Terug naar boven

Playlist+ Thuis

Thuis is het thema van Poëzieweek 2024. Kom thuis met deze afwisselende Playlist+ die staat als een huis en waarin de vele facetten van het thema aan bod komen.

  1. It's my house Diana Ross
  2. In my house Mary Jane Girls
  3. Another brick in the wall [part 2] Pink Floyd
  4. Let's save Tony Orlando's house Yo la Tengo
  5. Housebroken The Hotelier
  6. A horse is not a home Miike Snow
  7. Home Glasser
  8. To build a home The Cinematic Orchestra
  9. Pappa is thuis De Jeugd van Tegenwoordig
  10. Climbing up the walls Radiohead
  11. Homewrecker Marina & the Diamonds
  12. House Kindness
lees meer
Thuis is het thema van de Poëzieweek 2024. Thuis kan veel verschillende betekenissen hebben en is meer dan alleen een huis waar je in woont. Thuis roept mogelijk herinneringen op aan bepaalde plekken, mensen of gevoelens. Muziekweb.nl duikt in dit thema om een playlist+ op te bouwen met verschillende muzikale ‘bakstenen’ die met het thema thuis te maken hebben. Wij voelen ons in ieder geval ontzettend thuis bij muziek. Hopelijk jij ook met deze playlist+!

It’s My House - Diana Ross
Dat thuis ook met liefde te maken heeft, wordt wel duidelijk in dit nummer van Diana Ross. Achter de gedetailleerde beschrijving van haar huis - met onder meer een deurmat, meubilair, bloemen en radio – gaat een zwoele liefdesverklaring schuil die Ross op een speelse manier in dit dansbare soulnummer verpakt.

In My House - Mary Jane Girls
Net als Diana Ross, koppelt de Amerikaanse groep Mary Jane Girls hun nummer In My House aan het thema liefde. Al waren de meningen daar destijds over verdeeld. In 1984, toen het uitkwam, vond men het lied te seksueel getint. De groep ontkende dit. Wat je er ook van vindt, dit catchy nummer is een echte oorwurm en wist het maar liefst 12 weken in de top 40 van de Billboard Hot 100 uit te houden.

Another Brick In The Wall - Pink Floyd
We zoomen met dit nummer van Pink Floyd wat verder in op de onderdelen van een huis, namelijk de baksteen. De eerste bakstenen dateren van ongeveer 5000 voor Christus en bleven in al die eeuwen een van de belangrijkste bouwstenen voor de muren van gebouwen en huizen. Another Brick In The Wall werd in drie delen uitgebracht. De ‘bakstenen’ verwijzen naar de muur die de protagonist uit het nummer om zichzelf heen bouwt om zich te beschermen tegen diverse invloeden van buitenaf.

Let’s Save Tony Orlando’s House - Yo La Tengo
Tony Orlando is een Amerikaanse zanger die zijn carrière begon op 15-jarige leeftijd in de doo-wop groep The Five Gents. Gedurende zijn leven worstelde hij met verslavingen en depressies. Hij hield er desondanks ook een acteercarrière op na. Genoeg materiaal voor Yo La Tengo om een nummer aan Orlando te wijden. Er gaan meerdere theorieën over de achtergrond van dit nummer, waarvan één zegt dat het gaat over een vrouw genaamd Dawn (een verwijzing naar Orlando’s bekendste groep Dawn. Frankie Valli had ook een nummer genaamd Dawn (Go Away) en zou uit jaloezie Dawn terug willen stelen van Tony Orlando en daarbij z’n huis in de fik zetten.

Housebroken - The Hoteliers
Housebroken is een Engelse term die wordt gebruikt bij het beschrijven van het zindelijk maken van huisdieren. Dit nummer van The Hoteliers gaat over een hond, de rest kan je zelf invullen. Huisdieren maken natuurlijk ook vaak onderdeel uit van een huishouden en daarom mag dit lied niet ontbreken.

A Horse is Not a Home - Miike Snow
Een paard is geen huis. Nogal wiedes zou je denken. Maar wie de film The Revenant (2015) heeft gezien zou misschien anders denken. In de film moet Leonardo DiCaprio overleven onder barre omstandigheden in de ijskoude Amerikaanse wildernis van 1823. Uit pure wanhoop en om zichzelf van bevriezing te redden, kruipt hij in de buik van een net gestorven paard waarin hij de nacht doorbrengt. Nu is dat niet waar Miike Snow naar verwijst met dit nummer. A Horse is Not a Home gaat namelijk over het weemoedige gevoel na een goede avond stappen wanneer je weer naar huis moet.

Home - Glasser
Dit nummer van Glassers debuutalbum album Ring (2010) maakt gebruik van over elkaar tuimelende beats, snel opvolgende klanken en veel herhalende woorden (waaronder ‘home’). Hiermee probeert de Amerikaanse Glasser de instabiliteit van een thuishaven in muziek te vangen. Zo heeft ze het in de tekst onder meer over een geest die in bed ligt en het instorten van een huis.

To Build a Home - The Cinematic Orchestra
Net als Glasser probeert The Cinematic Orchestra vooral een gevoel dat je kunt associëren met thuis te vertalen naar muziek. Ditmaal is dat een weemoedig en melancholisch gevoel. In dit openingsnummer van hun album Ma Fleur (2007) zingt Patrick Watson op intieme wijze over het opbouwen van een huis met iemand, maar ook over de kans dat je ooit afscheid zult moeten nemen van hetgeen je hebt opgebouwd.

Papa is Thuis - De Jeugd van Tegenwoordig
Een wat meer ondeugend nummer. Je kunt bij je thuis natuurlijk mensen uitnodigen, om wat voor reden dan ook. Bij de Jeugd van Tegenwoordig houden ze wel van een feestje, zij nodigen een aantal mooie dames uit bij hen thuis. Verder laat dit nummer weinig aan de verbeelding over.

Climbing Up The Walls - Radiohead
Soms ben je aan huis gekluisterd. Als je ziek bent, er een coronapandemie gaande is of om wat voor reden dan ook. Hoe fijn je het thuis mogelijk ook hebt, iedereen ziet de muren op een gegeven moment weleens op zich afkomen. De Engelse uitspraak ‘climbing up the walls’ verwijst hiernaar. Dit claustrofobische gevoel wordt perfect uitgedrukt in het nummer van Radioheads album OK Computer (1998).

Homewrecker - MARINA
Marina (voorheen met The Diamonds) houdt wel van wat dramatiek. In haar nummer heeft ze het vaak over (verbroken) relaties, vriendjes en de liefde. In Homewrecker is zij degene die harten breekt. Een ‘homewrecker’ is iemand die verantwoordelijk is voor het verbreken van een huishouden/huwelijk/relatie. Marina geeft in dit nummer aan dat het voor haar een lolletje is.

House - Kindness
Waarschijnlijk hunkerde Adam Bainbridge aka Kindness bij het schrijven van dit nummer naar iemand om bij thuis te komen. House gaat over het verlangen naar iemand om van te houden en uit het nummer blijkt dat Bainbridge overloopt van de liefde. De productie is tegelijk warm en afstandelijk om het gevoel van liefde, maar ook het ontbreken van een liefde te onderstrepen.

Samenstelling en tekst - Jasper van Quekelberghe
Vormgeving – Judith de Rond
Illustratie - JKX2668