Terug naar boven

Playlist Eerste liefde

In het kader van het Boekenweekthema Een eerste liefde, een playlist in het teken van eerste liefdes en de gevoelens die daarbij komen kijken.

 1. Come undone Duran Duran
 2. First love Adele
 3. Butterflies Kacey Musgraves
 4. Lovesong The Cure
 5. Kiss on my list Daryl Hall & John Oates
 6. Cupid de locke Smashing Pumpkins
 7. Fallingforyou The 1975
 8. Crazy in love Beyoncé & Jay-Z
 9. The first time ever I saw your face Roberta Flack
 10. I only have eyes for you The Flamingos
 11. The one Kylie Minogue
 12. You and I Lady Gaga
lees meer
'Een eerste liefde' is het thema van de Boekenweek 2022. Zo'n eerste liefde gaat vaak gepaard met heftige emoties, gevoelens die je overvallen en een duik in het onbekende. Nu is liefde een vaak gebruikt thema binnen de literatuur en vanzelfsprekend ook binnen de muziek.

Muziekweb stelde in het kader van de Boekenweek 2022 een playlist samen die in het teken staat van eerste liefdes en de gevoelens die daarbij komen kijken. Zwijmel daarom heerlijk weg bij deze liedjes, die overlopen van de romantiek.

Come Undone - Duran Duran
Duran Duran zanger Simon Le Bon noemde Come Undone hét nummer voor iedereen die voor het eerst verliefd wordt. Come Undone betekent zoiets als ‘uit elkaar vallen’ en daarmee doelt de Britse groep op de heftigheid die gepaard kan gaan met de eerste keer verliefd zijn.

First Love - Adele
Hoewel verliefdheid leuk kan zijn, lopen ook relaties met eerste liefdes geregeld stuk. Op haar debuutalbum 19 zingt Adele over haar eerste relatie. Helaas groeien Adele en haar geliefde uit elkaar, waardoor ze gaat twijfelen aan de relatie. Uiteindelijk moet zij een knoop doorhakken en zet zij er een punt achter. Hoewel Adele in haar oeuvre vaak met weemoed over liefdesverdriet heeft gezongen, is First Love een klein en intiem liedje met een lieflijke ondertoon.

Butterflies - Kacey Musgraves
Grote kans dat je eerste liefde allerlei gevoelens in je losmaakt. Ze zijn onlosmakelijk met verliefdheid verbonden: vlinders. Kacey Musgraves beschrijft het gevoel van die rondfladderende vlinders in je buik, in dit nummer van haar album Golden Hour (2018). Perfect om even bij weg te dromen.

Lovesong - The Cure
Robert Smith vond het in eerste instantie maar niets om over de liefde te zingen. Met Lovesong was hij naar eigen zeggen voor het eerst zo open over zijn gevoelens. In het nummer dat op Disintegration (1989) staat, is te horen dat Smith voor altijd van zijn geliefde zal houden. Zoals het The Cure betaamd, weliswaar met een droevige ondertoon. Het nummer werd in 2011 tevens gecoverd door Adele.

Kiss On My List - Hall & Oates
Ook Hall & Oates maakten een nummer waar de verliefdheid vanaf druipt. Want zeg nou eerlijk, wie wil zijn of haar eerste liefde nou niet onder kussen bedelven? Daryl Hall en John Oates hebben in ieder geval genoeg smakkerds over voor hun geliefdes. Het nummer werd mede geschreven door de zus van Hall’s vriendin en belandde op nummer 1 in de Billboard 100 van 1980.

Cupid De Locke - Smashing Pumpkins
Soms wordt je eerste liefde niet beantwoord. Hoe fijn zou het in dat geval zijn als je de hulp van Cupido kunt inschakelen? Met een schot van een pijl zijn jullie dan voor eeuwig met elkaar verbonden. Dit dromerige nummer van Smashing Pumpkins gaat over deze mythische god van de liefde, die met zijn pijl en boog paraat staat.

Fallingforyou - The 1975
Ook The 1975 zwijmelt er lustig op los. Al is het de vraag of degene waar frontman Matthew Healey voor valt, hem wel ziet staan. ‘Don’t you see me?’ en ‘Dont you need me?’ vraag hij zichzelf af. Ondanks die onzekerheid weet hij zeker dat degene aan wie hij zijn liefde verklaard, de enige is die hij in zijn leven nodig heeft.

Crazy In Love - Beyoncé feat. Jay-Z
Als jij en je eerste liefde die wederzijdse aantrekkingskracht voelen, dan zou het er zomaar eens vurig aan toe kunnen gaan. Beyoncé maakte daarover het ultieme nummer. Crazy in Love vertelt hoe hotel-de-botel zij wel niet is. In 2001 begint de zangeres met Jay-Z te daten en in 2003 brengen zij samen dit nummer uit waar de explosieve romantiek vanaf spat.

The First Time Ever I Saw Your Face - Roberta Flack
Het folknummer The First TIme Ever I Saw Your Face werd in 1957 geschreven door Ewan MacColl voor zijn vriendin Peggy Seeger. De soulvolle en langzamere versie van Roberta Flack vangt de sensualiteit die in het nummer verborgen zit. Het nummer werd daarna nog talloze keren gecoverd, door artiesten als The Temptations, Céline Dion en Johnny Cash.

I Only Have Eyes For You - The Flamingos
Je eerste liefde kan zo’n intens gevoel opwekken dat je mogelijk niemand anders meer om je heen ziet staan. Die aantrekkingskracht staat centraal in dit nummer van de Amerikaanse doo-wop groep The Flamingos. De originele uitvoering werd geschreven door Harry Warren en Al Dubin voor de film Dames (1934), waarin het werd gezongen door Dick Powell.

The One - Kylie Minogue
Kylie Minogue weet het ook zeker, zij heeft de ware gevonden. Ze vergelijkt de liefde die ze ervaart met een kunstwerk: ‘Close to touch like Michelangelo’. De pulserende synths roepen herinneringen op aan de jaren 80. Het nummer is terug te vinden op haar album X (2007).

You And I - Lady Gaga
Of het echt haar eerste liefde is, laten we even in het midden. You And I mag in de lijst omdat het over een passionele verhouding gaat tussen Lady Gaga en een man uit Nebraska. Het nummer van Born This Way (2012) gaat over de knipperlichtrelatie die Gaga met hem had, daarom vond ze het moeilijk om dit nummer live te spelen.

Samenstelling en tekst - Jasper van Quekelberghe
Vormgeving - Judith de Rond
Illustratie afkomstig van albumhoes JK164364