Terug naar boven

Playlist 1973

Glitter, glam en pretentieuze albumrock domineerden 50 jaar geleden de muziek en deze playlist over 1973.

 1. You're so vain Carly Simon
 2. Tubular bells [part 1] Mike Oldfield
 3. Editions of you Roxy Music
 4. Hello hooray Alice Cooper
 5. Can the can Suzi Quatro
 6. Lucifera Lemming
 7. Spirit in the night Bruce Springsteen
 8. Concrete jungle Bob Marley & The Wailers [JM]
 9. When will I see you again The Three Degrees
 10. Keep yourself alive Queen
 11. Birds of fire Mahavishnu Orchestra
 12. Sylvia Focus
 13. Looking for a kiss New York Dolls
 14. I need somebody Iggy Pop & The Stooges
 15. Brain damage Pink Floyd
 16. Éclipse Pink Floyd
lees meer
De idealistische jaren 60 waren definitief voorbij. Glitter, glam en pretentieuze albumrock domineerden de muziek, terwijl Queen, Bob Marley en Bruce Springsteen voorzichtig debuteerden. We gaan in deze playlist 50 jaar terug naar 1973.

You're So Vain - Carly Simon
Het is nog steeds niet helder voor wie de Amerikaanse singer-songwriter Carly Simon het nummer You’re So Vain (‘je bent zo ijdel’) schreef. Acteur en Simons ex-vriend Warren Beatty is de meest plausibele kandidaat, maar het zou over vele manlijke celebrities van toen en nu kunnen gaan. IJdeltuit Mick Jagger zingt, met veel gevoel voor ironie de tweede stem op deze grote hit uit 1973.

Tubular Bells - Mike Oldfield
De hype van 1973 is de 20-jarige multi-instrumentalist Mike Oldfield. In de vrije uren van de Britse studio The Manor House neemt hij laag voor laag de epische rocksymfonie Tubular Bells op, waarbij hij alle instrumenten zelf bespeelt. Het is de eerste release van het Virgin label waarmee ook het succesvolle zakenbestaan van Richard Branson aanvang neemt.

Editions Of You - Roxy Music
De Britse artrock en glam band Roxy Music kent een bewogen, maar ook zeer creatief jaar. In februari verschijnt het donkergetinte For Your Pleasure, dat moeiteloos het naamloze debuut uit 1972 overstijgt. Vervolgens stapt kernlid en geluidstovenaar Brian Eno uit de band. Onder leiding van frontman Bryan Ferry laten zij met het in november verschijnende Stranded horen niet verloren te zijn zonder Eno. Samen met eerdergenoemd debuut blijven het altijd de favoriete Roxy-albums.

Hello Hooray - Alice Cooper
In 1973 floreert vooral de het lp-formaat met bijzondere en soms exorbitant luxe en kunstzinnige hoezen. Zo is Billion Dollar Babies van Alice Cooper (dan nog een groep) verpakt in een gifgroene slangenhuid (een verwijzing naar de levende python die mee het podium op gaat) met een reliëfje van een met diamantenkrans omhuld munt. Het bezegelt de succesvolle status van de band met de van het album getrokken hits Elected, No More Mister Nice Guy en Hello Hooray.

Can The Can - Suzi Quatro
Zangeres en bassist Suzi Quatro komt uit rock city Detroit maar vindt vooral succes in Engeland. De Britse schrijvers van instant hits (voor onder andere The Sweet, Mud en later Blondie en Tina Turner) Nicky Chinn en Michael Chapman schrijven het stampende Can The Can haar op het in stoer leer gehulde lijf.

Lucifera - Lemming
Een Nederlands antwoord op glamrock kan niet uitblijven. Lemming uit Rockanje mengt de schock-rock van Alice Cooper met Chinn en Chapman-achtige stampers als Lucifera en Father John. Optredens zijn duistere theatershows. Erotische danseres en koningin van de nacht Rebecca Da Costa weet gehuld in doorzichtige lingerie van een optreden in het televisieprogramma Toppop een spraakmakend gebeuren te maken.

Spirit In The Night - Bruce Springsteen
Nog vrijwel onopvallend gaat het debuutalbum Greetings From Asbury Park, NJ van de Amerikaanse singer-songwriter Bruce Springsteen aan de wereld voorbij. De roodbloedige Amerikaanse heartlandrock van Springsteen is, zo weten we nu, zijn tijd vooruit in de hoogtijdagen van glitter en glam. Wanneer Springsteen in 1975 doorbreekt met Born To Run behaalt ook zijn sterke debuutplaat alsnog de platina status.

Concrete Jungle - Bob Marley & The Wailers
Meer reuring veroorzaakt het album Catch A Fire van het Jamaicaanse Bob Marley & The Wailers. Het vestigt Jamaicaanse reggae in de westerse wereld. Marley is naar Engeland gekomen om het album op te nemen voor Island Records. Labelbaas en producer Chris Blackwell zet Britse sessiemuzikanten in om de muziek naar westerse oren te vertalen. Concrete Jungle blijft, net als Stir It Up en Kinky Reggae behoren tot Marley-favorieten.

When Will I See You Again- The Three Degrees
In tegenstelling tot de opkomende reggae is de Amerikaanse soul in gladde wateren terecht gekomen. Het bolwerk hiervan is gesitueerd in Philadelphia. Begeleid door het luisterrijke koper en de strijkers van het soulorkest MFSB bezingen artiesten als Barry White, Billy Paul en Love Unlimited de liefde op zwoele wijze. The Three Degrees debuteren iets stekeliger met Dirty Ol’ Man, maar omarmen vervolgens de Phillysound met het zoete When Will I See You Again.

Keep Yourself Alive - Queen
Ook de Britse groep Queen is nog ver verwijderd van hun megasuccessen wanneer zij in 1973 debuteren. De groep rond de flamboyante zanger Freddie Mercury is komen opborrelen uit de Londense scene. Hun naamloze eerste album bevat een mix van hardrock en glam dat verdeeld wordt ontvangen door de Britse muziekpers.

Birds Of Fire - Mahavishnu Orchestra
Trompettist Miles Davis zet de toon voor jazzrock met zijn album Bitches Brew in 1970. De bandleden die op dat album meespelen, zoals de Britse gitarist John McLaughlin, ontwikkelen het geluid verder met eigen bands. Mahavishnu Orchestra combineert complexe jazzritmes en -structuren met heavy rock en brengt zo beide werelden samen.

Sylvia - Focus
Het gitaarspel van Mclaughlin is een sensatie, maar in Engeland wordt de Nederlandse gitarist Jan Akkerman in de muziekpolls verkozen tot beste gitarist ter wereld. Het geeft aan hoe populair diens band Focus is aan de overkant van de Noordzee. De groep neemt dat jaar hun livealbum dan ook op in de Londense popzaal The Rainbow.

Looking For A Kiss - New York Dolls
Rockartiesten als ongenaakbare sterren, bombastische lp-rock, zoete soul, virtuoze muzikanten… Over drie jaar zal de punk zich met succes flink afzetten tegen de rock als een zelf vergenoegzame miljoenenindustrie. New York Dolls schoppen de eerste deuken hierin. Deze als verlopen straatprostituees uitgedoste schandaalband wordt in 1973 nog ingedeeld bij de glamrock, maar op hun naamloze debuut klinkt vooral compromisloze rock-’n roll en rhythm & blues die van grote invloed is op de punk.

I Need Somebody - Iggy and The Stooges
The Stooges ontstonden eind Jaren 60 in Detroit. Met name door heroïnegebruik is er begin jaren 70 weinig meer over van de band rond Iggy Pop. Fan David Bowie trekt Pop letterlijk uit de goot en neemt hem mee naar Engeland om het derde album Raw Power op te nemen. De resulterende rauwe Detroit rock en proto-punk, waarbij alles in het rood staat, wordt pas veel later op waarde geschat.

Brain Damage, Eclipse - Pink Floyd
Maar 1973 is vooral het jaar van Dark Side Of The Moon, het donkere en pretentieuze conceptalbum dat Pink Floyd wereldberoemd maakt. Een plaat over geboorte, dood en de waanzin daartussen, vol pseudo diepzinnigheden, maar met vooral veel epische muziek om bij weg te dromen of te trippen. We besluiten deze playlist over 1973 gepast met het slot van deze klassieker en misschien wel beroemdste plaat van de jaren 70.

Samenstelling en tekst: Mark Ritsema
Vormgeving en collage: Judith de Rond
Collage werd samengesteld van hoezen uit collectie Muziekweb