Terug naar boven

Playlist+ Zweden & Het Songfestival


 1. Waterloo ABBA
 2. Diggi loo diggi ley Herrey's
 3. The final countdown Europe
 4. Manchild Neneh Cherry
 5. The look Roxette
 6. Captured by a lovestorm Carola
 7. All that she wants [radio edit] Ace of Base
 8. Take me to your heaven Charlotte Nilsson
 9. Baby one more time Britney Spears
 10. Levels Avicii
 11. Euphoria Loreen
 12. Birds Anouk
 13. Heroes Måns Zelmerlöw
 14. Words Alesso & Zara Larsson
 15. Tattoo Loreen
lees meer
Vijftig jaar geleden won ABBA met Waterloo het Eurovisie Songfestival. Het was het begin van wereldroem voor de Zweedse popgroep. Maar het was ook de start van Zweden als hitfabriek. Er volgden vele successen op het podium van het songfestival en ver daarbuiten.

In deze Playlist+ hoor je alle Zweedse songfestivalwinnaars. We gaan van Waterloo naar Tattoo, de meest recente overwinning van Zweden in 2023. Daarom vindt in 2024 het songfestival in Zweden plaats, precies vijftig jaar na de winst van ABBA. Ook hoor je een aantal internationale hits van Zweedse artiesten of waar Zweedse producers en songwriters een vinger in hebben. Talloze groepen, producers en dj’s traden in de voetsporen van Björn, Benny, Agnetha en Frida.

Waterloo - ABBA
Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog en Anni-Frid (Frida) Lyngstad winnen in 1974 met een ruime voorsprong het songfestival. Waterloo wordt een internationale hit en ABBA groeit uit tot een van de grootste acts uit de popgeschiedenis.

Diggi Loo Diggi Ley - Herrey’s
ABBA mag tijdens het songfestival van 1974 in het Engels zingen omdat de taalregel even wordt losgelaten. In 1984 zingen de Herrey’s in hun eigen taal, het Zweeds. Voor de titel maakt het niet uit. Die blijft bij de kijker hangen, net als de gouden schoenen die ze dragen. Ze winnen tien jaar na ABBA voor Zweden het songfestival.

The Final Countdown - Europe
In de jaren 80 krijgt nog een Zweedse act groot internationaal succes. De rockformatie Europe scoort in 1986 met The Final Countdown een wereldhit. Ook in Nederland behaalt het nummer de eerste plaats. Daarna scoren ze nog enkele kleine hits en blijft de groep vervolgens vooral in Zweden populair.

Manchild - Neneh Cherry
Ook de Zweeds-Britse zangeres Neneh Cherry breekt in de jaren 80 door. Van haar album Raw Like Sushi uit 1989 worden meerdere nummers grote hits, waaronder Buffalo Stance en Manchild. Op het album mengt ze pop, hiphop en house. In de songs met sterk feministische inhoud wisselt ze rap en zang met elkaar af. Haar muziek vormt een inspiratiebron voor latere Zweedse vrouwelijke artiesten als Leila K en Robyn.

The Look - Roxette
Na ABBA wordt Roxette de tweede Zweedse act met de meeste verkoopsuccessen wereldwijd. Het duo bestaat uit gitarist en singer-songwriter Per Gessle en zangeres Marie Fredriksson. Ze scoren goed met uptempo rocksongs als The Look (1989) en de powerballads Listen To Your Heart (1989) en It Must Have Been Love (1990).

Captured By A Lovestorm - Carola
In 1991 boekt Zweden voor de derde keer een overwinning op het songfestival. De in eigen land enorm populaire Carola Häggkvist wint in Rome met Fångad av en stormvind. De Engelstalige versie wordt in enkele landen een bescheiden hit. Opvallend genoeg scoort ze een grotere hit met Främling in 1983. Carola neemt dat jaar voor het eerst, op 16-jarige leeftijd deel aan het songfestival en wordt derde. Van Främling neemt ze ook een Nederlandstalige versie op: Je ogen hebben geen geheimen. Ze bereikt er de zevende plaats in de Top 40 mee.

All That She Wants - Ace of Base
Het internationale succes van ABBA en andere Zweedse acts zorgt ervoor dat Zweden kansen ziet in popmuziek als exportproduct. De overheid investeert in muziekonderwijs en er ontstaat een goede infrastructuur voor muzikanten. Het levert talloze succesvolle songwriters en producers op, zoals Denniz PoP (1963-1998). Hij is het meesterbrein achter de viermansformatie Ace of Base, die sterk doet denken aan ABBA. Begin jaren 90 scoren ze hit na hit.

Take Me To Your Heaven - Charlotte Nilsson
Precies 25 jaar na Waterloo wint Zweden alweer het songfestival. Het nummer van Charlotte Nilsson uit 1999 lijkt een ode aan ABBA. Ze profiteert bovendien van het afschaffen van de taalregel dat jaar en mag in het Engels zingen. Ook is er dat jaar in Jeruzalem voor het eerst geen orkest meer.

Baby One More Yime - Britney Spears
De Zweedse producer en songwriter Max Martin is een protegé van DenniZ PoP. Het door hem geschreven Baby One More Time betekent de doorbraak van superster Britney Spears. Vervolgens wordt hij hofleverancier van hits voor grote artiesten als Céline Dion, Katy Perry en The Weeknd.

Levels - Avicii
Ook op het gebied van dance, meer specifiek de stroming progressive house, heeft Zweden toptalent in huis. Dj en producer Aviccii opent in 2016 de finale van het songfestival in Zweden. Hij heeft dan al meerdere grote internationale hits op zijn naam staan. Helaas eindigt zijn carrière veel te vroeg. In 2018 overlijdt Avicii op 28-jarige leeftijd.

Euphoria - Loreen
De invloed van eurodance is duidelijk terug te horen op het winnende lied van 2012. Het is ook een belangrijk keerpunt voor het songfestival. Vanaf de jaren 90 wordt het festival als oubollig en kitscherig gezien. Doordat het eigentijdse lied van Loreen een enorme Europese hit wordt, krijgt het songfestival opnieuw muzikale relevantie en raakt ook het jonge publiek weer geïnteresseerd.

Birds - Anouk
Die omslag ontgaat ook Anouk niet. De vrijgevochten Nederlandse zangeres verrast vriend en vijand door zich in 2013 aan te melden voor het songfestival in Malmö. Met hulp van de Zweedse songwriters Tore Johansson en Martin Gjerstad schrijft ze de ballad Birds. Nederland telt na jaren van teleurstellingen weer mee op het Eurovisie podium en Birds behaalt de negende plaats. Overigens wordt ook Arcade, het winnende lied van Duncan Laurence uit 2019, met Zweedse hulp geschreven. Joel Sjöö is een van de schrijvers hiervan.

Heroes - Måns Zelmerlöw
Het succes van Zweden op het songfestival lijkt niet te stoppen. Mede dankzij een slimme en innovatieve podiumact wint Måns Zelmerlöw de Weense editie van 2015 met overmacht. Een jaar later toont hij zijn veelzijdige talent als presentator in Stockholm.

Words - Alesso, Zara Larsson
DJ Alesso en zangeres Zara Larsson behoren tot de jonge generatie Zweedse artiesten met internationaal succes. Op het nummer Words uit 2022 werken ze voor het eerst samen.

Tattoo - Loreen
De beginklanken van Tattoo lijken erg op het couplet van The Winner Takes It All van ABBA. Het kan haast geen toeval zijn. Loreen wint met Tattoo in 2023 voor de tweede keer het Eurovisie Songfestival. Tattoo wordt net als Euphoria weer een grote internationale hit. Voor Zweden betekent het de zevende overwinning. Hiermee evenaren ze het record van Ierland.

Tekst en samenstelling – Gijs Kimenai
Vormgeving – Judith de Rond
Albumhoezen JK178287 en JK177748