Retour au début de page

Met Bach door het jaar (7): Driekoningen

Epifanie (6 januari) is het oudste Kerstfeest. Dit feest heeft altijd zijn betekenis gehouden, ook toen de populariteit van het Kerstfeest op 25 december toenam. Op Epifanie stond men onder anderen stil bij het verhaal van de drie Koningen (of Wijzen) uit het Oosten. Vandaar dat Epifanie ook wordt aangeduid als Driekoningen.

Bachs cantate Sie werden aus Saba alle kommen verwijst eveneens naar deze mysterieuze schenkers van goud, wierook en mirre. Een bijzondere uitvoering is te vinden op de cd Epiphany Mass van het Gabrieli Consort onder leiding van Paul McCreesh. Dit album is een denkbeeldige reconstructie van een mis voor Epifanie, zoals die rond 1740 in Leipzig gehouden zou kunnen zijn.

(Kerkklokken)

Na dit stemmig klokgelui (overigens niet van de Thomaskirche in Leipzig, maar van het nabijgelegen plaatsje Brand-Erbisdorf) opent de cd. Na enkele openingswerken volgt Bachs Missa brevis in F gr.t.; ofwel, het Kyrie en Gloria van de mis.

(De opening van het Gloria)

Centraal op de cd staat de boven genoemde cantate voor Driekoningen. Het rijk geïnstrumenteerde openingskoor roept direct het beeld op van de drie Koningen/Wijzen, die op reis gaan naar het geboren kind Jezus.

(Openingskoor van Sie werden aus Saba...)

(HJ)