Terug naar boven

Limburg: Platenmaatschappij Telstar

In Weert begint Johnny Hoes in 1963 zijn eigen platenmaatschappij Telstar. De nadruk ligt op Nederlandstalig repertoire. Bekende artiesten van het levenslied zoals de Zangeres Zonder Naam zijn aan Telstar verbonden. Vanaf de jaren 70 komen daar nog talloze popmuzikanten bij.

Hoes tekent grote acts als Massada, Toontje Lager en Doe Maar. Een van de grootste internationale verkoopsuccessen wordt De Vogeltjesdans van De Electronica's.

Johnny Hoes (1917-2011) komt uit Rotterdam maar wordt vlak voor de oorlog als soldaat in het kerkdorp Tungelroy nabij Weert geplaatst. Daar organiseert hij muziekavonden voor de soldaten. Na de oorlog begint hij in Weert een platenzaak. Daarnaast is hij actief als producer, liedjesschrijver én zanger. Zijn grootste hit is van Limburgse makelij. In 1959 brengt de Venlose zanger Thuur Luxembourg het nummer Och Waas Ik Maar uit. In de versie die Johnny Hoes twee jaar later uitbrengt is het Limburgs verdwenen. Het nummer slaat aan in heel Nederland. Van de single gaan maar liefst 450.000 exemplaren over de toonbank.

Johnny Hoes - Och Was Ik Maar

Na een geschil over royalty's met Phonogram besluit Hoes in 1963 zijn eigen platenmaatschappij te beginnen. Telstar is een familiebedrijf met zoon Adrian Hoes als verkoopleider, talentscout en producer en dochter Jacqui Hoes als bedrijfsleider. Weert ligt pal naast Noord-Brabant en het is dan ook niet gek dat Telstar veel Brabantse artiesten onder contract heeft. Het dansorkest De Heikrekels komt uit het Brabantse Geldrop. Hun single Waarom Heb Jij Me Laten Staan uit 1967 wordt de definitieve doorbraak van Telstar. Het is de best verkochte single van het jaar in Nederland, gevolgd door meerdere hitsuccessen.

De Heikrekels - Waarom Heb Jij Me Laten Staan

Johnny Hoes schrijft en produceert voor talloze artiesten zoals Eddy Wally, Annie de Reuver, Dennie Christian en Henk Wijngaard. Maar het meest voor zijn ontdekking Mary Servaes, bekend als de Zangeres Zonder Naam. Nadat haar contract bij Philips is afgelopen, stapt ze in 1966 over naar Telstar. Hoes maakt voor haar een Nederlandse vertaling op Mexico van Francis Lopez. Het nummer bereikt in 1969 de 14e plaats in de Top 40. In 1986 wordt het in de live-versie een nog grotere hit. Mary Servaes heeft Telstar dan al verlaten. Ze kiest in 1977 voor een aantrekkelijk aanbod van EMI. Later zal een juridisch geschil voor een definitieve breuk tussen Hoes en Servaes zorgen.

Zangeres Zonder Naam - Mexico

In 1973 betrekt Telstar een nieuw en groter pand in Weert. Er is een eigen platenperserij en er zijn moderne opnamestudio’s. De meeste platen worden er opgenomen met een vast studio-orkest onder leiding van de Maastrichtenaar Jean Kraft. Als accordeonist is Kraft te horen op platen van onder meer Massada, De Electronica's en Doe Maar. Want ja, ook Doe Maar wist de weg naar de Telstar-studio’s te vinden. Het lukt de band bij de oprichting in 1978 niet om een platenmaatschappij enthousiast te krijgen voor hun muziek. Dankzij Doe Maars technicus Peter Vincent, die ook voor Telstar werkt, mogen ze in 1979 hun eerste album bij Telstar opnemen en uitbrengen. De plaat wordt echter geen succes en over de opvolger Skunk (1981) bestaan veel twijfels. Die blijken onterecht, want het album wordt de grote doorbraak voor Doe Maar en levert vele hits op.

Doe Maar - Sinds een dag of twee (32 Jaar)

Tot op hoge leeftijd blijft Johnny Hoes betrokken bij Telstar. In 2011 overlijdt hij op 94-jarige leeftijd. Zijn zonen hebben het bedrijf overgenomen. Sinds Telstar zich vanaf de jaren 70 steeds meer op popmuziek is gaan richten, hebben grote namen uit het hele land zich bij het label aangesloten. Toontje Lager, Normaal, Frank Boeijen, Herman Brood, allemaal hebben ze korte of langere tijd bij Telstar gezeten. Maar ook vele Limburgse artiesten waren welkom in Weert. Daarom als afsluiter een echte Limburgse knaller gezongen door Frits Rademacher. Deze zanger, liedjesschrijver en gitarist uit Sittard staat lange tijd onder contract bij Philips, maar brengt vanaf de jaren 70 zijn platen bij Telstar uit.

Frits Rademacher - Wie sjoen ons Limburg is

GK