Terug naar boven

Playlist 50 Jaar Pinkpop

Het oudste festival van Nederland viert dit jaar zijn 50e editie. Muziekweb geeft een overzicht van vijf decennia Pinkpop.

 1. Future games Fleetwood Mac
 2. Party of special things to do Captain Beefheart
 3. You gotta walk don't look back Peter Tosh
 4. Sex and drugs and rock and roll Ian Dury
 5. Monkey gone to heaven Pixies
 6. Higher ground Red Hot Chili Peppers
 7. Slow change Hallo Venray
 8. Hummer Smashing Pumpkins
 9. Bornslippy Underworld
 10. Pyramid song Radiohead
 11. Don't you go up the sky DeWolff
 12. Alors on danse Stromae
 13. Just like heaven The Cure
lees meer
Dit jaar bestaat Pinkpop niet alleen 50 jaar, het is ook het enige festival ter wereld dat vijf decennia lang ieder jaar een editie beleefde. Met pieken en dalen, dat wel. Maar onder de immer bezielde leiding van oprichter Jan Smeets wist het uiteindelijk door te groeien tot een festival van wereldformaat dat Megaland in Landgraaf gedurende het pinksterweekend roze – de dresscode van het Pinkpop-publiek – doet kleuren. Muziekweb doorloopt de Pinkpop-geschiedenis met een playlist van bekende, opmerkelijke en soms vergeten artiesten die het festival aandeden.

Future GamesFleetwood Mac
Het lokale feest Pinknick dat in 1969 plaatsvindt in het Geleense sportpark, groeit in 1970 uit tot de eerste editie van Pinkpop. De organisatie kan zich verheugen op een grote opkomst. Een jaar later is Fleetwood Mac de hoofdact, nog zonder Lindsey Buckingham en Stevie Nicks, maar met Bob Welch en Danny Kirwan. 48 jaar later keert Fleetwood Mac terug.

Party Of Special Things To DoCaptain Beefheart
Acht bands treden op gedurende de tweede pinksterdag. Het hippiepubliek zit en ligt in het gras en geniet gedurende die eerste jaren van bekende en spraakmakende acts. Een lijst die vandaag de dag liefhebbers van jaren 70 rock doet likkebaarden. Zo speelt in 1974 de inmiddels legendarische Captain Beefheart in Geleen.

(You Gotta Walk) Don't Look BackPeter Tosh
Pinkpop programmeert breed en toegankelijk. Zo biedt de editie van 1979 optredens van Elvis Costello en The Police, maar ook van Rush en Dire Straits. Hoofdact Peter Tosh heeft op dat moment een grote hit met zijn duet met Mick Jagger. Deze is aanwezig maar weigert het podium op te gaan. Pas in 2014 doet Jagger dit met zijn Rolling Stones.

Je Veux L'AmourRaymond van het Groenewoud
In 1980 staat Raymond van het Groenewoud op het Pinkpoppodium als eerste Belgische act ooit. Hij zet het festival op zijn kop met het hartverscheurende Je Veux L'Amour, een nummer waarin hij op even onversneden als droogkomische wijze smeekt om wat iedere artiest, ook op Pinkpop zoekt.

Sex & Drugs & Rock & RollIan Dury
Het gehele Pinkpop wordt live uitgezonden op Hilversum 3 (3FM). Het nog piepjonge U2 breekt in 1981 door in Nederland, dankzij hun in de middag uit iedere radio jubelende concert. Ook de maniakale Britse zanger Ian Dury maakt dat jaar grote indruk als hoofdact en somt met zijn Sex & Drugs & Rock & Roll belangrijke ingrediënten op voor een geslaagd festival.

Monkey Gone To HeavenPixies
Na zeer slecht bezochte edities van 1984 en 1985 is Pinkpop op sterven na dood. Smeets besluit een alliantie aan te gaan met het grootste Nederlandse boekingskantoor Double You (Mojo). Double You-programmeur Willem Venema weet het festival meer smoel te geven met een op indie en alternative gericht programma. Het publiek trekt weer aan en geniet in 1989 onder andere van de nog opkomende bands R.E.M. en Pixies.

Higher GroundRed Hot Chili Peppers
Ook de Red Hot Chili Peppers staan nog op het punt van doorbreken wanneer zij in 1988 op Pinkpop spelen. Niet alleen hun energieke cross-over van punk, funk en rap maakt grote indruk, maar ook hun zwetende blote lijven met slechts een witte sportsok over de edele delen. De band keert meermalen terug op Pinkpop en is in 2006 de onbetwiste hoofdact.

Slow ChangeHallo Venray
Ze staan 's middags ver verwijderd van de hoofdacts geprogrammeerd, maar Pinkpop heeft altijd oog gehad voor succesvolle Nederlandse clubacts. Zo beleeft het nog steeds actieve Hallo Venray een carrière-hoogtepunt met hun optreden op Pinkpop in 1992. Zanger en gitarist Henk Koorn kan zijn geluk niet op. Hij verschijnt in dameslingerie en springt rond op een pogostick. Het voorkomt niet dat de band daarna weer terugvalt in het clubcircuit.

HummerSmashing Pumpkins
In 1994 viert Pinkpop zijn 25-jarige bestaan. Het inmiddels naar Megaland in Landgraaf verhuisde festival breidt met de pinksterzondag uit naar twee dagen en drie podia. Tijdens die uitverkochte editie spelen onder andere The Orb en het Amerikaanse Smashing Pumpkins, de bekendste alternative rockband van dat moment.

Born SlippyUnderworld
In navolging van festivals als Lowlands en het Belgische Rock Werchter, breidt Pinkpop in 1996 uit tot een driedaags festival met camping, meerdere podia en randprogramma's. Dat jaar wordt ook gedomineerd door dance-acts die spelen met de intensiteit van rockbands (een nieuw fenomeen) en zeer in de smaak vallen bij het festivalpubliek, zoals Orbital, The Prodigy, The Chemical Brothers en Underworld.

Pyramid SongRadiohead
Vanaf 1992 mag Pinkpop rekenen op uitgebreide aandacht van de televisie, met live-uitzendingen van complete concerten en reportages. Presentatoren zijn Mark Smeets en Jan Douwe Kroeske. Het Britse Radiohead krijgt zo in 2001 niet alleen het festivalpubliek, maar ook vele huiskamers aan hun voeten met een intens concert.

Freak Like MeSugababes
Doorgewinterde festivalgangers zitten niet te wachten op mainstream acts. Deze lijken de saamhorigheid – van collectief een exclusieve muzieksmaak belijden – te verstoren. Daarnaast ergert men zich aan het tienerpubliek dat alleen opdaagt voor hun idool. Pinkpop maakt met de jaren opvallende keuzes, zoals Doe Maar (1983), Robbie Williams (1999) en Justin Bieber (2017). Het bevallige Britse damestrio Sugababes houdt in 2005 stand met het op een Gary Numan-sample gebaseerde Freak Like Me.

Don't You Go Up The SkyDeWolff
Het jonge rocktrio DeWolff speelt in 2010 voor het eerst met succes op Pinkpop. Ver hoeven de drie leden niet te reizen want zij wonen dan nog bij hun ouders in Geleen. Met hun ruige en vintage jaren 70 rock lijken zij ook wel een stukje geschiedenis in zich te dragen, van Pinkpop en het Limburgse stadje dat op de wereldkaart staat dankzij het festival.

Alors On DanseStromae
Met de komst van namen als Bruce Springsteen (2012), Rolling Stones (2014), Robert Plant (2014) en Paul McCartney (2016) schuwt Pinkpop in de jaren 10 niet langer (peperdure) belegen wereldacts. Daarnaast behoudt het gelukkig ook oog voor nieuwe, bijzondere en meer fijnzinnige namen, zoals het Belgische multitalent Stromae in 2014.

Just Like HeavenThe Cure
The Cure staat met recht op de 50ste verjaardag. De komst van de toen net doorbrekende Britse band zorgde in 1986 voor een kentering in het noodlijdende Pinkpop. Die editie, met The Cure als hoofdact, naast onder andere The Cult en The Waterboys, maakte Pinkpop weer levensvatbaar zodat het kon uitgroeien tot het huidige megafestival met vaak meer dan 100.000 bezoekers per jaar.

Samenstelling: Mark Ritsema
Graphic design: Judith de Rond, foto via Buro Pinkpop