Back to top

Van Eigen Bodem: Populair over de grens

The Common Linnets bestormden in 2014 de Europese hitlijsten met Calm After The Storm. Ilse DeLange en Waylon zijn natuurlijk lang niet de enige Nederlanders die succes boekten in het buitenland. Deze keer in Van Eigen Bodem vijf klassieke Nederlandse singles die het erg goed deden over de grens.

In 1970 wisten drie Nederlandse bands op het Amerikaanse Colossus-label grote hits te scoren in de Verenigde Staten. Venus (nummer 1) van Shocking Blue, Little Green Bag (nummer 21) van de George Baker Selection en Ma Belle Amie van Tee Set (nummer 5) vormden samen de zogenaamde Dutch Invasion.

Tee Set – Ma belle amie (1970)

Drie jaar later brak Golden Earring internationaal door met Radar Love. In Zimbabwe en Spanje behaalde deze ultieme roadsong de eerste plaats. R.E.M., Carlos Santana en zelfs James Last behoren tot de 500 artiesten die het nummer ooit coverden. De Haagse band was echter geen eendagsvlieg en behaalde in 1982 met Twilight Zone hoge noteringen in Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten.

Golden Earring – Twilight zone (1982)

Nog een Twilight Zone? Nee, dit is geen grap, al had de houseformatie 2 Unlimited natuurlijk nog veel meer internationale hits. Met Get Ready For This (1991) en No Limit (1993) boekten rapper Ray Slijngaard en Anita Doth en Belgische producers Phil Wilde en Jean-Paul De Coster grote successen. In het kielzog verkochten andere Nederlandse house-acts als 2 Brothers On The 4th Floor en Twenty 4 Seven ook enorm veel platen in het buitenland.

2 Unlimited –Twilight zone (1992)

Natuurlijk lag de basis van deze wereldhit bij Elvis Presley, die het liedje in 1968 al eens in een film zong. De Nederlander Tom Holkenborg was de eerste muzikant die van de erven Presley een remix mocht maken, toevallig ook voor een film. De producer had hiervoor al veel internationale ervaring opgebouwd met zijn project Junkie XL en wist The King in een aantrekkelijk nieuw jasje te steken. Zijn remix van A Little Less Conversation behaalde in twintig landen de nummer 1-positie.

Junkie XL – A little less conversation (2002)

Caro Emeralds album Deleted Scenes From The Cutting Room Floor en single A Night Like This deden sinds menig Nederlands record sneuvelen. Het bleken ook interessante exportproducten te zijn. A Night Like This behaalde de nummer 1-positie in Oostenrijk en Roemeniƫ, terwijl ook Groot-Brittanniƫ, Duitsland en Italiƫ overstag gingen voor de Amsterdamse zangeres.

Caro Emerald – A night like this (2009)

(JE)