De ongenaakbare Marlene Dietrich is de eerste ster van het Duitse lied, maar wanneer zij zich tegen de nazi’s keert, vlucht ze naar het buitenland. Om nooit meer terug te keren.
Na de gruwelijke Tweede Wereldoorlog wil het Duitse publiek het liefst wegdromen bij artiesten die zingen over exotische oorden waar de zon altijd schijnt.
Het populaire Duitstalige lied wordt al snel ‘schlager’ genoemd, het Duitse woord voor hit. Zangers als Freddy Breck, Rex Gildo én de Nederlandse tienerster Heintje bereiken een miljoenenpubliek.
Tegenover de volkse schlagerartiesten staan de serieuze liedermacher, singer/songwriters met Duitse teksten. Sommige liedermacher zijn uitgesproken politiek, anderen zingen meer persoonlijke teksten.
De energie van punk en new wave geven het Duitstalige lied hernieuwde energie. Herbert Grönemeyer koppelt epische rock a la U2 aan teksten waarin menig Duitser zich helemaal herkent.
De grootste hedendaagse ster van het Duitse lied is Helene Fischer. Deze dochter van Duitstalige Russische immigranten weet de schlager te koppelen aan een toegankelijk popgeluid.