Terug naar boven

Limburg: Marjon Lambriks

Marjon Lambriks werd in hetzelfde jaar geboren als die andere Limburgse representant van de lichte muze, André Rieu. Anders dan bij Rieu heeft ze haar glorietijd achter zich. Eens was ze een beroemde tv-persoonlijkheid.

Ze brak in 1977 door met het tv-programma Wiener Mélange van de KRO. Ook bij de AVRO verzorgde ze operetteprogramma's rond Robert Stolz, Franz Lehar en Johann Strauß. In Limburg zullen velen zich haar internationale carrière herinneren.

-Adieu, mein kleiner Gardeoffizier van Robert Stolz

In interviews is haar zachte g onmiskenbaar. Marjon Lambriks werd in 1949 geboren in Valkenburg nabij de Heunsberg. Het ouderlijk huis lag pal naast het pretpark Sprookjesbos. Ze was voorbestemd om apothekersassistente te worden. Liever nog was ze actrice geworden. Ze kende de aantrekkingskracht van het podium, dankzij haar vader die een regisseur was in het amateurtoneel. Echter, haar zangtalent deed zich gelden toen ze in een show van haar vader Carmen parodieerde. Met als gevolg dat ze zang ging studeren aan het conservatorium.

-Schwips-Lied uit Ein Nacht in Venedig van Johann Strauß

Het ongemak met die carrièrewending bleef haar achtervolgen. 'Ik heb niet zo'n groot talent, mijn stem is niet zo groot', zo gaf ze toe in een interview met de Maastrichtse acteur Servé Hermans. Tegenover Herbert von Karajan, een dirigent die altijd wel het uiterste eiste, zei ze: 'Ik kan niet wat u wil.' Waarop de maestro reageerde met: 'U krijgt de rol, maar nu wordt het tijd dat u echt leert zingen.' Karajan gaf haar de rol van Tebaldo in Don Carlos van Verdi. Ook was ze een van de schildknapen in Karajans legendarische Parsifal voor Deutsche Grammophon.

-Laudate Dominum uit Vesperae solennes de confessore van Mozart

Lambriks’ hoogtijdagen waren in de jaren zeventig. Vanaf het begin van dat decennium had ze gezongen bij verschillende Oostenrijkse gezelschappen. In Nederland zong ze in 1976 de rol van Zerlina in Mozarts Don Giovanni. Ze werkte eveneens samen met Willi Boskovsky, de dirigent die een kwarteeuw de Weense nieuwjaarsconcerten dirigeerde. In Boskovsky’s concertreeks Ein Abend in Wien trad ze samen op met de wereldberoemde tenor Rudolf Schock.

-Hoe leidt dit kindeke (traditioneel volkslied)

In 2009 nam ze afscheid, om vervolgens aan haar comeback te werken. In 2010 sloot ze haar 40-jarige zangcarrière af tijdens het 5 mei bevrijdingsconcert in Amsterdam.

(HJ)