Terug naar boven

Playlist Wilde Dieren

Laat het beest in je los met deze playlist vol wilde muziek.

 1. Rock lobster The B-52's
 2. Animale Don Diablo & Dragonette
 3. Tarantula Faithless
 4. Rattlesnake St. Vincent
 5. Dinosaurs Bonobo [UK]
 6. Animal rights Deadmau5
 7. Big cat Wild Beasts
 8. Lion in a coma Animal Collective
 9. The salmon dance The Chemical Brothers
 10. Fly like an eagle The Steve Miller Band
 11. Bats Tori Amos
 12. Bees Caribou
 13. Hippopotamus Sparks
 14. Back 2 the wild [Jaxx extended mix] Basement Jaxx
lees meer
2 maart 2019 is het Wereld Wilde Dierendag, een initiatief van de Verenigde Naties om de aandacht te vestigen op wilde flora en fauna, het milieu en duurzaamheid. Daarom staat deze playlist in het teken van wilde dieren. Ga met Muziekweb op een muzikale safari en spot de wonderlijke creaties van Moeder Natuur in deze beestachtige lijst vol dierlijke muziek.

Rock LobsterThe B-52’s
Dat wilde dieren ook van muziek houden, bewijst de Amerikaanse rockgroep The B-52’s. Zie vieren een feestje op het strand en komen daar deze rockende kreeft tegen. Wanneer ze onderwater verder fuiven, stuiten ze tegen een bonte verzameling zeedieren waaronder een rog, kwal, narwal én een walvis in bikini!

AnimaleDon Diablo & Dragonette
Don Diablo en Dragonette hebben tijdens hun safari veel wilde dieren gespot. De hele rits komt voorbij in dit jungle-nummer: een zwarte mamba, krokodil, tarantula en orang-oetang. Echt een beestenboel dus.

TarantulaFaithless
Die tarantula komt ook in dit nummer voorbij gekropen en dat hoor je aan de muziek. Langzaam borrelt de beat omhoog en worden spannende trommelgeluiden ingezet. Maxi Jazz zingt over hoe hij kan bijten als deze grote, harige spin en zijn gif achterlaat. Misschien is het wijs om bij hem uit de buurt te blijven.

RattlesnakeSt. Vincent
Annie Erin Clark loopt in dit nummer naakt door de woestijn. Het is zo heet dat ze haar kleren heeft uitgedaan. Maar dan stuit ze op een ratelslang. Ze moet op de vlucht slaan voor dit gevaarlijke reptiel en rent zich een slag in de rondte, maar blijft achtervolgt worden door een ratelend geluid terwijl ze zichzelf kapot zweet. De schurende gitaren verraden haar benarde situatie. Hopelijk loopt het af met een sisser.

DinosaursBonobo
We gaan van het ene reptiel naar de andere. We schenken in deze lijst ook graag aandacht aan wilde dieren die niet meer onder ons zijn, in dit geval dinosauriërs. Deze majestueuze reptielen hebben de ruim 160 miljoen (!) jaar de aarde bevolkt en spreken tot op de dag van vandaag nog altijd tot de verbeelding. De Brit Simon Green mag met zijn artiestennaam Bonobo natuurlijk ook niet in deze lijst ontbreken, en maakte deze jazzy dinosaurussenmuziek voor zijn eerste album Animal Magic en zo is het cirkeltje rond.

Animal Rightsdeadmau5
Dino’s hadden nog geen last van de mens die hen bedreigde. Tegenwoordig zijn er zijn talloze organisaties die zich inzetten voor (wilde) dierenrechten. Ook de Canadese Joel Zimmerman heeft zich aan dierenbescherming gewaagd, al verwacht je bij een artiestennaam als ‘deadmau5’ niet direct een nummer dat Animal Rights heet. Deze dooie muis treedt altijd op met een enorme helm in de vorm van een muizenkop.

Big CatWild Beasts
Zo’n dode muis is voor een kat natuurlijk feest. Wild Beasts maakten een nummer over een grote kat. Met die bandnaam heb je sowieso een vrijbrief om in deze playlist te staan. En dan blijkt ook nog dat dit collectief uit Engeland hun naam eer aan doet en tal van andere dierenliederen hebben gemaakt: Lion’s Share, The Old Dog, Albatross en A Dog’s Life. In dit nummer van hun album Boy King (2016) staat de kat symbool voor het ego van de man.

Lion In A ComaAnimal Collective
We blijven bij de katachtigen. In dit nummer van Animal Collective ligt de koning van de dieren in een coma. Dit groepje muzikale wilde dieren – bestaande uit o.a. Panda Bear – gebruikt het woord ‘lion’ hier als verbastering voor ‘lying’. Het nummer gaat over een persoon die niet uit zijn bed kan komen. ‘This wilderniss up in my head’, denkt de persoon in dit nummer. Misschien is hij of zij toch een leeuw?

The Salmon DanceThe Chemical Brothers
De Britse breakbeat grootheden Tom Rowlands en Ed Simons maakten samen met rapper Fatlip dit vrolijke nummer over de zalm. Het nummer is een opsomming van fun facts over deze roze vis. Wist je bijvoorbeeld dat een zalm beter kan ruiken dan een hond of beer? Zo vinden ze hun geboorteplek, waar ze naar toe trekken om nakomelingen te verwekken. Minder leuk feitje is dat de zalm na het na het kuitschieten sterft.

Fly Like An EagleThe Steve Miller Band
Veel mensen dromen ervan om te kunnen vliegen. The Steve Miller Band vereeuwigde dit gevoel in hun lied Fly Like An Eagle, dat met zijn psychedelische ondertoon de zwevende tocht van de arend belichaamt. Deze gevederde vriend wordt ook wel de koning van de vogels genoemd en staat daarom vaak symbool voor landen of organisaties omdat het dier een imposante uitstraling heeft.

BatsTori Amos
Op haar album Native Invader (2017) zingt Tori Amos over dit gevleugelde zoogdier. Deze plaat gaat over hoe de natuur zichzelf probeert te redden en Amos plaatst hierbij natuurrampen tegenover de schade die de mens de natuur aandoet. De vleermuizen in dit nummer hebben door dat ze door de mensheid zijn verraden.

BeesCaribou
Daniel Snaith is beter bekend onder zijn pseudoniem Caribou. Een kariboe is een rendier dat in Noord-Amerika voorkomt. Dit muzikale rendier maakte een lied over een ander dier: de bij. Bijen zijn erg belangrijk voor de natuur, zo bestuiven allerlei planten. Denk daar maar eens aan als je een appel eet, koffie drinkt of een tomaat door je salade gooit. Allemaal producten die afkomstig zijn van door bijen bestoven planten! Wie weet kunnen Caribou’s honingzoete klanken wat bewustheid voor de bijensterfte opwekken.

HippopotamusSparks
Je zou het misschien niet zeggen, maar het nijlpaard is één van de gevaarlijkste dieren in Afrika. Ze zien er sloom en onhandig uit, maar ze kunnen tot 30 kilometer per uur rennen. Als je te dicht in de buurt komt, schieten ze in de aanval. Een nijlpaard kan een krokodil zonder moeite in tweeën bijten. In dit lied van hun gelijknamige album vinden de broers Ron en Russel Meal een nijlpaard in hun zwembad. Als dat maar goed afloopt…

Back 2 The WildBasement Jaxx
Dat mensen eigenlijk ook gewoon wilde dieren zijn, bewijst Basement Jaxx met dit feestelijke nummer vol oerkreten en dierlijke lusten. De natuur heeft blijkbaar een ontegenzeggelijke aantrekkingskracht op dit duo. Het liefst gaan ze terug naar de jungle om daar samen met de dieren te leven, in hun nakie! Op de achtergrond hoor je de wilde beesten brullen. ‘Come on, let the nature in!’

Samenstelling: Jasper van Quekelberghe
Graphic design: Judith de Rond, foto van Frida Bredesen via Unsplash