Terug naar boven

Playlist Jaren 80-hits

Haal herinneringen op aan de eighties met deze playlist vol jaren 80-hits.

  1. Woman in love Barbra Streisand
  2. Why tell me why Anita Meyer
  3. Een beetje vrede Nicole
  4. Comment ça va The Shorts
  5. Ik voel me zo verdomd alleen Danny de Munk
  6. We are the world USA For Africa
  7. The final countdown Europe
  8. Sailin' home Piet Veerman
  9. Teardrops Womack & Womack
  10. Lambada Kaoma
lees meer
Wat waren de grootste hits uit de jaren 80? Deze playlist geeft antwoord. Muziekweb zet de best verkochte singles uit ieder jaar van de eighties op een rij, van 1980 tot 1989, op basis van de Nederlandse Single Top 100.

Woman in loveBarbra Streisand (1980)
De bestverkochte single van het eerste jaar van de ‘eighties’ staat op naam van Barbra Streisand. Woman in Love werd voor haar geschreven door Barry en Robin Gibb (Bee Gees). Het werd een van Streisands allergrootste hits.

Why tell me whyAnita Meyer (1981)
In 1981 is Why Tell Me Why van Anita Meyer de bestverkochte single. De Rotterdamse zangeres brak door in 1976, maar het echt grote succes kwam in 1981. Why Tell Me Why stond wekenlang op de eerste plaats in de hitlijsten, net als het album Shades Of Desire waar het nummer op te vinden was.

Een beetje vredeNicole (1982)
De Duitse Nicole won in 1982 overtuigend het Eurovisie Songfestival met Ein Bißchen Frieden. Ze nam vervolgens het nummer op in zeven verschillende talen, waaronder het Nederlands. Een Beetje Vrede was de bestverkochte single van het jaar, en stond vier weken op nummer 1 in de Top 40.

Comment ça vaThe Shorts (1983)
Weinig liedjes over een vakantieliefde zijn zo succesvol geworden als Comment Ça Va van de Nederlandse band The Shorts. Zij hadden in 1983 niet alleen in eigen land de bestverkochte single, maar waren ook elders in Europa succesvol. De jongensgroep uit Leiden verkocht meer dan vier miljoen exemplaren van het nummer.

Ik voel me zo verdomd alleenDanny de Munk (1984)
Danny de Munk speelde de titelrol in de film Ciske de Rat. Hij zong – met vet Amsterdams accent – ook het bijbehorende liedje Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen. De film was met 1,5 miljoen bezoekers een enorm succes, net als Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen, de bestverkochte single van 1984.

We are the worldUSA For Africa (1985)
Op initiatief van Harry Belafonte kwam in 1985 een grote groep Amerikaanse supersterren bijeen om een benefietsingle op te nemen ter bestrijding van de extreme hongersnood in Ethiopië. Geïnspireerd door het Britse Band Aid (Do They Know It’s Christmas, 1984) schreven Lionel Richie en Michael Jackson het nummer We Are The World. De single werd een gigantisch verkoopsucces, ook in Nederland, en bracht uiteindelijk tientallen miljoenen dollars op.

The final countdownEurope (1986)
De Zweedse rockers Europe bereikten met The Final Countdown in 1986 de nummer 1-positie in maar liefst 25 landen. In Nederland was de track, met de uit duizenden herkenbare keyboard-riff, de best verkochte single van het jaar.

Sailin’ homePiet Veerman (1987)
Piet Veerman had al talloze successen op zijn naam staan als lid van The Cats, voor hij in 1987 de grootste hit uit zijn solocarrière scoorde met Sailin’ Home. Deze cover van een oorspronkelijk Joegoslavisch nummer was niet alleen de bestverkochte Nederlandse single van 1987, maar haalde ook de eerste plaats in België.

TeardropsWomack & Womack (1988)
Het echtpaar Womack & Womack, bestaande uit Cecil en Linda (een dochter van Sam Cooke), had met Teardrops de bestverkochte single van 1988. Het door Linda gezongen nummer was een nummer 1-hit in verschillende landen en werd talloze keren gecoverd, onder andere door Elton John, Sugababes en The xx.

LambadaKaoma (1989)
De jaren 80 worden zonnig afgesloten door de Frans-Braziliaanse groep Kaoma. Lambada, vernoemd naar een Braziliaanse dans, kwam in de nazomer van 1989 de Nederlandse hitlijsten binnen en was de bestverkochte single van het jaar. Wereldwijd gingen er 5 miljoen exemplaren over de toonbank van deze ultieme zomerhit.

Samenstelling: Ingmar Vroomen en Jop Euwijk
Illustratie: Judith de Rond