Terug naar boven

Playlist Arabische muziek

Reis mee met deze playlist en ontdek de mooiste muziek uit de Arabische wereld.

  1. Moi et toi Abdel Ali Slimani
  2. 3azely The Orchestra of Syrian Musicians
  3. Zoom sur Oum Rachid Taha
  4. Ya laure hobouki Natacha Atlas & The Mazeeka Ensemble
  5. La ba'den Yasmine Hamdan
  6. Ghanili Chweyi Om Kalsoum
  7. The dancing soul Driss el Maloumi
  8. Mambo el Soudani Salamat
  9. West naima Hossam Ramzy
  10. Wenu wenu Omar Souleyman
  11. Alam Sheikh Ahmad Al-Tuni
lees meer
Arabische muziek is net zo divers en afwisselend als de Arabische wereld zelf. Muziekweb selecteerde voor deze playlist 11 nummers, die u meenemen op een muzikale reis van Marokko en Algerije tot Syrië en Libanon.

Moi et toi – Abdel Ali Slimani
We beginnen onze playlist met een toegankelijk nummer, deels gezongen in het Arabisch. Abdel Ali Slimani zingt raï, de aanstekelijke Arabische popmuziek die in de jaren 50 ontstond in de koffiehuizen van de havensteden van Algerije.

3azely – The Orchestra of Syrian Musicians
Voor de burgeroorlog uitbrak in Syrië gold het land als een van de gidslanden van de Arabische muziek. Zowel Damascus als Aleppo hadden een traditie die eeuwen terug ging. Tijdens de oorlog vluchtten ook veel muzikanten naar het buitenland. Op initiatief van de Engelse muzikant Damon Albarn werden veel van die muzikanten herenigd in een nieuw orkest: The Orchestra of Syrian Musicians, die nu buiten hun vaderland het muzikale erfgoed van Syrië in leven houden.

Zoom sur Oum – Rachid Taha
Rachid Taha is een van de meest eigenzinnige artiesten van de Arabische wereld. Hij werd geboren in Algerije, maar groeide op in Frankrijk. In zijn werk probeert hij die werelden te verenigen en dat gaat hem goed af. Zoom sur Oum is een Arabisch rocknummer én een ode aan de legendarische Om Kalsoum.

Ya laure hobouki – Natacha Atlas & The Mazeeka Ensemble
Met een Egyptische vader een Engelse moeder groeide ook Natacha Atlas op tussen twee werelden. Zo was zij een van de eerste artiesten die dance en house combineerden met Arabische ritmes. Voor het album Ana Hina (2010) keerde ze terug naar de orkestrale Arabische muziek waar haar ouders dol op waren.

La ba’den – Yasmine Hamdan
De tijd heeft ook in de Arabische wereld niet stil gestaan. Dat bewijst Yasmine Hamdan wel. Deze zangeres werd geboren in Libanon, maar trekt de hele wereld over. Overal pikt ze invloeden op die ze verwerkt in haar afwisselende muziek. Haar laatste album Al Jamalat valt ergens tussen indie, singer/songwriter- en electropop, maar dan wel met teksten in het Arabisch.

Ghanili chweyi – Om Kalsoum
Op een playlist met Arabische muziek mag Om Kalsoum natuurlijk niet ontbreken. Bij leven was Om Kalsoum al een legende. Bij haar begrafenis stond er een enorme mensenmassa (sommige schattingen gingen uit van 4 miljoen aanwezigen) te rouwen. Nog altijd geldt Om Kalsoum als een van de meest vaardige vertolkers van het klassieke Arabische repertoire.

L’âme dansée – Driss el Maloumi
Veel klassieke Arabische muziek is instrumentaal. In die muziek speelt de Arabische luit, de oed, een hoofdrol. De Marokkaan Driss el Maloumi is een virtuoos op dit instrument. Hij speelt de muziek van Andalous, het middeleeuwse moslimrijk dat op de plek lag van het huidige Spanje. In El Maloumi’s muziek hoor je hoezeer deze muziek verwant is aan de flamenco.

Mambo el Soudani – Salamat
Op de grens van Egypte en Soedan wonen de Nubiërs, en de bekendste Nubische groep is Salamat. In dit nummer verkennen ze de overeenkomsten tussen hun eigen volksmuziek en de Cubaanse mambo (die, als je terug in de tijd gaat, ook uit Afrika komt). Het levert een vrolijk, dansbaar en funky nummer op.

West Naima (Naima’s hip) – Hossam Ramzy
De meesterdrummer Hossam Ramzy draagt de bijnaam ‘Sultan of swing’. Als je naar zijn razendsnelle handen luistert, begrijp je wel waarom. Beoefenaars van de ‘raks beledi’ (buikdansen) doen graag een beroep op Ramzy’s vingervlugge ritmes.

Wenu wenu – Omar Souleyman
Een van de weinige Arabische popartiesten die recent in het Westen wist door te breken is Omar Souleyman. Deze Syriër speelde op grote popfestivals zoals Lowlands, Roskilde en Glastonbury. Dat komt vast ook door zijn opvallende uiterlijk (zonnebril, snor en de traditionele ‘keffiyeh’-hoofddoek) maar ook door zijn wilde dansmuziek. Souleyman speelt dabke, de opzwepende muziek die je hoort op elke bruiloft in Syrië en Libanon.

Alam – Sheikh Ahmad Al-Tuni
Het soefisme, een stroming binnen de islam, speelt een grote rol in de muziek van de Arabische wereld. Het is niet lastig om invloeden uit deze eeuwenoude rituele muziek te horen in de opzwepende dansmuziek van bijvoorbeeld Hossam Ramzy of Omar Souleyman. Sheikh Ahmad Al-Tuni (1932-2014) zong deze muziek met hart en ziel.