Terug naar boven

Albumcovers zoeken op Muziekweb


Sinds januari 2020 is het mogelijk om met afbeeldingen van albumcovers te zoeken in de Muziekweb catalogus. Er kan hierbij gezocht worden naar alle afbeeldingen die in de catalogus aanwezig zijn van zowel de voor- als achterkant van de albumhoezen. In totaal bijna 1,2 miljoen plaatjes.

Maak een foto van een LP-, CD- of DVD-hoes en stuur de afbeelding op via de zoekingang op de website. Op de mobiele telefoon kun je hiervoor de camera van de telefoon gebruiken.

Hoe werkt het

Om te zoeken kan een afbeelding gebruikt worden die opgeslagen is op uw pc. Sleep deze afbeelding naar het aangegeven kader op de webpagina en laat de afbeelding los. U kunt ook een bestand openen door op de camera te klikken.

Op uw mobiel kunt u gebruik maken van de camera van de telefoon. Bezoek de cover-zoek webpagina en klik op de knop met de fotocamera afbeelding. Voor het beste resultaat moet de albumhoes zo groot mogelijk in beeld zijn. Probeer er ook voor te zorgen dat er zo min mogelijk reflectie is van zonlicht of lampen. Het maakt niet uit als de hoes schuin of gedraaid in beeld is.

Nadat de foto is verstuurd, wordt in de beeldcatalogus gezocht naar de meest overeenkomende afbeeldingen. De resultaten worden na enkele seconden op de zoekpagina getoond. Door op een resultaat te klikken wordt de albumpagina van het gevonden resultaat geopend.

Ga naar de webpagina voor het cover zoeken:

Een voorbeeld van het zoeksysteem op een mobiele telefoon:
Voorbeeld coverzoeken

Technische informatie

Om een zoekindex te maken van afbeeldingen wordt gebruik gemaakt van de opensource software OpenCV. Deze software heeft met een algoritme alle afbeeldingen in de catalogus van Muziekweb geanalyseerd en heeft van de eigenschappen in de afbeeldingen een zoekindex opgebouwd. De afbeeldingen die worden gebruikt als zoekopdracht, worden met hetzelfde algoritme geanalyseerd om vervolgens met de gevonden eigenschappen te zoeken in de index. De meest gelijkende afbeeldingen worden als resultaat teruggegeven.

Voor meer informatie kunt u vragen stellen via het volgende e-mailadres: automatisering@muziekweb.nl.

Disclaimer

De afbeelding, die u als zoekopdracht verstuurt, wordt nergens opgeslagen of bewaard. De resultaten van de zoekopdracht zijn hierdoor niet te reproduceren zonder opnieuw de afbeelding op te sturen.