Beatles-producer George Martin hem daarbij in de studio.

Peter Sellers - A Hard Day’s Night

Queen laat zich niet makkelijk coveren, al helemaal niet hun magnum opus Bohemian Rhapsody met dat lastige a-capella intermezzo. Het Britse Bad News heeft daar lak aan. De groep werd gevormd door de acteurs die bekend zijn van hilarische series als The Young Ones en Bottom. Als Bad News zijn zij een beginnende metalband met weinig talent en veel luidruchtige pretenties. Luister maar naar hun versie van de Queen-klassieker. Queen-gitarist Brian May stond de heren bij in de studio en moet daar de dag van zijn leven hebben gehad. De clip is een must see.

Bad News - Bohemian Rhapsody

MR