Terug naar boven

Playlist Water

De mens is niet alleen afhankelijk van water, maar geeft er ook graag rituele en symbolische betekenissen aan. Neem een nieuwjaarsduik in een playlist over water als vriend en vijand en vol poëtische onderlagen.

 1. Splish splash Bobby Darin
 2. Pray for air Mammút
 3. I go swimming Peter Gabriel
 4. John the Baptist Blood Sweat & Tears
 5. 1983 Jimi Hendrix
 6. Grow fins Captain Beefheart
 7. Sail on sailor The Beach Boys
 8. Widow's walk The White Buffalo
 9. Head above water Avril Lavigne
 10. River man Nick Drake
 11. Bring me some water Melissa Etheridge
 12. Harlem river Kevin Morby
 13. Here comes the rain again Eurythmics
 14. Muddy water The Seldom Scene
 15. Singin' in the rain Gene Kelly
lees meer
De Nieuwjaarsduik op 1 januari is een verfrissende wijze om het vorige jaar van je af te spoelen en verschoond aan het nieuwe te beginnen. Het kent daarmee natuurlijk een grote symboliek. De mens is niet alleen afhankelijk van water, maar geeft er ook graag rituele en symbolische betekenissen aan. Het inspireerde Muziekweb tot een playlist met 15 nummers over water als vriend en vijand en vol poëtische onderlagen.

Splish SplashBobby Darin
Ons lichaam bestaat voor een belangrijk deel uit water in een wereld die voor 70 procent bedekt is met rivieren, meren, zeeën en oceanen. Vandaar dat we al vanaf jonge leeftijd graag rondspetteren in zee, het zwembad of gewoon thuis in bad, zoals Bobby Darin in deze rock-'n roll-klassieker.

Pray For AirMammút
Het bezongen water in het bezwerende Pray For Air van de IJslandse groep Mammút kan ook metaforisch zijn voor het leven zelf. Zangeres Kata bezingt de schoonheid en het gevaar van het water als iemand die bezig is te verdrinken.

I Go SwimmingPeter Gabriel
Bij de Britse zanger Peter Gabriel weet je het nooit, maar zijn I Go Swimming lijkt niet meer en minder te zijn dan een ode aan zwemmen en verkoeling vinden. Er loert geen enkel gevaar wanneer de voormalige zanger van Genesis aan het poedelen is in de rivier of de zee en daarbij de noodzaak van water bejubelt: 'Water to think, water to drink. Water over me!'.

John The BaptistBlood, Sweat & Tears
In vele wereldreligies speelt water een rol als reinigend element. Zoals in het christendom waar de doop wisselende betekenissen kent binnen de diverse stromingen, maar vaak neerkomt op het reinigen en afwerpen van je zonden om je geestelijk verschoond aan het geloof te kunnen onderwerpen. De Amerikaanse groep Blood, Sweat & Tears bezingt de grondlegger van de christelijke doop: Johannes de Doper die Jezus doopte in de Jordaan.

1983 (A Merman I Should Turn To Be)Jimi Hendrix
Een rituele ondertoon heeft dit nummer van Jimi Hendrix. In het psychedelische 1983 (A Merman I Should Turn To Be) neemt de zanger afscheid van de wereld van ellende en oorlogen. Hij pakt zijn geliefde bij de hand en samen wandelen zij de zee in: 'Not to die but to be reborn'.

Grow FinsCaptain Beefheart
Terug in het water, ook als het ligt aan Don van Vliet alias Captain Beefheart. Hij herinnert ons eraan dat het leven op aarde in water begon en we er ooit uit zijn komen kruipen. Nu heeft Van Vliet de blues om een vrouw en overweegt hij om vinnen te kweken en terug te kruipen: 'Leave you land-lubbin' women alone'.

Sail On, SailorThe Beach Boys
Het hoeft geen betoog dat het water altijd goed is geweest voor Nederland. We zijn bedreven in het bedwingen en gebruiken ervan en waren ooit een wereldwijd gevreesde zeevaartnatie die – al of niet met de nodige dwang en wreedheden – rijkdommen van overzee vergaarde. Het kan geen toeval zijn dat The Beach Boys hun in Nederland opgenomen album Holland (1973) opent met een ode aan de zeeman.

Widow's WalkThe White Buffalo
Maar 'De zee geeft, de zee neemt',luidt het gezegde en menig schip werd met man en muis genomen door zeeën en oceanen. In Widow's Walk bezingt The White Buffalo (Jake Smith) het gelijknamige platform dat zich bevindt op het dak van een huis aan zee, waarop een vrouw kan uitkijken naar de terugkomst of het wegblijven van haar man.

Head Above WaterAvril Lavigne
De uitdrukking 'je hoofd boven water houden' behoeft geen uitleg. Canadese singer-songwriter Avril Lavigne moest een halt toeroepen aan haar carrière toen zij de ziekte van Lyme opliep. In het titelnummer van haar comeback-album Head Above Water (2019) omschrijft zij haar levensstrijd als een verblijf op en in een stormachtige zee.

River ManNick Drake
Het uiterst melancholieke River Man van de Britse singer-songwriter Nick Drake zit vol donkere beelden en cryptische poëzie. De mysterieuze River Man uit het refrein lijkt voor opheldering en licht te staan, die kan vertellen over de loop van de rivier. Deze reikte voor Drake zelf uiteindelijk niet ver. Hij benam zich het leven in 1974 als miskend artiest. Pas daarna begon zijn indringende oeuvre tot een groter publiek door te dringen.

Bring Me Some WaterMelissa Etheridge
Water en vuur zijn beproefde tegengestelde elementen. In het temperamentvolle Bring Me Some Water vraagt de Amerikaanse singer-songwriter Melissa Etheridge om water dat het woedende vuur in haar moet blussen. Haar geliefde is immers met een ander: 'Can't you see I'm burning alive?'

Harlem RiverKevin Morby
De New Yorkse singer-songwriter Kevin Morby gaat bijna een persoonlijke relatie aan met de Harlem River in het gelijknamige nummer. Hij maakt het water zelfs verwijten. Maar wat begint als een verbeten mijmering aan de kade lijkt te ontaarden in zelfmoord: 'And Harlem River swallow me'.

Here Comes The Rain AgainEurythmics
In Nederland mopperen we graag op de regen en beseffen we niet altijd hoe gezegend we zijn met het water dat onze tuinen groen houdt en gewassen doet groeien. Denk eens aan gebieden waar droogte zorgt voor misoogsten, honger en ziekte. Ook in muziek wordt regen veelal geassocieerd met melancholie en verdriet.

Muddy WaterThe Seldom Scene
Maar ook de regen kan zich tegen ons keren en de rivieren met desastreuze gevolgen doen overlopen. Met name in folk- en bluegrass-songs als Muddy Water (dat ook ooit door Nick Cave werd opgenomen) wordt met veel drama beschreven hoe povere boeren en immigranten getroffen worden door overstromingen en daarmee het weinige dat zij hadden weten op te bouwen, kwijtraken.

Singing In The RainGene Kelly
We besluiten deze playlist met een luchtig deuntje en dansje in de regen. Muziekweb wenst hiermee iedereen een gelukkig nieuwjaar en wie zich eraan waagt een fijne nieuwjaarsduik.

Tekst en samenstelling: Mark Ritsema
Vormgeving: Judith de Rond / Studio La Ronda
Beeld: Duinen, […] van / Anefo / Nationaal Archief