Terug naar boven

Limburg: De blaosmuziek van Gé Reinders

Hij brak een lans voor het Limburgse dialect en de fanfaremuziek en veroverde hier Nederland mee. De Roermondse zanger, liedschrijver en producer Gé Reinders (2003) begon ooit als popmuzikant, maar werd vooral bekend met zijn albums en theatershows vol weemoedige Limburgse klanken, zoals zijn Top 2000 hit Blaosmuziek. Een korte carrière overzicht van deze artiest met de kenmerkende ‘meekstum’ of huilstem.

Gé Reinders - Blaosmuziek

Gé Reinders wordt geboren in het plaatsje Beringe en gaat naar de het Bisschoppelijk College in Roermond. Op zijn 17e verblijft hij een tijdje in Amerika. Terug in Roermond richt hij zijn eerste band Zimmerman op, dat later overgaat in Girls Walk By. Aan het geluid van deze laatste band, en aan zijn Dylaneske voordracht, is te horen dat Reinders inspiratie heeft opgedaan in Amerika. De groep is redelijk succesvol en speelt onder andere op Pinkpop.

Girls Walk ByTonight’s The Night

Eind jaren tachtig werkt Reinders bij de Regionale Omroep Zuid (tegenwoordig L1) als componist bij het programma Radio Muskiet. Zijn Limburgse liedjes zijn een soort muzikale columns en slaan goed aan bij de luisteraars. Het nummer Hoerestraot (met begeleiding van leden van Golden Earring) wordt zelfs op single uitgebracht, gevolgd door het album De Radio Muskiet liedjes (1987). Over zijn omslag naar het Limburgs of Roermonds vertelt hij aan New Folk Sounds: 'In je moederstaal ga je dieper. Ik kon mezelf meer van de wereld af zingen.’

Gé Reinders – Hoerestraot

Reinders verruilt de popzalen voor theaters en oogt succes met zijn Limburgse programma’s door heel Nederland. Dit wordt in 1999 bezegelt met Blaosmuziek, dat hij opneemt met Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide. Fanfaremuziek blijft Reinders fascineren. Op Blaos mich nao hoes (2005) speelt hij met diverse Limburgse fanfares en op Blaos mich 't landj door (2007) reist hij door Nederland om samen te werken met regionale fanfares. Het verdient in 2008 een Edison Music Award in de categorie wereldmuziek.

Gé Reinders, Symfonisch Blaasorkest Amsterdamse Tramharmonie - Moder of Sjiphol

Reinders speelt (nog in zijn Engelstalige tijd) met de Amerikaanse zangeres Rita Coolidge. Naast Lenette van Dongen en andere collega’s, geeft ook de bekende Limburgse cabaretier Toon Hermans te kennen dan hij graag wil samenwerken met Reinders. Het komt tot het album Ik Zing Van Het Leven (1996) dat Reinders produceert. Met Hermans deelt hij het Limburgse gevoel voor ‘sjaele zeiver’ of gewoon slap kletsen over onzin. Maar Reinders is ook een eigenzinnige artiest, die zijn eigen manier van werken vooropstelt. Daar strandt uiteindelijk een verdere samenwerking met de grote cabaretier.

Toon Hermans – Een heel klein walsje / Petit walse

De kunst van Gé Reinders is niet alleen dat hij het Limburgs emancipeerde, maar vooral ook het Limburgse gevoel en de weemoedige fanfaremuziek tot ver buiten Limburg laat doorklinken en met zijn sterke liedjes van iedereen maakt. Je kunt trots zijn op je afkomst, maar dat hoeft geen grenzen of barrières op te werpen. Of zoals hij met zijn collega Syb van der Ploeg (De Kast) uit het verre Friesland zingt: ’t Verschil is oeral gelijk.

Gé Reinders, Syb van der Ploeg’t Verschil is oerol geliek

MR