Terug naar boven

Playlist Blauwe maandag

Een playlist over de wetenschappelijk aangetoonde, meest depressieve dag van het jaar. Muziekweb trok zijn weemoedige jas aan en dook in het repertoire van nummers die gaan over neerslachtigheid of inspelen op de kleur blauw.

 1. Blue Monday New Order [UK]
 2. Dark bird is home The Tallest Man on Earth
 3. Blue Marina & the Diamonds
 4. True blue Madonna
 5. Blue Eiffel 65
 6. Fourth of July Sufjan Stevens
 7. Lose your smile Beach House
 8. Paint it black The Rolling Stones
 9. Busted and blue Gorillaz
 10. Sombre detune Röyksopp
 11. Manic monday The Bangles
 12. True blue Mark Ronson & Angel Olsen
 13. Monday blues Kylie Minogue
 14. Blauw The Scene [NL]
lees meer
In 2021 valt Blauwe Maandag op 18 januari. Deze dag is volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de meest depressieve dag van het jaar. Hij bedacht in 2005 een formule waarmee hij aan de hand van een aantal componenten kon achterhalen op welke datum mensen zich het meest neerslachtig zouden voelen. Factoren die daarbij meespelen zijn het aantal zonuren, in hoeverre we onze goede voornemens hebben kunnen waarmaken en hoe lang het nog duurt voordat we weer vakantie hebben.

Met de zwarte schaduw die 2020 inmiddels achter zich heeft gelaten, zit men waarschijnlijk niet echt te wachten op een blauwe maandag. Toch trok Muziekweb zijn weemoedige jas aan en dook in het repertoire van nummers die gaan over neerslachtigheid of inspelen op de kleur blauw.

Blue Monday - New Order
De meest voor de hand liggende keuze voor deze lijst is natuurlijk het legendarische Blue Monday van New Order, dat ondanks de titel niets met neerslachtigheid te maken heeft. Het nummer werd door de band geschreven omdat zij vonden geen goede toegiften te hebben voor hun live-shows. Inspiratie haalde de band bij onder meer Donna Summer, Kraftwerk en Sylvester.

Dark Bird Is Home - The Tallest Man On Earth
Geen blauwe maandag, maar een donkere vogel die het onheil voor Kristian Matsson aka The Tallest Man on Earth komt brengen. De Zweedse singer-songwriter schreef het nummer in de nasleep van zijn scheiding.

Blue - Marina
‘I don't wanna feel blue anymore’, zingt Marina (voorheen Marina & the Diamonds). De Britse zangeres zit niet bepaald te wachten op Blauwe Maandag, maar helaas loopt zij nog steeds rond met de gevolgen van een gebroken hart.

True Blue - Madonna
Tue Blue is het titelnummer van Madonna's derde album (1986). Zij droeg het album op aan haar toenmalige echtgenoot Sean Penn, die 'true blue' gebruikte als uitspraak voor ware liefde. Helaas zou het huwelijk van Madonna en Penn na een paar jaar stranden, waardoor 'true blue' helaas een andere betekenis zou krijgen.

Blue - Eiffel 65
Met dit vrolijke eurodance nummer uit 1998 scoorde de groep Eiffel 65 een grote hit. Het lied gaat over een persoon die alles door een blauwe bril ziet. Alles tot aan zijn vriendin is blauw. Het is maar de vraag of hij dat zelf leuk vindt of niet.

Fourth Of July - Sufjan Stevens
Geen blauwe maandag, maar de Amerikaanse feestdag Onafhankelijkheidsdag markeert dit sombere lied van Sufjan Stevens. Het nummer is afkomstig van zijn weemoedige album Carrie & Lowell (2015), waarop onder meer de dood van zijn moeder centraal staat. Dat het leven niet oneindig is, maakt hij in dit nummer duidelijk: ‘We're all gonna die’, zingt hij.

Lose Your Smile - Beach House
De dreampop van Beach House zou je misschien niet zo snel in deze playlist verwachten, maar op hun zevende album 7 (2018) kleurde de muziek van het duo ineens een stuk donkerder. Bovendien is de kans groot dat het lachen je vergaat op Blauwe Maandag. Zodoende past dit dromerige nummer van Beach House toch perfect in de lijst.

Paint It Black - The Rolling Stones
Geen blauwe maandag, maar een zwarte voor The Rolling Stones. ‘No colors anymore’, zingt Mick Jagger. Het nummer gaat over het verlies van een dierbare, waarna je even geen kleuren meer kan en wil zien.

Busted & Blue - Gorillaz
Op Humanz (2015) vierden Gorillaz een apocalyptisch feestje, eentje waarmee het einde van de wereld juist werd verwelkomd. Tussen alle springerige hiphop beats, valt het bekoelde Busted & Blue op, met een typisch melancholisch Gorillaz randje. Waarschijnlijk werd al dat gefeest de virtuele band uiteindelijk toch teveel.

Sombre Detune - Röyksopp
Een 'detune' is wanneer een instrument vals of schel klinkt, ook wel ontstemming genoemd. Deze sombere ontstemming van Röyksopp klinkt als een donkere wolk en past daarom perfect op de soundtrack van een Blauwe Maandag. Het nummer is afkomstig van hun tweede album The Understanding (2005)

Manic Monday - The Bangles
Niemand heeft meer hekel aan maandagen dan The Bangles. Manic Monday is een klaagzang over hoe vervelend maandagen wel niet kunnen zijn, laat staan een Blauwe Maandag. Doe The Bangles dan maar een zondag, want weer gaan werken op maandag is voor hen een pure kwelling!

True Blue - Mark Ronson ft. Angel Olsen
Wat als je de dansmuziek van Mark Ronson mixt met de kwetsbare vocalen van Angel Olsen? Dan krijg je deze True Blue, die in tegenstelling tot Madonna's serenade gaat over de onbereikbare liefde. Olsen kermt de tekst op gevoelige wijze in dit verdrietige nummer met disco invloeden.

Monday Blues - Kylie
Misschien moet Kylie (Minogue) eens met The Bangles gaan kletsen. Zij heeft namelijk de perfecte remedie tegen de maandagen waar zij zo'n hekel aan hebben. Het geheim? Een flinke dosis disco in het weekend!

Blauw - The Scene
Met Blauw scoort The Scene hun eerste hit in zowel Nederland als België. Het nummer wordt geschreven door frontman Thé Lau, nadat hij in een Grieks restaurant heeft gedineerd en hem opvalt hoe vaak de kleur blauw daar voorkomt.

Tekst en samenstelling: Jasper van Quekelberghe
Vormgeving: Judith de Rond
Beeld afkomstig van cd New Order: JKX5595