Terug naar boven

Playlist+ Carnavalsroute

Dweil mee met muziekweb.nl langs de vrolijkste en wildste carnavalslokaties in het zuiden, van 't Bokkenriek tot Oeteldonk.

  1. Sjeng aon de geng De Nachraove
  2. Hie bin ich dan Ezzebleef
  3. Code gael code rood Kartoesj
  4. De boerebloaskapel Frits Rademacher
  5. Falderaaaaaah Janse Bagge Bend
  6. Och waas ik maar Thuur Luxembourg
  7. 1000 Sterre Bjorn & Mieke
  8. Wieert stedje van plezeer Carnaval
  9. Dat is 't einde Tony Bass
  10. Stripke veur Veul Gère
  11. Vandaag zal heel de wereld even anders zijn Vader Abraham
  12. En nou die hendjes Van Alles We (Danny & Wim) & C.V. Van Loeiers
  13. Geef mij de liefde en de gein De Twee Pinten
  14. Zachte G harde L Jos van Oss
  15. Alaafrojack Snollebollekes
lees meer
In deze playlist+ dweilen we langs verschillende plaatsen in Limburg en Noord-Brabant waar Carnaval wordt gevierd. Met dweilen bedoelt de feestvierder het afstruinen en onveilig maken van de verschillende kroegen.

Bijna iedere stad (of dorp) kent de zogeheten dweilorkesten (of blaaskapellen) die met bekende carnavalsnummers de meute aan het hossen krijgen. Voor deze playlist+ selecteren we de liedjes die een lokale ontstaansgeschiedenis hebben. Meer dan eens werden dit grote carnavalskrakers die landelijke bekendheid kregen.

Sjeng aon de geng - De Nachraove (Maastricht)
We beginnen in het uiterste zuiden. In Limburg spreekt men niet van Carnaval maar van Vastelaovend. Vastenavond is eigenlijk de laatste dag (de dinsdag) van het feest dat in de meeste plaatsen vier dagen duurt.Daarna breekt de periode van het vasten aan. Zanger Frans Theunisz van de Maastrichtse groep De Nachraove maakte Sjeng aon de geng op de melodie van een Sloveens nummer. De tekst is in zijn geheel in het Limburgs. Toch werd het nummer in 1995 een hit in heel Nederland.

Hie bin iech dan - Ezzebleef (Valkenburg)
De meeste plaatsen krijgen met Vastelaovend/Carnaval een andere naam. Zo wordt Valkenburg tot ‘t Bokkenriek gedoopt. Uit ‘t Bokkenriek komt zanger en schrijver Guus Smeets van het trio Ezzebleef. Hij schreef liedjes in het Limburgs voor verschillende artiesten. Met drie liedjes plaatste hij zich voor het Limburgs Vastelaovendleedjes Konkoers, een jaarlijkse liedjeswedstrijd.

Code gael, code rood - Kartoesj (Limbricht)
Het kleine kerkdorp Limbricht heet tijdens Vastelaovend ‘t Doaleriek. Het trio Kartoesj uit Limbricht is vaste klant op het Limburgs Vastelaovendleedjes Konkoers. Dit lied verhaalt over de storm van geel, rood en groen. In veel plaatsen zijn dit de vaste kleuren, die tijdens carnaval terugkomen op vlaggen en in de kostuums.

De Boereblaoskapel - Frits Rademacher (Sittard)
Geen Vastelaovend zonder blaoskapellen. Troubadour Frits Rademacher (1928-2008) schreef er een lofzang op: ‘Heur ze blaoze, heur ze trööte. Dao kump de boereblaoskapel! Zuug ze trékke door de sjtraote. En ze sjpeelde toch zoo hel!’

Falderaaaaah - Janse Bagge Bend (Susteren)
Graasboerriek is de alternatieve naam voor het Limburgse stadje Susteren. Deze plaats brengt de landelijk bekende Janse Bagge Bend voort. Ze begonnen als dweilorkest maar ontwikkelden zich tot dialectband. In 1983 scoorden ze een top 10-hit met de punksong Sollicitere en stonden ze op Pinkpop. Maar behalve punk maakten ze ook menig feestnummer.

Och waas ik maar… - Thuur Luxembourg (Venlo)
Venlo wordt tijdens carnaval ‘t Jocus Riék. Thuur Luxembourg (1914-2010) was een bekende Venlose schrijver van Vastelaovesliedjes. Och waas ik maar… (beej mooder thoës gebleve!) uit 1959 schreef hij samen met zijn zwager Frans Boermans. Het nummer kreeg twee jaar later landelijke bekendheid in de versie van Johnny Hoes.

1000 sterre - Bjorn & Mieke (Venray)
Mieke Janssen en Bjorn Poels komen uit Venray, met Carnaval het Piëlhaazeriek geheten. Met het liedje 1000 sterre werden ze tweede op het Limburgs Vastelaovendleedjes Konkoers in 2017. Op het eerste gehoor is het een vrolijk feestnummer, maar het gaat over een dierbare die er niet meer is en die je juist met Vastelaovend extra mist.

Wieert, stedje van plezeer - Harry van de Broek & VV De Rogstaekers (Weert)
We bereiken onze laatste bestemming in Limburg: Weert. De inwoners van Weert heten met carnaval Rogstaekers. Het is ook de naam van de grootste carnavalsvereniging. De naam verwijst naar een lokale sage waarin een rog voor de duivel werd aangezien.

Dat is het einde - Tony Bass (Eindhoven)
En dan zijn we in Brabant. We beginnen in Eindhoven waar de beroemde gloeilamp van Philips de naam van de stad verandert in Lampegat. De Nederlandse zanger en liedschrijver Tony Bass komt er vandaan en scoort in 1965 zijn eerste hit met Dat is het einde.

Stripke veur - Veul Gère (Tilburg)
De carnavalsvereniging Veul Gère komt uit Tilburg of de Kruikenstad. Ze doen het goed in de jaarlijkse verkiezing Kies je Kraker van Omroep Brabant. In 2019 winnen ze de wedstrijd met Stripke Veur. Ze zijn enorm populair en geven uitverkochte concerten in poppodium 013.

Vandaag zal heel de wereld even anders zijn - Vader Abraham (Breda)
Vader Abraham was de artiestennaam van Pierre Kartner (1935-2022). Bijna zijn hele leven woont hij in Breda (Kielegat). Hij maakt in zijn lange en succesvolle muziekcarrière regelmatig carnavalskrakers. Dit nummer uit 1992 was een bescheiden hit in de top 40, maar een publiekslieveling in de Brabantse kroegen.

En nou die hendjes de lucht in - Van Alles Wè & C.V. De Loeiers (Den Bosch)
Den Bosch wordt met carnaval omgedoopt tot Oeteldonk. Rond 11-11 vindt jaarlijks het Kwèkfestijn plaats. Dan wordt het carnavalslied voor het komende seizoen gekozen. In 1989 won Van Alles Wè met En nou die hendjes de lucht in. Ook landelijk werd dit aanstekelijke nummer een hit en het wordt nog altijd gedraaid tijdens carnaval en niet alleen in Oeteldonk.

Geef mij de liefde en de gein - De Twee Pinten (Den Bosch)
Omdat het zo gezellig is blijven we even plakken in Oeteldonk. Want we kunnen natuurlijk niet om Bosschenaar Wim Kersten van het duo De Twee Pinten heen. Hij schreef meerdere carnavalsklassiekers. De bekendste zijn Bij ons staat op de keukendeur en Bloemetjesgordijn.

Zachte g, harde l - Jos van Oss (Oss)
Voor wie het einde van deze playlist haalt, nemen wij bij voorbaat onze feestpet af. Dit nummer van Jos van Oss doet de wenkbrauwen fronsen. Maar het hoort erbij, de tekst van menig carnavalsliedje is dubbelzinnig. De videoclip op YouTube was dermate platvloers dat het de gemoederen in het hele land bezighield. Al snel haalde het meer dan een miljoen views en werd een nieuwe carnavalskraker geboren.

Alaafrojack - Snollebollekes (Best)
We eindigen onze route in Best. Of het ook de beste bijdrage is… Het is in ieder geval een goed voorbeeld van moderne carnavalsmuziek met een stampende beat die ook geschikt voor de skihut is. De Snollebollekes krijgen er de massa mee in beweging en zijn inmiddels dé feestact van Nederland. En de bekende carnavalskreet mag uiteraard ook niet ontbreken in deze lijst: Alaaf!

Samenstelling en tekst - Gijs Kimenai
Vormgeving - Judith de Rond
Albumhoezen - HHX1571, HHX1572