Back to top

Popmuziek: Tien edities Best Kept Secret

Op 7, 8 en 9 juni 2024 vindt de tiende editie van Best Kept Secret plaats. In 2013 kon je voor het eerst vertoeven op het festival in Hilvarenbeek, met headliners Arctic Monkeys, Sigur Rós en Damien Rice. Het festival richt zich op alternatieve muziek met een combinatie van exclusieve gevestigde namen en nieuwe hippe acts in uiteenlopende genres. Maar wat is nou precies het best bewaarde geheim?

Het festival gaat naast muziek voor sfeer. Zo heeft het een unieke locatie. Met een mainstage aan het meer van Safaripark de Beekse Bergen en diverse podia die verspreid liggen in onder meer een bos, waan je je drie dagen in een andere wereld. Het festival probeert mensen te verenigen met muziek, cultuur en heerlijk eten. Met de tiende editie in het verschiet is dat een mooie gelegenheid om terug te blikken op een aantal bijzondere acts die de afgelopen tien edities op dit unieke festival speelden.

Naast bands als Sigur Rós en Arctic Monkeys, staat Damien Rice als headliner op de eerste editie van het festival in 2013. Het is daarvoor zes jaar geleden dat hij op Nederlandse bodem speelde. Een show waar naar uitgekeken wordt. Terwijl de zanger aan zijn glas rode wijn nipt, speelt hij publieksfavorieten als Volcano, 9 Crimes en The Blower's Daughter. Rice zet een indrukwekkende show neer die overloopt van de romantiek.

Damien Rice - The Blower's Daughter

Na de eerste editie wordt het festival door de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals uitgeroepen tot beste festival van 2013. Het festival vestigt zich in één klap zijn naam en maakt in de edities erna steeds indruk met een gevarieerde line-up. In 2016 weet men de Amerikaanse post-rock band Explosions in the Sky te boeken. Het is even schrikken als de band vroeg op zaterdag in de TWO (de grootste tent van het festival) wordt gezet. Het volledig instrumentale optreden maakt echter indruk en blijkt een van de meest bijzondere optredens van het hele weekend.

Explosions in the Sky - The Ecstatics

Al sinds de eerste editie staat Radiohead op nummer een als droom headliner van toenmalig festivaldirecteur Robert Swarts. In 2017 wordt eindelijk aangekondigd dat de Britse band naar Hilvarenbeek komt. Ze sluiten het festival af als onderdeel van hun A Moon Shaped Pool tour. Radiohead speelt een prachtige, intieme set met emotionele passages. Het publiek houdt zijn adem in.

Radiohead - Daydreaming

In 2019 maakt Best Kept Secret indruk met headliners als Bon Iver en Kraftwerk. Die laatste neemt 25.000 3D brillen mee voor hun imposante visuals. Maar de meest opvallende naam is misschien wel Carly Rae Jepsen, die voor festival afsluiter Christine & The Queens het hoofdpodium mag betreden. Er wordt in eerste instantie getwijfeld of een popact als Jepsen wel past op Best Kept Secret en ook de halfvolle weide doet vermoeden dat het publiek hier niet helemaal op zit te wachten. De Canadese zangeres speelt haar set echter met overgave, het plezier druipt er vanaf. Als Call Me Maybe wordt ingezet, gaat het publiek dat er staat dan ook helemaal uit zijn dak.

Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe

In 2020 en 2021 kan door corona het festival niet doorgaan (waardoor een optreden van onder meer Massive Attack in het water valt). Ook wordt festivaldirecteur Robert Swarts opgevolgd door Maurits Westerik. Daarmee komt er meer plaats voor elektronische acts en dj's. In 2023 zijn alle headliners (semi-)elektronische acts: The Chemical Brothers, Oscar & the Wolf en Aphex Twin. Die laatste speelt een exclusieve Nederlandse show en mag op zondag het festival afsluiten. Dat doet hij met een onnavolgbare set waarin hij werk van anderen met zijn eigen muziek mixt. Het levert vele hoogtepunten op die worden ondersteund door zijn kenmerkende bizarre visuals.

Aphex Twin - T69 Collapse

In 2024 mag opnieuw een elektronicagigant het festival afsluiten. Het is dan aan het Franse duo Justice om de festivalweide te doen schudden. Ze brengen in dat jaar hun langverwachte album Hyperdrama uit. De productie rondom hun show schijnt nogal wat voeten in de aarde te hebben en het duo is niet vies van een portie bombast. Naast Justice kun je ook onder meer PJ Harvey, Slowdive, St. Vincent en Sofia Kourtesis gaan aanschouwen op de tiende editie van het festival.

Justice - Genesis

(JvQ)