Terug naar boven

Playlist+ Bij ons in de familie


 1. Family affair Sly & the Family Stone
 2. Family man Fleetwood Mac
 3. Kimberly Patti Smith
 4. Ma The Temptations
 5. The best day Taylor Swift
 6. Father and friend Alain Clark
 7. Kyoto Phoebe Bridgers
 8. Uncle Jonny The Killers
 9. Keep the family close Drake
 10. Monica Circus Custers
 11. Ego Charles Manson
 12. Jet song Natalie Wood & Richard Beymer & Leonard Bernstein
 13. Join the band John Davis [US II]
 14. We are family Sister Sledge
lees meer
‘Iedereen maakt deel uit van een familie. Alles is familie, al is familie soms niet alles en kun je elkaar ook kwijtraken.’ Onder het motto Bij Ons In De Familie staat de Boekenweek van 2024 in het teken van de familieromans.

Muziekweb.nl voegt er een Playlist+ aan toe waarin familiezaken in voor- en tegenspoed bezongen worden, maar ook alternatieve families als sektes en gangs aan bod komen.

Family Affair - Sly & The Family Stone
Halverwege de Jaren 60 richten Sly (zang, multi-instrumentalist), Freddie (zang, gitaar) en Rose (zang, toetsen) Stone de groep Sly and the Family Stone op. Hun mix van soul, funk en rock slaat in 1969 aan op het Woodstock Festival. Er klinkt pijn door in het nummer Family Affair van hun baanbrekende album There’s A Riot Goin' On (1971). Familiaire zaken gaan soms moeilijk samen met spelen in een succesvolle band.

Family Man - Fleetwood Mac
Lindsey Buckingham van Fleetwood Mac weet daar alles van. De kern van de groep bestaat in de jaren 70 uit twee stellen – zanger/gitarist Buckingham en zangeres Stevie Nicks naast bassist John McVie en zangeres/toetsenist Christine ‘McVie’ Perfect. Relationele strubbelingen en scheidingen geven stof voor hun beroemdste album Rumours (1977). Op het album Tango In The Night (1987) verklaart Buckingham alsnog, ondanks zijn dwalingen, in de eerste plaats een familieman te zijn.

Kimberly - Patti Smith
Op haar klassieke debuutalbum Horses (1976) zingt en declameert Patti Smith haar visionaire poëzie, waarin rockheld Jimi Hendrix naast de 19e-eeuwse dichter Arthur Rimbaud floreert. Breekbaarder, maar minstens zo visionair is de jeugdherinnering over haar jongere zus Kimberly en de verantwoording die zij voelt voor haar zusje wanneer er een storm uitbreekt.

MaTemptations
Moeders – de vaak onbenoemde hoofden van de meeste families – krijgen veel mooie eerbetonen in uiteenlopende nummers. The Temptations zijn vooral beroemd van Pappa Was A Rolling Stone, over de niet zo beste reputatie en afwezigheid van een vader. In Ma wordt moeder opgevoerd als de vrouw die onder armoedige omstandigheden, maar met alles in haar macht dit gemis opving. Gelukkig vond zij ook momenten voor zichzelf waarin zij de gitaar oppakte en stevig begon te rocken: ‘Let it all hang out!’.

The Best Days - Taylor Swift
De grootste zangeres van de Jaren 20 heeft niets dan mooie herinneringen aan haar jeugd. Niet zonder sentiment en op verhalende wijze haalt zij herinneringen op aan haar moeder die er altijd voor haar was als steun en beste vriendin.

Father and FriendAlain Clark
De Nederlandse soulzanger Alain Clark zoekt een balans tussen het zijn van een vader en een vriend en kijkt daarbij naar zijn eigen vader. Die zit gewoon naast hem in Father and Friend om mee te zingen, Dane Clark is immers ook zanger. Zo gaat dit hartverwarmende en succesvolle nummer vooral over Dane en Alain.

Kyoto - Phoebe Bridgers
Minder dankbaar naar haar vader is singer-songwriter Phoebe Bridgers op haar doorbraakalbum Punisher (2020). Ze is in Kyoto met haar band, maar heeft geen oog voor de Japanse cultuur omdat een telefoontje van haar ontspoorde en leugenachtige vader haar dwarszit. Een wrange getuigenis van het feit dat je je familie altijd met je meedraagt.

Uncle Jonny - The Killers
Een vader als klaploper is niet fijn, maar een losgeslagen oom of tante kan de boel soms lekker opschudden. Iedereen kent hem of haar wel – een beetje buiten de familie liggend, maar ook een dankbaar familielid en de favoriet van kinderen op saaie familiefeesten. In het opgetogen Uncle Jonny zingt The Killers-zanger Brandon Flowers over zo’n excentrieke oom.

Keep The Family CloseDrake
De Canadese rapper en r&b-zanger Drake ontdekt het belang van een familie wanneer het te laat is. Hij heeft zijn familie verwaarloost en nu hij in een dal zit kan hij zelfs niet op hen rekenen. Het nummer opent zijn sombere vijfde album Views (2016).

MonicaCircus Custers
Op mysterieuze wijze bezingt Circus Custer het opbreken van een gezin, gezien door de ogen van een jong iemand die maar half begrijpt wat er gebeurt. Klasgenootje Monica gaat met haar moeder verhuizen naar een andere stad, zoveel is aanvankelijk duidelijk op deze Nederlandstalige hit uit 1987.

EgoCharles Manson
Ex-gedetineerde Charles Manson begreep goed hoe hij mensen aan zich moest binden, vaak jonge vrouwen met jeugdtrauma’s en familieproblemen. Manson stichtte met hen The Family die al snel sektarische vormen aannam. Leden moesten van Manson volledig breken met hun verleden en hun ego uitschakelen. Het zou uiteindelijk leiden tot schokkende moorden in 1969.

Jet SongWest Side Story (Original Soundtrack)
Ook gangs en andere georganiseerde misdaadbendes vormen vaak alternatieve families voor ontspoorde en door slechte familieomstandigheden getekende jongeren. Het doel is misdaad, maar net als bij de maffia zijn er familiaire huisregels en genieten de leden volledige protectie. We hadden hier kunnen kiezen voor grimmige grime, maar het gangleven werd al helder bezongen in de musical (1957) en speelfilm (1961) West Side Story.

Join The Band - John Davis
Minder grimmig is de band als alternatieve familie, of vier of meer leden die samen muziek gaan maken en onafscheidelijk worden in het veroveren van de wereld met hun repertoire. Het gezelschap rond de zanger John Davis zingt het bijna als een archaïsche lokroep op deze veldopnames van Alan Lomax: ‘join the band’.

We Are Family - Sister Sledge
Maar je kunt ook een band oprichten met je familie, denk aan The Osmonds, Beach Boys, het Nederlandse DeWolff of de enthousiaste discozussen van Sister Sledge. Zij besluiten deze Playlist+ opgewekt en dansbaar terwijl zij trots hun niet te ontkomen familieband uitdragen: ‘We are family, I’ve got all my sisters with me’.

Samenstelling en tekst – Mark Ritsema
Vormgeving – Judith de Rond
Illustratie - JK155391