Terug naar boven

Girl groups: van K3 tot K-pop

Thema’s als romantiek, zelfbeschikkingsrecht, maar ook het huwelijk en liefde, verlies en verlaten worden: al generaties lang kan publiek het hart ophalen bij girl groups. Besprenkel het geheel met een visueel sausje, gelikte performances en op maat gemaakte persona’s en je hebt de girl group zoals we ze nu nog steeds kennen.

Al bijna 100 jaar zijn girl groups niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Nog voordat popmuziek gedefinieerd was als autonoom genre, zochten labels een aantal jonge vrouwen die in een muziekgroep werden gezet om de worstelingen van hun tijd te bezingen.

Er is een band die het begin van de populariteit van girl groups aankondigde. Eind jaren 60 brachten The Shirelles hun hit Will You Love Me Tomorrow uit, geschreven door songwriting power-duo Carole King en Jerry Goffin. Dit nummer werd nummer één op de Amerikaanse hit charts en zette girl groups als een serieus en immens populair genre op de kaart.

The ShirellesWill You Love Me Tomorrow

Maar The Shirelles waren niet de eerste girl group die popmuziek naar een nieuw niveau tilden. In de jaren 30 timmerden The Andrew Sisters al hard aan de weg. Oorspronkelijk opgericht om inkomsten te genereren nadat het restaurant van hun vader failliet ging, wisten de zussen Andrew driestemmig een tal van genres te populariseren onder een breed publiek. Zelfs decennia na hun hoogtijdagen hebben The Andrew Sisters nog invloed op de muziekindustrie: artiesten als Patti Page, Bette Midler, Christina Aguilera en het a capella ensemble Pentatonix laten zich inspireren door de drie Amerikaanse zussen.

The Andrew SistersBoogiewoogie Bugle Boy

Door naar de jaren 90: hiphop en r&b waren smaakmakende genres en girl group TLC rapte en zong mee met de tijd. TLC stond negen keer in de top tien van de Billboard Top 100, waarvan vier keer op de eerste plaats. Met meer dan 65 miljoen verkochte albums en singles is TLC de best verkopende girl group uit de VS en is hun muziek ook nu nog regelmatig in de clubs te horen.

TLCWaterfalls

Bovenstaand aantal verkochte albums lijkt veel, maar er is een groep vrouwen waar iedereen aan denkt bij het horen van de term ‘girl group’. Met ruim 100 miljoen verkopen staan de Spice Girls nog steeds stevig bovenaan de lijst van populairste girl groups. Als antwoord op Britse boy bands werden de Spice Girls in 1994 opgericht, waarna Mel B, Baby Spice, Ginger Spice, Mel C en Posh Spice vanaf 1996 hit na hit scoorden. Waar girl groups zich eerst voornamelijk richtten op mannelijk publiek, bleken de Spice Girls met hun uitgesproken ‘girl power’ een voornamelijk vrouwelijk publiek aan te spreken. Hun nummers hebben thema’s van lichaams-autonomie tot aan krachtige songs over vriendschap en vonden aansluiting bij een hele generatie jonge vrouwen, die tot vandaag de dag elk woord van dit nummer kunnen meezingen:

Spice GirlsWannabe

Het Vlaamse antwoord op de Spice Girls kwam in de vorm van drie artiesten wiens namen toevallig allemaal met de K beginnen: Karen, Kristel en Kathleen oftewel K3. Het trio was oorspronkelijk gevormd om te rivaliseren op de popmarkt, maar bleek vooral een (Nederlandstalige) hit onder jonger publiek en scoorde vanaf de vroege jaren nul groot commercieel succes. Na het vertrek van Kathleen in 2009 kwam het eerste Nederlandse lid Josje Huisman in K3 door middel van een talentenshow en zo bestaat de groep nog steeds, zij het in geheel andere formatie.

K3Oya Lele

De term girl group is bijna niet meer te gebruiken zonder aan het populaire K-pop te denken. Dit uit Zuid-Korea afkomstige genre bestaat grotendeels uit boy bands en girl groups en past de formule feilloos toe: een label brengt mensen samen, polijst ze en laat ze vervolgens met tot in de puntjes geproduceerde muziek voor miljoenenpubliek optreden. Zo ook de meest gestreamde K-pop girl group van deze tijd: BLACKPINK, met meer dan anderhalf miljard views op hun video’s. Naast het Koreaanse publiek wist BLACKPINK ook de internationale markt om hun vinger te winden.

BLACKPINKShut Down

VvB