Terug naar boven

Popmuziek: Sophie - Hyperpop prinses

Op 30 januari 2021 overlijdt Sophie Xeon (artiestennaam: SOPHIE). Ze woont op dat moment in Athene en klimt ‘s nachts een dak op om een foto van de volle maan te maken. Daarbij glijdt ze uit, waarna zij valt en later in het ziekenhuis sterft. Een tragisch ongeluk waarbij een pionier binnen de avant- en hyperpop om het leven komt.

De van origine Britse producer is een transvrouw en verbreekt met haar muziek de regels van gender, vrouwelijkheid en het lichaam dat bestaat volgens de binaire normen. In dit artikel blikken we terug op haar muziek en de invloed die zij heeft gehad.

Sophie - Lemonade

Het PC Music label wordt in 2013 opgericht door producer A.G. Cook. Op dat moment kleeft het label hyperpop nog niet aan de experimentele muziek die voornamelijk via Soundcloud wordt uitgebracht. Sophie is op dat moment voornamelijk een anonieme persoonlijkheid binnen de elektronische muziekscene van Glasgow. Het label zorgt er mede voor dat het genre hyperpop zich kan ontwikkelen en bekendheid krijgt. In 2014 maakt het label zijn live debuut als A.G. Cook, Sophie en Hayden Dunham als het project QT spelen op het South by Southwest festival in de Verenigde Staten.

Vervolgens brengt Sophie in 2015 haar Product EP uit en vergaart zij eerste bekendheid. Haar experimentele verstrengeling van genres draagt bij aan het ontstaan van het hyperpop genre. Op de ep werkt zij onder meer samen met voormalig collega-muzikant Nabinah Iqbal, die de vocalen van Lemonade en Hard verzorgt - weliswaar flink vervormd. Het nummer BIPP, dat ook op de ep is terug te vinden, wordt door Pitchfork op nummer 56 gezet in de lijst met 200 beste nummers van 2010 tot 2014.

Sophie - BIPP

In 2017 brengt Sophie haar debuutalbum uit. Het krijgt onder meer lovende reviews van muziekwebsites als Pitchfork en Album of the Year. Met dit album gaat Sophie tegen de gevestigde orde in, zo reflecteert ze op gender en vrouwelijkheid. Met haar muziek kiest zij daarom ook voor een onconventionele aanpak, kenmerkend voor het genre hyperpop. De nummers zitten vol contrasten, volgen geen lineaire opbouw en zitten vol met vervreemdende effecten zoals vervormde stemmen en gekke geluiden. Met de release van de single It’s OK to Cry komt zij uit de kast als transvrouw.

SOPHIE - It’s OK to Cry

Naast haar eigen muziek, produceerde Sophie voor verschillende artiesten waaronder Madonna, Charli XCX, Kim Petras en Let’s Eat Grandma. Ook voor het album Big Fish Theory van Vince Staples (2017) produceerde zij twee nummers. De twee raakten tevens bevriend. Op Yeah Right omarmen hiphop en hyperpop elkaar en is onmiskenbaar het geluid van Sophie te herkennen.

Vince Staples - Yeah Right

Ook de Venezolaanse Arca maakt muziek die niet volgens het stramien verloopt. Abstractie komt in verschillende vormen terug in haar oeuvre. Ook Arca is een transvrouw die met haar muziek kijkt naar genderidentiteit en het concept van een veranderlijke en maakbare identiteit. Op haar vierde album Kick i (2020) duikt zij ook in het hyperpop genre en werkt ze samen met Sophie voor het zinnenprikkelende nummer La Chíqui.

Arca feat. Sophie - La Chíqui

Na het overlijden van Sophie is Charli XCX een van de vele artiesten die rouwt om het verlies van de artiest. Naast het feit dat Charli ook sterk geïnspireerd is door de hyperpop van Sophie en muziek uitbrengt op het PC Music label, waren de twee ook goede vrienden. Sophie produceerde tevens werk van Charli XCX, zoals haar Vroom Vroom EP (2016). Carli draagt haar album Crash (2022) daarom ook op aan haar. Het album staat vol met woeste hyperpop liedjes waarin flink gesampled wordt en wordt verwezen naar andere genres.

Charli XCX - Baby

Ook Caroline Polachek is aangedaan door de dood van Sophie. Hoewel Polachecks muziek zich niet per se als hyperpop laat definiëren, omvat haar geluid ook een mengelmoes van stijlen. Op haar tweede soloalbum Desire, I Want To Turn Into You (2023) exploreert zij onder meer het thema verlies. Het nummer I Believe is een ode aan Sophie. Polachek noemt haar een van de meest speciale mensen die ze ooit ontmoette.

Caroline Polachek - I Believe

(JvQ)