Retour au début de page

Curiosa: Liedjes over Europa

Elk land heeft zijn nationale volkslied en hoewel de Europese Unie ook zijn eigen hynme heeft, zijn er niet zo veel liedjes geschreven over Europa. Onbekend maakt onbemind? Niet bij deze zes artiesten uit zes verschillende Europese landen.

We beginnen onze muzikale reis in Parijs en wel met Kraftwerk. In het titelnummer van hun album Trans Europa Express verhalen de mannen van Kraftwerk over een Europese reis. Van een nachtcafé in Wenen reizen ze met de trein naar Parijs waar ze David Bowie en Iggy Pop treffen. Ongehinderd door grenzen raast de TGV door het hart van Europa.

Kraftwerk – Trans Europa express

Vooral in Groot-Brittannië groeide de laatste jaren het verzet tegen de (vermeende) macht van de Europese Unie, uiteindelijk resulterend in de Brexit. De Britse groep Manic Street Preachers bracht al voor de Brexit een onvervalst loflied uit op Europa in het tweetalige lied Europa Geht Durch Mich. Het lied is sterk beïnvloed door Kraftwerk. Niet vreemd, want de Manics namen onderstaand nummer op in Duitsland. De Berlijnse actrice Nina Hoss tekende voor de zwoele Duitse tweede stem.

Manic Street Preachers – Europa geht durch mich

Rondom alle Brexit-heisa zou je bijna vergeten dat een lidmaatschap van de Europese Unie jarenlang bijzonder gewild was, vooral bij landen in het zuiden van Europa. De Portugese rockband GNR schreef in 1982 zelfs een onvervalst campagnelied om Portugal in de EU (toen nog Europese Gemeenschap geheten) te krijgen. Het werkte, in 1986 werd Portugal een volwaardig lid van de EG.

GNR – Portugal na CEE

De Europese eenheidsgedachte was decennialang populair onder Europeanen. Die vergaten niet welke voorspoed de Europese samenwerking had gebracht. Verdere integratie van Europa leek het beste en toen in 1992 het Verdrag van Maastricht werd gesloten, inspireerde dat de Italiaanse zanger Toto Cutugno. Hij schreef het bombastische loflied Insieme (Italiaans voor ‘samen’), dat het feit vierde dat de landen met elkaar afspraken om te werken aan een gemeenschappelijk munt (de euro).

Toto Cutugno – Insieme: 1992

Ook in Nederland hebben eurofielen hun liefde voor het continent op muziek gezet. Neem Arling & Cameron. Het nummer I Love Europe is een eerbetoon aan de licht-erotische amusementsmuziek uit de jaren 60 en 70 met een hoofdrol voor het Hammondorgel. Een specifiek genre waarin vooral de Duitsers, Fransen en Italianen uitblonken en in de jaren 90 plots weer helemaal hip was.

Arling & Cameron – I love Europe

Tot slot, de Europese hymne. In 1972 koos de Raad van Europa, die reeds de Europese vlag had ontworpen, het thema van Ode Aan De Vreugde van Ludwig van Beethoven als Europees volkslied. Volgens de keuzeheren vertolkt het lied ‘in de universele taal van de muziek, de idealen van vrijheid, vrede en solidariteit waarvoor Europa staat’. Hier wordt de Europese ode, gecomponeerd door een Duitser (met Vlaamse grootouders en die een groot deel van zijn leven in Oostenrijk woonde) uitgevoerd door het orkest van het Franse gendarmerie.

Musique de la Garde Republicaine – Ode a la joie

(PdK)