Terug naar boven

Playlist Klassieke lente- en zomermuziek

Het zijn rare tijden, ook al is de zomer in zicht. Gelukkig kunnen we onze gedachten nog laten afdwalen door mee te drijven op een half uurtje lente- en zomermuziek. Bloemen, stralende zon, feest- en festivalklanken...

  1. Flos florum Guillaume Dufay
  2. Concert voor viool en strijkorkest RV.315, op.8, nr.2 in g kl.t., "L'estate" deel II Antonio Vivaldi
  3. Première pensée rose-croix Erik Satie
  4. Madeliefjes, op.38, nr.3 Sergej Rachmaninov
  5. Ein Sommernachtstraum, op.61 deel I Felix Mendelssohn-Bartholdy
  6. Fantasie voor luit nr.22, "Quanta beltà" Francesco da Milano
  7. Missa Flos regalis ; Agnus Dei Walter Frye
  8. Nocturnes voor vrouwenkoor en orkest nr.1-3 deel II Claude Debussy
  9. Il est bel et bon Pierre Passereau
  10. Neue musicalische Ergetzligkeit, 1684 ; Auf ein Ernte-Fest Johann Krieger
  11. Das wohltemperierte Klavier boek 1, BWV.846-869 deel XXIX Johann Sebastian Bach
  12. Das wohltemperierte Klavier boek 1, BWV.846-869 deel XXX Johann Sebastian Bach
lees meer
Het zijn rare tijden, ook al is de zomer in zicht. Gelukkig kunnen we onze gedachten nog laten afdwalen door mee te drijven op een half uurtje lente- en zomermuziek. Bloemen, stralende zon, feest- en festivalklanken...

Flos florum (Guillaume Dufay) - Blue Heron
De muziek van Dufay heeft een enorm stralend karakter, zeker in dit bloemige motet: "Bloem van bloemen, bron van tuinen, koningin des hemelen..." (het gaat uiteraard uiteindelijk over Maria, die graag met bloemen werd vergeleken...)

Adagio uit de Zomer van de Vier jaargetijden (Antonio Vivaldi) - Janine Jansen e.a.
In de trage hitte die Vivaldi hier meesterlijk uitbeeldt, zullen de bloemen wel te lijden hebben. En wij ook, als het net zo heet gaat worden als in 2019.

Première pensée rose-croix (Erik Satie) - Marcel Worms
In zulke hitte passen de miniatuurtjes van Erik Satie ook uitstekend. In dit werkje gaat het overigens niet zomaar over een roos, maar doelt Satie op de Rozenkruizers, een esoterisch genootschap waar hij enkele jaren warme banden mee onderhield.

Madeliefjes (Sergej Rachmaninov) - Elsa Drelsig & Jonathan Ware
Rachmaninov schreef behoorlijk wat liederen (ze passen op 3 cd's) en die zijn terecht geliefd. Zo ook dit prachtige zomerse lied, waar het madeliefje teder en subtiel wordt bezongen.

Scherzo uit Sommernachtstraum (Felix Mendelssohn) - Boedapest Festival Orkest o.l.v. Iván Fischer
Deze klassieker kan uiteraard niet ontbreken: Mendelssohn laat de zomer in dit Scherzo onnavolgbaar lichtvoetig en wervelend klinken.

Fantasie Quanta beltà (Francesco da Milano) - Nigel North
Maar in de zomer is het ook heerlijk om een verstild hoekje buiten de wind en in de zon te zoeken. Zo klinkt ook dit stuk voor luit, gebaseerd op het lied Quante beltà van Jacques Arcadelt, waarin de engelachtige schoonheid van de vrouw bezongen wordt: "Quanta beltà, quanta gratia e splendore..." - "Welke schoonheid, welke gratie en pracht..."

Agnus Dei uit Missa flos regalis (Walter Frye) - Orlando Consort
Met Walter Frye gaan we een generatie terug in de tijd. Deze mis is gebaseerd op weer zo'n bloemig lied, in dit geval de conductus Flos regalis en dat ook weer gericht is tot de maagd Maria. (Overigens is mei ook traditioneel een 'Maria-maand'...)

Fêtes uit de Nocturnes (Claude Debussy) - Les Siècles o.l.v. François-Xavier Roth
De zomer is een uitstekend seizoen voor een feestje. Festivals doen doorgaans goede zaken, hoewel we deze zomer pech hebben... Debussy beeldt in dit orkestwerk schitterend de ritmische beweeglijkheid van zo'n feest uit. Let vooral op de filmische 'fade-in' van een processie van koperblazers (iets voor het midden in het stuk).

Il est bel et bon (Pierre Passereau) - Ensemble Clément Janequin o.l.v. Dominique Visse
Dit stukje uit de 16e eeuw zou je een schunnige kaskraker kunnen noemen, waarin nu eens de vrouw de man als begerenswaardig maar ook nuttig omschrijft: "Hij is mooi en goed, mijn man (...) hij doet de klusjes, voert de kippen, ik neem mijn pleziertje..."

Auf ein Ernte-Fest (Johann Krieger) - Jan Kobow (tenor), United Continuo Ensemble
Geluk van een heel andere aard wordt bezongen in dit lied van Johann Krieger. Het feest van Pinksteren (de zending van de Heilige Geest door de verrezen Jezus) werd van oudsher geassocieerd met de rijkdom die de oogst opleverde, als je geluk had tenminste. Dit lied dankt God voor de vruchtbare aarde.

Prelude en Fuga in G gr.t. BWV.860 (J.S. Bach) - Ivo Janssen
Geen dag zonder Bach, dus hij sluit deze playlist feestelijk en virtuoos af met een prelude en fuga uit het eerste deel van het Wohltemperierte Klavier. Laat die vakantie maar komen!

samenstelling en tekst: Thomas Op de Coul
grafische vormgeving en beeld: Judith de Rond