Retour au début de page

De Tijdmachine: Jimmie Rodgers

Op een frisse novemberdag in november 1927 stapte Jimmie Rodgers een opnamestudio in New Jersey binnen. De vier liedjes die hij daar opnam, maakten hem tot de eerste superster van de country. Van het liedje T is for Texas werden een miljoen stuks verkocht. Rodgers, een arme arbeiderszoon, mocht alleen niet lang van zijn roem genieten. Hij overleed zes jaar later aan tuberculose.

Jimmie Rodgers was de eerste superster van de country. Hij werd in 1897 geboren op het platteland van Mississippi. Op zijn 13e was hij al twee keer van huis weggelopen om zich te voegen bij een rondreizend circus. Zijn vader nam hem mee tenslotte maar mee naar zijn werk. Rodgers senior werkte bij een firma die spoor aanlegde. Daardoor was hij vaak weken van huis. Kleine Jimmie moest rondlopen met potten koffie. Hij maakte kennis met de spoorwegarbeiders. Vooral de zwarte werklui hadden hun eigen songs, bepaald door het ritme waarop ze de spoorbielzen legde. Dit maakte grote indruk op de jonge Rodgers, net als het gefluit van de stoomtreinen dat hij feilloos leerde imiteren.

Het werk aan het spoor zorgde voor een levenslange inspiratie. En als Rodgers in 1925 geen tuberculose had gekregen (en ongeschikt werd voor de zware arbeid), was hij waarschijnlijk een anonieme amateurmuzikant gebleven. Zonder vast inkomen waagde Rodgers het erop: een carrière als muzikant. Hij trok naar het verre New York, voor een auditie bij voor platenmaatschappij Victor. Het label gaf hem een kans, en nadat Rodgers’ eerste single flopte was zijn tweede (T Is For Texas) wel een succes.

Jimmie Rodgers - T is for Texas

Rodgers viel vooral op door zijn jodel. liedjes gingen over de kleurrijke lieden die op en rond het spoor verbleven. In korte, toegankelijke liedjes wist hij karakters heel scherp neer te zetten. Zoals zijn criminele vriend Ramblin’ Bob in het liedje in In The Jailhouse Now.

Jimmie Rodgers - In the jailhouse now

Ook het persoonlijke schuwde Rodgers niet. In TB Blues vertelt hij over zijn vriendin die niet wil geloven dat hij leidt aan tuberculose. Die ziekte zou Rodgers fataal worden. Tijdens zijn laatste opname, op 24 maart 1933, moest een kortademige Rodgers noodgedwongen op een stoel zitten tijdens de opnames. Een kleine maand later, op 26 maart 1933, overleed ‘The Singing Brakesman’.

Jimmie Rodgers - T.B. blues

De invloed van Rodgers op country en popmuziek is groot. Enkele van de bekende nam die liedjes van Rodgers opnamen zijn Van Morrison, Merle Haggard (zijn album Same Train, A Different Time bestond volledig uit Rodgers’ songs), Bob Dylan en Lynyrd Skynyrd. Elton John en Leon Russell namen voor hun duo-plaat The Union een ode op aan Rodgers getiteld Jimmie Rodgers Dream.

Elton John & Leon Russell - Jimmie Rodgers dream

(PdK)