Terug naar boven

Playlist Donorwet & organen

Ter gelegenheid van de nieuwe donorwet presenteert Muziekweb een playlist over organen, donorweefsel, transplantaties en orgaandonatie. Een selectie nummers voor de oren, het hart, de hersens en de (dans)spieren.

 1. Organs Of Monsters & Men
 2. Don't phunk with my heart The Black Eyed Peas
 3. Eyes without a face Billy Idol
 4. Take me into your skin Trentemøller
 5. Piel Arca
 6. Lungs Chvrches
 7. Between two lungs Florence and the Machine
 8. Before I'm dead Kidneythieves & Jonathan Davis
 9. Bones Radiohead
 10. The small intestine song Dan Harmon & Ryan Elder
 11. Loose cartilage The Black Seeds [NZ]
 12. Organ donor DJ Shadow
 13. My blood Ellie Goulding
 14. Eyes lungs pancreas Ludwig Göransson
 15. Soul heart transplant Ebony Rhythm Band
 16. Open heart surgery Beth Ditto
 17. Take me apart Kelela
lees meer
Vanaf 1 juli 2020 geldt de nieuwe donorwet. Een belangrijke verandering hierbinnen is de actieve donorregistratie. Mensen die uiteindelijk geen actieve keuze maken om wel of geen donor te zijn, zullen automatisch als ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ geregistreerd worden. Speciaal ter gelegenheid van deze nieuwe donorwet, maakte Muziekweb een playlist over organen, donorweefsel, transplantaties en orgaandonatie.

Organs - Of Monsters & Men
Alvorens we ons in de specifieke orgaandonoren verdiepen, worden we door de IJslandse band Of Monsters & Men getrakteerd op een nummer waarin zij zichzelf ontleden. ‘I’ll take off my face’ en ‘I’ll cough up my lungs’, is terug te horen in de tekst.

Don’t Phunk With My Heart - The Black Eyed Peas
Het is maar de vraag of The Black Peas zich voor het nieuwe donorregister zouden inschrijven. Ze zijn erg stellig als het gaat om hun hart en hebben liever dat niemand er mee ‘phunked’.

Eyes Without A Face - Billy Idol
In 1960 maakte de Franse regisseur George Franju een horrorfilm met de titel Les Yeux Sans Visage (‘ogen zonder gezicht’). De film gaat over een plastisch chirurg die zijn dochter met huidtransplantatie een nieuw gezicht wil geven omdat zij een auto-ongeluk heeft gehad. Daarvoor moet hij helaas lugubere praktijken uitvoeren. In 1984 maakt Billy Idol een nummer dat naar deze film verwijst. Door de hoeveelheid mist en rook die hij gebruikte voor de bijgaande videoclip, moest Idol bijna afgevoerd worden voor verstikking.

Take Me Into Your Skin - Trentemoller
De Deense dj Trentemoller zou het misschien wel kunnen vinden met de chirurg uit Les Yeux Sans Visage. In de titel van dit broeierige nummer hint hij ernaar het geen probleem te vinden om zich met iemand anders zijn of haar huid te omsluiten.

Piel - Arca
Ook Arca maakte een lied over de huid ('piel' in het Spaans). De Venezolaanse artieste verwijst in haar muziek vaak naar mutanten. De mogelijkheid om je lichaam te veranderen betrekt zij ook op haar eigen transgenderisme. In de tekst van dit nummer vertelt zij hoe ze zichzelf van haar huid ontdoet.

Lungs - CHVRCHES
‘Fill up your lungs with us’, zingt Lauren Mayberry van de Schotse electropop band CHVRCHES. Dat is helaas een moeilijke opgave als je longen niet meer naar behoren werken.

Between Two Lungs - Florence + The Machine
Florence Welsch aka Florence + The Machine heeft wellicht nog een long ter beschikking. Misschien eentje voor Billy Idol? Uit de tekst van dit nummer blijkt dat ze niet verlegen zit om zuurstof.

Before I’m Dead - Kidneythieves
Uit de bandnaam van deze act blijkt duidelijk dat zij niet volgens legale richtlijnen aan orgaantransplantaties doen. De titel van het nummer verwijst dan weer naar de urgentie van een donorregister waarin zo veel mogelijk mensen als donor staan ingeschreven.

Bones - Radiohead
Ook botten behoren tot een van de weefsels die als donormateriaal gebruikt kunnen worden. Radiohead doet in dit nummer van The Bends (1995) een betoog voor botdonatie: ‘I don’t want to be crippled and cracked’, zingt Thom Yorke. Op hetzelfde album staat overigens ook het nummer My Iron Lung, vernoemd naar een beademingsapparaat.

The Small Intestine Song - Damon Harder & Ryan Elder
Dit nummer komt uit de Amerikaanse animatieserie Rick & Morty. In de desbetreffende aflevering wordt een bezoek gebracht aan het Anatomy Park, waarbij een darm-achtbaan een van de attracties is. Dit nummer is te horen tijdens een ritje in die attractie.

Loose Cartilage - The Black Seeds
Ook kraakbeen verslijt. Als je net als The Black Seeds last hebt van ‘loose cartilage’, is het misschien tijd voor een kunstheup of -schouder, maar een kraakbeentransplantatie behoort ook tot de mogelijkheden.

Organ Donor - DJ Shadow
DJ Shadows Organ Donor gaat niet daadwerkelijk over orgaandonatie. Hier is orgel donatie aan de orde. Een flauwe woordgrap als intermezzo!

My Blood - Ellie Goulding
Ook Ellie Goulding zit in de problemen. Ze is een hoop bloed verloren, zo zingt zij in het nummer My Blood van haar tweede album Halcyon Days (2013). Een bloedtransfusie kan haar mogelijk redden.

Eyes, Lungs, Pancreas - Ludwig Göransson
Dit nummer staat op de soundtrack van de film Venom. Venom, oorspronkelijk bekend uit de Spider-Man strips, gebruikt een mens als donor en neemt bezit van zijn gastheer door het lichaam te gebruiken voor kwade doeleinden. Het lied verwijst naar drie mogelijke donor weefsels: ogen (hoornvlies), longen en de alvleesklier.

Soul Heart Transplant - Ebony Rhythm Band
Bij de Ebony Rhythm Band komt er geen reguliere harttransplantatie aan te pas; bij hun krijg je de soul er gratis bij! Voor dit nummer lieten zij zich inspireren door de syncopen die de funkgroep The Meters in hun muziek verwerkten.

Open Heart Surgery - Beth Ditto
Ook de voormalig frontvrouw van Gossip heeft het aan haar hart. In dit door Simian Mobile Disco geproduceerde nummer zingt zij over een openhartoperatie, ten gevolge van de (liefdes)perikelen die zij met een andere vrouw ondervindt.

Take Me Apart - Kelela
Sommige mensen weerhouden zich ervan om zich als donor te laten registreren, uit angst dat ze - bot gezegd - uit elkaar worden gehaald na het overlijden. Neem het nummer van Kelela zeker niet te letterlijk, maar de Britse zangeres vraagt in dit nummer van haar gelijknamige album of iemand haar uit elkaar kan halen.

Tekst en samenstelling - Jasper van Quekelberghe
Vormgeving - Judith de Rond
Illustratie afkomstig van album JK155107