Retour au début de page

Met Bach door het jaar (2): Tweede zondag van de Advent

Bach schreef een enorme hoeveelheid cantates voor het hele jaar, steeds voor een bepaalde zondag of een andere kerkelijke gelegenheid. In deze rubriek belichten we iedere week een actuele compositie.

Deze zondag is het de tweede zondag van de Advent. Dit is de tweede van vier Advents-zondagen, waarin wordt uitgekeken naar de geboorte van Jezus Christus met Kerst.

De cantate Wachet! betet! betet! wachet! BWV.70a componeerde Bach voor deze tweede zondag van Advent. Helaas is de muziek verloren gegaan, dus grijpen we nog een keer terug op een cantate voor eerste Advent: Schwingt freudig euch empor BWV.36.

Oorspronkelijk vormden het openingskoor en de drie aria’s een wereldlijke cantate. Met wat kleine wijzigingen werkte Bach het werk rond 1730 om tot een geestelijke compositie.

Schwingt freudig euch empor BWV.36 (zie album)

In 1731 voegde hij er nog eens vier koraalgebonden delen aan toe op basis van het koraal Nun komm der Heiden Heiland: het Lutherse Adventskoraal bij uitstek! Het nu achtdelige werk bestaat uit twee helften. De eerste (deel 1 t/m 4) werd voor de preek uitgevoerd, de tweede (deel 5 t/m 8) erna.

Nun komm der Heiden Heiland BWV.61 (zie album)

(JWvR)