Terug naar boven

Playlist Moederdag

Deze Playlist is een ode aan alle muzikale moeders van de wereld. Verwen je moeder (en jezelf!) met deze heerlijke baanbrekende muziek.

 1. Tell mama Etta James
 2. Up above my head I hear music in the air Sister Rosetta Tharpe
 3. Pilem pilem Ljiljana Buttler
 4. Redondo beach Patti Smith
 5. Só quero ver Beth Carvalho
 6. Pata pata Miriam Makeba
 7. Pillow talk Sylvia
 8. You are my friend Patti LaBelle
 9. Mother Barbra Streisand
 10. Come all ye fair and tender ladies Maybelle Carter
 11. Dum maro dum Asha Bhosle
 12. Doctor Who [new opening theme 1967] Delia Derbyshire
 13. Astarjatning Sigríour Nielsdóttir
lees meer
Op Moederdag zetten we onze moeders in het zonnetje. Natuurlijk bezoeken onze medewerkers op die dag hun eigen mama’s. Maar we staan ook stil bij onze muzikale moeders. De pioniers aan wie we hele muziekstromingen te danken hebben. Aan hen kunnen we geen bloemen of zelf geknutselde hartjes van macaroni geven. Wel kunnen we aandacht aan ze besteden. En daar gaat het natuurlijk om met Moederdag.

Tell mama – Etta James
Een nummer met een toepasselijke naam trapt onze Playlist af. Etta James werd ook wel ‘The matriarch of the blues’ genoemd. Maar haar ijzersterke stem werd ook door liefhebbers van rock-‘n-roll erg gewaardeerd.

Up above my head – Sister Rosetta Tharpe
De Amerikaanse zangeres en gitariste Sister Rosetta Tharpe was hét voorbeeld van bekende rock-‘n-rollers als Chuck Berry en Elvis Presley. Een van haar bekendste nummers is het vrolijke Up Above My Head.

Pilem pilem – Ljiljana Buttler
Ljiljana Buttler vergaarde in 2003 op 59-jarige leeftijd internationale faam. Haar doorbraakalbum heette geheel terecht The Mother Of Gypsy Soul. Hierop mengde de zangeres uit het voormalige Joegoslavië fraaie volksliedjes met jazz en pop.

Redondo beach – Patti Smith
Horses, het debuut van Patti Smith uit 1975, is nog altijd een monumentale plaat. De invloedrijke zangeres wordt ook wel de ‘peetmoeder van de punk’ genoemd, dankzij haar tegendraadse teksten en performance.

Só quero ver - Beth Carvalho
Voor de Braziliaanse muziek was Beth Carvalho van groot belang. Eind jaren 60, op 19-jarige leeftijd, vestigde ze haar naam en zette ze samba weer op de kaart. Ze scoorde veel hits en was lerares op een belangrijke muziekschool.

Pata pata – Miriam Makeba
De zangeres Mirium Makeba werd ook wel ‘Mama Africa’ genoemd. De Zuid-Afrikaanse zangeres schreef het nummer Pata Pata in 1957 en scoorde er tien jaar later een grote hit mee in de Verenigde Staten.

Pillow talk – Sylvia Robinson
Voor de allereerste rappers was Sylvia Robinson een begrip. Zij schreef en produceerde de eerste hiphopplaten van bijvoorbeeld Grandmaster Flash. Deze ‘moeder van de hiphop’ had hiervoor al naam gemaakt binnen de soul. Dit nummer schreef ze voor Al Green, maar toen hij ervan afzag, zong ze het zelf.

You are my friend – Patti Labelle
Met haar groep LaBelle scoorde Patti Labelle in 1974 een gigantische hit met de discotrack Lady Marmalade. Ook als soloartiest had deze ‘Godmother of soul’ heel veel succes wereldwijd.

Mother – Barbra Streisand
Dit emotionele nummer van John Lennon gaat over zijn (tragische) relaties met zijn ouders. Het werd in 1972 naar grote hoge gestuwd door Barbra Streisand, ‘the mother of divas’.

Come all ye fair and tender ladies – Maybelle Carter
‘Mother’ Maybelle Carter wordt dankzij haar gitaarspel en liedjes gezien als een pionier van de countrymuziek. Ook zat ze in de eerste incarnatie van The Carter Family, de groep die haar (klein)kinderen met veel succes voortzetten.

Dum Maro Dum – Asha Bhosle
Asha Bhosle is niet alleen de ‘golden voice of Bollywood’, maar ook de ‘godmother of hindi music’. Zij zong volgens het Guinness Book of Records meer dan 12.000 nummers in, hoofdzakelijk voor Indiase films.

Doctor Who – Delia Derbyshire
Voor veel kenners is Delia Derbyshire de ‘moeder van de elektronica’. Onderzoeker Daphne Oram en popicoon Wendy Carlos zouden die titel ook verdienen, maar Derbyshire wist echter al in 1963 te scoren met haar experimenten. De intromuziek die ze arrangeerde voor de tv-serie Doctor Who is nog altijd geliefd.

Astarjatning – Sigríour Nielsdóttir
De IJslandse singer/songwriter Sigríour Nielsdóttir maakte jarenlang grappige liedjes die ze thuis opnam. In haar eigen land groeide ze op haar 70e uit tot de ‘oma van de lo-fi’, wat sloeg op de slechte opnamekwaliteit van haar liedjes.