Terug naar boven

Playlist Black Achievement Month


  1. De winti-dansi Kid Dynamite [SR] & Lou Hidalgo & De Bonanza Boys
  2. Both sides now Euson
  3. Ik zou je het liefste in een doosje willen doen Donald Jones
  4. Kodokoe loekoe boeng Lieve Hugo
  5. Am I losing you forever Mai Tai
  6. South Africa Revelation Time & Ruud Gullit
  7. Crisis Postmen
  8. Lady Eleanor American Gypsy
  9. Hemel valt Typhoon [NL]
  10. Kind of love Kris Berry
  11. Tonky tonky Teus Nobel & Alexander van Popta & Rory Ronde & Merlijn Verboom & Yannick Hiwat & Bram van Sambeek
  12. Music speaks louder than words Edsilia Rombley
  13. Black bijlmer beauty Ronald Snijders
lees meer
De maand oktober staat in het teken van Black Achievement Month, het festival met als doel de uitzonderlijke talenten van mensen met Afrikaanse roots in de schijnwerpers te zetten. Podia in Almere, Amsterdam, Utrecht, Amstelveen, Den Haag, Nijmegen, Middelburg en Rotterdam bieden voorstellingen op gebied van onder andere beeldende kunst, theater, literatuur, maatschappelijk debat en natuurlijk veel muziek. Het festival beleeft zijn hoogtepunt op 31 oktober wanneer in het Amsterdamse DeLaMar Theater awards worden uitgereikt aan zwarte rolmodellen, die een aantoonbare bijdrage aan de samenleving hebben geleverd.

Deze Black Achievement Month-playlist neemt een diepe duik in de rijke Afro-Nederlandse historie van popmuziek en jazz.

De Winti-Dansi - Kid Dynamite
De Surinaamse saxofonist Arthur Parsius, alias Kid Dynamite, kende een legendarische status in de vooroorlogse Nederlandse jazzclubs. Niet alleen een begenadigd jazzsaxofonist, maar hij gebruikte ook zijn Surinaamse achtergrond bij improvisaties op kaseko- en wintiritmes.

Both Sides Now - Euson
Julio Bernardo Euson kwam in 1962 vanuit Aruba naar Nederland. Hij zong in diverse Nederlandse bands en werkte daarnaast als postbode. Hij werd vooral bekend als de solo-artiest Euson. Met een soulvolle bewerking van een nummer van Joni Mitchell had hij zijn eerste Nederlandse hit in 1971.

Ik Zou Je Het Liefste In Een Doosje Willen Doen - Donald Jones
De Afro-Amerikaan Donald Jones kwam in 1954 naar Nederland met de dansgroep The Moderniques. Hij bleef hangen in Amsterdam en groeide uit tot zanger, danser, acteur en eerste zwarte man die met regelmaat op de Nederlandse televisie verscheen. Dit lied is afkomstig uit de populaire televisieserie Pension Hommeles uit de late jaren 50, geschreven door Annie M.G. Schmidt.

Kodokoe Loekoe BoengLieve Hugo
King Of Kaseko was de eerbare titel van de Surinaamse zanger en drummer Lieve Hugo en tevens de titel van zijn eerste solo-album uit 1974. Begin jaren 70 vestigde hij zich in Bijlmermeer na zijn muziek geïntroduceerd te hebben op het Holland Festival. Zijn tweede album Wang Pieple, Wang Nation stond in het teken van de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975, maar helaas overleed hij ook datzelfde jaar.

Am I Loosing You Forever - Mai Tai
De drie zangeressen van de succesvolle disco- en soulgroep Mai Tai zijn afkomstig uit Suriname en de Antillen. Met hun zwoele sound en opzwepende samenzang steken zij in de jaren 80 Amerikaanse vrouwelijke zanggroepen als Labelle en Three Degrees naar de kroon. De groep waarin Mildred Douglas oorspronkelijk zong, treedt anno 2022 nog steeds op.

South AfricaRevelation Time, Ruud Gullit
Sinds het begin Jaren 70 kwam overwaaien uit Jamaica en Engeland, is reggae altijd mateloos populair geweest in Nederland. Het Amsterdamse Revelation Time trad met veel succes op in het clubcircuit en had in 1988 een grote hit met het anti-apartheidslied South Africa, bijgestaan door de Surinaams-Nederlandse voetbalgrootheid Ruud Gullit op zang.

CrisisPostmen
De groep Postmen rond de Rotterdamse rapper The Anonymous Mis (Remon Stotijn) produceert een aanstekelijke mix van reggae en hiphop. Twee van oorsprong zwarte muziekstijlen die elkaar verre van bijten. Hun album Documents (1998) is het eerste Nederlandse hiphopalbum dat een platina status verdient.

Lady Eleanor - American Gypsy
De Amerikaanse funkband American Gypsy weet in hun thuisland nauwelijks op te vallen. Begin jaren 70 vestigt de groep zich in Nederland en wordt er in 1974 een grote hit gescoord met Lady Eleanor, dat net als het debuutalbum Angel Eyes werd geproduceerd door de Nederlandse hitproducer Hans van Hemert.

Hemel ValtTyphoon
De Nederlandstalige hiphop of Nederhop is geen zwarte stijl bij uitstek, maar kent natuurlijk een aantal spraakmakende zwarte exponenten, zoals Winne, Ronnie Flex, Akwasi en Typhoon. Vooral de laatste oversteeg de Nederhop met meer doordachte en diepgaande teksten en optredens met livebands, en wist met zijn charisma uit te groeien tot een Nederlandse mediapersoonlijkheid.

Kind Of LoveKris Berry
Met haar zwoele stemgeluid en songs die zowel persoonlijke als universele liefde uitdragen, zoekt zangeres en songwriter Kris Berry (Kristel de Haak) aansluiting bij de gerenommeerde Amerikaanse neo-soul- en jazzdiva’s. Ze maakt het waar op het even ambitieuze als warmbloedige album Now: Namelessly Objectifying Wonder (2022).

Tonky TonkyTeus Nobel, Yannick Hiwat
Yannick Hiwat is een begenadigd klassiek violist met een conservatoriumopleiding, die met diverse orkesten speelt. In tegenstelling tot de meeste klassieke musici heeft hij geen enkele moeite met improviseren binnen de bands van uiteenlopende artiesten als The Anonymous Mis en jazztrompettist Teus Nobel. Zelf bracht Hiwat nog niets uit, maar zijn naam is een begrip in de Nederlandse muziekwereld. In 2018 werd hij genomineerd voor een Black Achievement award.

Music Speaks Louder Than Words - Edsilia Rombley
Tot de ambassadeurs van Black Achievement Month 2022 behoort Edsilia Rombley, de zangeres en mediapersoonlijkheid wiens carrière startte met een deelname aan het Eurovisie Songfestival in 1998.

Black Bijlmer Beauty - Ronald Snijders
We besluiten met de Surinaams-Nederlandse artiest die in 2022 al een belangrijke prijs won. Nederlands meest prestigieuze jazz-award de Boy Edgarprijs ging dit jaar naar fluitist en rietblazer Ronald Snijders. De zeventiger kreeg deze erkenning geen jaar te vroeg, voor zijn authentieke mix van Caribische muziek, funk, rock en jazz, die hij ontwikkelde sinds de jaren 70.

Tekst en samenstelling - Mark Ritsema
Vormgeving en collage - Judith de Rond
Collage werd samengesteld uit hoezen collectie Muziekweb