Terug naar boven

Hiphop: Grime

Terwijl hiphop vanuit Amerika grip op de wereld krijgt, ontstaat rond de eeuwwisseling in Londen een geheel eigen stroming waarbij MC’s over beats rappen: grime. In naam is het genre een afgeleide van grimey (‘grimmig), wat zowel kan duiden op het geluid van de bassen als de ruwere buurten waar de muziek zijn oorsprong vindt.

Grime vloeit voort uit de Engelse garage-stijl, maar bevat snellere beats (met hoekige, agressievere tonen), die meer ruimte laten aan de MC. Het genre wint aan populariteit op undergroundfeesten en piratenradio, en komt daarna in de mainstream terecht. Ook verschijnt er Nederlandse grime, uit de kokers van onder andere NoizBoiz, Skinto en Zwart Licht.

Als het over het ontstaan van grime gaat, is er geen track exemplarischer dan Wot Do U Call It?, afkomstig van Wiley’s debuutalbum Threddin’ On Thin Ice (2004). Wiley, door velen ‘the godfather of grime’ genoemd, wordt gezien als architect van de grimesound, die hij in het begin eskibeat of eskimo noemt. In Wot Do U Call It? onderstreept Wiley zijn rol als uitvinder van het nieuwe genre (‘the eskimo sound is mine, recognize this’), en zet hij het in het refrein af tegen andere Britse stromingen: ‘What do you call it, garage? urban? 2step?’. Ook in de coupletten benadrukt hij dit onderscheid: ‘Here in London there's a sound called garage, but this is my sound, it sure ain't garage’.

Wiley - Wot Do U Call It?

Op 19-jarige leeftijd breekt Wiley’s protegé Dizzee Rascal door met de single I Luv U, afkomstig van zijn debuutalbum Boy In Da Corner (2003). Het tegendraadse liefdeslied bevat een felle, stuiterende grimebeat, en komt op plek 29 in de Britse hitlijst terecht (zijn tweede single Fix Up Look Sharp bereikt daarna de top 20). Nadat Dizzee rondom zijn albumrelease wordt neergestoken op Cyprus (door iemand uit het kamp van So Solid Crew), raken Dizzee en Wiley gebrouilleerd. Op de single Pussyole (Old Skool) van zijn derde album Maths & English (2007) adresseert Dizzee zijn geschiedenis met Wiley: ‘Everything's got it’s time limit, even relationships’.

Dizzee Rascal - I Luv U

Na zijn doorbraak brengt Dizzee Rascal meerdere succesvolle albums uit, en scoort hij een paar grote hits door zijn grimeraps te combineren met andere, makkelijker in het gehoor liggende genres. Zo wordt het house-achtige Bonkers met Armand van Helden (dat staat op het album Tongue N’ Cheek uit 2011, gekenmerkt door een stuwende baslijn/drop) een nummer-1-hit. Ook de single Dance Wiv Me (met Calvin Harris en Chrome) van hetzelfde album demonstreert een commerciële fusie tussen grime en dance, en komt in Engeland eveneens op nummer 1 terecht.

Dizzee Rascal - Bonkers

Of grime nog relevant is in 2015? Een jonge Stormzy (die bij de release van Know Me From nog aan het begin van zijn carrière staat) neemt het genre graag op zijn schouders: ‘If grime is dead, then how am I here?’. Daarbij geeft hij op de energieke track erkenning aan zijn voorgangers, waaronder Wiley (‘Shout out to my big bro Wiley, that's a badman from early’) en Dizzee Rascal (‘I was on the roads when Dizzee made I Luv U’). In de jaren die volgen groeit Stormzy uit tot zo’n beetje de grootste Britse rapper van zijn generatie, en verruilt hij de puntige grimeklanken van Know Me From voor een mix van hiphop, R&B en pop (en werkt daarbij samen met o.a. Ed Sheeran).

Stormzy - Know Me From

Ook de Londense rapveteraan Skepta draagt in 2015 bij aan de wederopleving van grime. Zijn zelfgeproduceerde single Shutdown bevat een minimalistische, opzwepende beat, en ontpopt zich tot afsluiter bij zijn optredens. Met zijn album Konnichiwa (2016) oogst Skepta ook lof aan de overkant van de oceaan; zo komt hij op de radar van Drake, die zelfs overgaat tot het zetten van een tatoeage van BBK (Boy Better Know), het platenlabel van Skepta. Van Shutdown verschijnt een remix waarop ook de acteur Idris Elba (bekend van Luther en The Wire) te horen is. Niet voor het laatst: zo scoort Wiley in 2019 de clubhit Boasty met Idris Elba, Stefflon Don en Sean Paul.

Skepta - Shutdown

SD