Terug naar boven

Playlist North Sea Jazz 2019

Muziekweb duikt in het programma van North Sea Jazz 2019 en geeft een overzicht van artiesten uit de diverse line-up.

 1. Love castle Chick Corea
 2. Walk on by Dionne Warwick
 3. Reckoner Robert Glasper & Damion Reid & Vicente Archer
 4. Hashul John Zorn & Cyro Baptista & Joey Baron & Trevor Dunn & Jamie Saft & Kenny Wollesen & Marc Ribot & Ipos
 5. Missing fundamental Maarten Hogenhuis & Phil Donkin & Mark Schilders
 6. July Ben Wendel & Aaron Parks & Gilad Hekselman & Matt Brewer & Eric Harland
 7. Inner flight Makaya McCraven
 8. Eaglehurst; The palace Maisha
 9. No hard shoulder Jasper van 't Hof & Jamie Peet & Dick de Graaf & Stefan Lievestro
 10. Avere Myrthe van de Weetering
 11. Sweet love Anita Baker
 12. J'aime j'aime Zaz
 13. Rymden the odyssey Rymden
 14. Roll; Burbank funk The Internet
 15. Street fighter mas Kamasi Washington & Ryan Porter & Ronald Bruner Jr. & Tony Austin & Miles Mosley & Brandon Coleman & Cameron Graves
 16. Do what you want be what you are Hall & Oates
lees meer
Ieder jaar dompelt Rotterdam zich tijdens het tweede weekend van juli onder in jazzsferen. Dan vindt het driedaagse NN North Sea Jazz Festival (NSJ) plaats in Ahoy. Toen de legendarische impresario Paul Acket in 1976 in Den Haag de eerste editie opzette, beoogde hij een breed festival met ruimte voor zowel de sterren als minder bekende namen en aanstormend talent op het gebied van jazz, blues, soul en andere gerelateerde stijlen. Die opzet is altijd gebleven. Met zo'n 135 acts in 13 zalen beleeft de een zo een totaal ander festival dan de ander. Muziekweb maakt een keuze uit het programma van 2019, van de diepzinnige spiritual jazz van Maisha tot de gepolijste soul van Anita Baker.

Love CastleChick Corea
Veel jazzlegendes en -reuzen waren nog in leven en speelden op de vroege edities van het jazzfestival, zoals Count Basie, Dizzy Gillespie, Sarah Vaughan en Sun Ra. Anno 2019 is de 78-jarige toetsenist Chick Corea zo'n levende jazzlegende. Hij speelde in 1979 voor het eerst op NSJ. Corea grijpt ditmaal terug naar zijn album My Spanish Heart (1976) waarop fusion wordt gecombineerd met Spaanse klassieke muziek.

Walk On ByBurt Bacharach
De Amerikaanse componist Burt Bacharach is 91 jaar. Hij speelde pas in 2009 voor het eerst op NSJ, met als speciale gast Trijntje Oosterhuis. Bacharach mag zelf geen echte jazzcomponist zijn, maar composities van zijn hand als Walk On By en The Look Of Love vonden als standards hun weg naar de jazz. Bovenal zijn het onvergetelijke songs die iedereen in Ahoy straks kan meeneuriën.

ReckonerRobert Glasper
Traditioneel kent iedere editie een Artist in Residence. Meestal wordt gekozen voor een opvallende artiest die nog op weg is naar meer bekendheid, zoals in het verleden Pat Metheny, Branford Marsalis en Joshua Redman. Dit jaar gaat de eer naar de Amerikaanse pianist Robert Glasper die op eigen manier modern creative jazz verbindt aan urban. Hij treedt dit jaar op met zijn eigen trio, maar brengt ook een eerbetoon aan Miles Davis.

HashulJohn Zorn
De New Yorkse componist en saxofonist John Zorn was Artist in Residence in 2009. Dit jaar keert de energieke Zorn terug met een bijzonder project. Tijdens een marathon van vijf uur vertolken 14 verschillende ensembles de 300 composities die hij schreef onder de titel The Bagatelles. In de bezettingen duiken prominente namen op als gitaristen Marc Ribot en Julian Lage, drummer Joey Baron en pianist Craig Taborn.

Missing FundamentalMaarten Hogenhuis
Jaarlijks geeft NSJ ook opdracht tot een compositie. Het Composition Project 2019 gaat naar de Nederlandse saxofonist Maarten Hogenhuis. Deze speelt onder andere in de powerjazzgroep Bruut!, maar viel dit jaar vooral op met het ingetogen jazzalbum Rise & Fall van zijn eigen trio. Zijn compositie wordt uitgevoerd met in de gelederen onder meer rietblazer Joris Roelofs die op zijn beurt in 2016 de compositieopdracht vervulde.

JulyBen Wendel
Improvisatie blijft een van de fundamenten van de jazz. De serie One on One op de zaterdag brengt negen keer twee musici samen om een half uur te improviseren. Zo wordt pianist Aaron Parks verbonden aan saxofonist Ben van Gelder en gitarist Julian Lage aan saxofonist Ben Wendel. Wendel – die de afgelopen jaren werkte aan zijn eigen duettenserie The Seasons – speelt ook met trompettist Ambrose Akinmusire.

Inner FlightMakaya McCraven
De drang tot improviseren en om wereldwijd nieuwe muzikanten te ontmoeten leidde in 2018 tot het bijzondere dubbelalbum Universal Beings van de Amerikaanse drummer Makaya McCraven. Op NSJ presenteert hij dit album met in de gelederen de jonge muzikanten die hij in New York ontmoette: harpiste Brandee Younger en vibrafonist Joel Ross die dit jaar zelf sterk debuteerde met het album Kingmaker.

Eaglehurst / The PalaceMaisha
McCraven reisde voor Universal Beings ook naar Londen om kennis te maken met de florerende jonge jazzscene aldaar, met namen als toetsenist Ashley Henry en saxofoniste Nubya Garcia. De laatste komt dit jaar op NSJ spelen met de Londense groep Maisha die spiritual jazz verbindt aan afrofunk en urban. Daarnaast wordt de 'London Renaissance' dit jaar vertegenwoordigd door tubaspeler Theon Cross (Sons Of Kemet) met eigen band.

No Hard ShoulderJasper van 't Hof
De Nederlandse componist en pianist Jasper van 't Hof kende lang meer roem in Duitsland en Frankrijk dan in zijn thuisland. Gelukkig kwam de terechte erkenning alsnog in 2018 met de toekenning van de Buma Boy Edgar Prijs. Van 't Hof is reeds actief vanaf de jaren 60 en pionierde in jazzrock (Association PC) en wereldmuziek (Pili Pili). Op NSJ speelt hij met zijn vaste trio, aangevuld met saxofonist Tony Lakatos, zijn oud-collega van Pili Pili.

AvereMyrthe van de Weetering
De Nederlandse violiste en componiste Myrthe van de Weetering debuteert dit jaar op NSJ. Aanleiding is haar bijzondere debuutalbum Dégoût dat al verscheen in 2017, maar langzaam aan erkenning wint. Zij speelde bij onder meer Kyteman en Kovacs en componeert muziek voor documentaires. Op Dégoût smeedt zij filmische composities en wilde jazzuitspattingen aaneen tot een spannend geheel.

Sweet LoveAnita Baker
Ook de Amerikaanse soulzangeres Anita Baker debuteert op NSJ met de mierzoete ballads waar zij in de jaren 80 mee floreerde. Het wordt tevens haar laatste keer want het concert is onderdeel van een wereldwijde afscheidstournee. Baker is een van de souldiva's die altijd goed vertegenwoordigd zijn op NSJ, zoals dit jaar met Dee Dee Bridgewater, Macy Gray, Lauryn Hill en niet te vergeten de Rotterdamse zangeres Sabrina Starke.

J'aime J'aimeZaz
De Franse zangeres Zaz raakt langzaam ook buiten Frankrijk steeds bekender met haar mix van chanson, gypsy jazz en moderne popmuziek. Ze brak in 2010 door met het nummer Je Veux en werkte samen met Quincy Jones en Charles Aznavour. Met haar nieuwe album Effet Miroir (het spiegeleffect) zoekt ze nog nadrukkelijker een mondiaal publiek. Op zaterdag debuteert zij op NSJ.

The OdysseyRymden
Een naam die niet mocht ontbreken op NSJ 2019 (en in deze playlist) is het Noorse trio Rymden. Deze is het vervolg op het legendarische Esbjörn Svensson Trio. Voor het eerst sinds het overlijden van bandleider Svensson (in 2008) kwam de ritmesectie dit jaar weer bij elkaar om te spelen met nu-jazz pianist Bugge Wesseltoft. Op hun debuutalbum Reflections & Odysseys is te horen wat een fantastische ritmesectie kan doen voor een pianist. Live kunnen ze daar alleen maar overheen gaan.

Roll (Burbank Funk)The Internet
Het Amerikaanse vijftal The Internet liet in 2014 al hun uiterst creatieve en kleurrijke mix van seventies funk, R&B, hiphop, jazz en elektronische dansmuziek, compleet met zwoele zang, knorrende bassen en plagende gitaren, horen in de Darling-zaal. Nu keren zij terug naar de grotere Congo-zaal met als wapenfeit het veelgeprezen en succesvolle vierde album Hive Mind.

Street Fighter MasKamasi Washington
Met een beetje kwade zin zou je Kamasi Washington megalomaan kunnen noemen. Niet iedereen in de jazzgoegemeente is dan ook te spreken over de epische klanken van deze Amerikaanse saxofonist, steevast uitgebracht op driedubbelalbums vol spirituele jazzrock, compleet met duizelingwekkende strijkers en jubelende koren. Maar hij vindt hiermee ook buiten de jazz een breed publiek wat hem tot graag geziene artiest maakt op festivals als Lowlands, Down The Rabbit Hole en natuurlijk NSJ.

Do What You Want Be What You AreHall & Oates
Het programma van NSJ is zo breed dat iedereen zijn eigen festival beleefd. Zo zijn er bezoekers die nauwelijks weten wat er in de kleinere zalen speelt en zich uitsluitend vermaken met grote acts. Zij worden bediend met topacts als My Baby, Jamie Cullum, Joe Jackson en zelfs de classic rockformatie Toto. Of wat dacht je van het nog steeds strak gecoiffeerde Amerikaanse duo Darryl Hall & John Oates met hun hitgevoelige soulpop? Een concert eigenlijk om net zo veel naar uit te kijken als naar die van Theon Cross of Jasper van 't Hof.

Samenstelling: Mark Ritsema
Graphic design: Judith de Rond, afbeelding afkomstig van albumhoes JE38722