Retour au début de page

Curiosa pop: Liedjes over geluk

20 maart is de jaarlijks terugkerende Internationale Dag van het Geluk, die in 2012 door de Verenigde Naties in het leven werd geroepen en waarop de gelukkigste land ter wereld bekend worden gemaakt. In 2019 staat Nederland op de zesde plek in de top tien van meest gelukkig landen en legt het daarbij af tegen onder meer Noorwegen, Denemarken en IJsland. Muziekweb ging ook op zoek naar het geluk en keek in de collectie welke artiesten met hun muziek een gelukzalig gevoel proberen op te roepen.

Het Britse duo Goldfrapp is op een missie om een grote gelukkige clan op te richten. Allisson Goldfrapp en Will Gregory maakten daarom een nummer waar de zonnestralen vanaf spatten en waar je mondhoeken flink van naar boven worden getrokken. Wijsheid, sereniteit, magie en echte liefde. Het behoort allemaal tot het vreugdevolle bestaan dat het Britse duo beschrijft. In de clip van het nummer zie je een man vrolijk over straat springen. De video is geïnspireerd op de Amerikaanse musical Small Town Girl (1953).

Goldfrapp – Happiness

Pharrell Williams' megahit Happy was hier een voor de hand liggende keuze geweest, maar wat als geluk niet zo vanzelfsprekend is? Marina Diamandis schreef voor haar derde album Froot (2015) ook een lied met de titel Happy, al zit het fortuin bij haar iets beter verstopt. In een gevoelige ballad zingt zij over haar zoektocht naar geluk en zelfliefde.

Marina and the Diamonds – Happy

Als je gelukkig bent staat er waarschijnlijk wat vaker een grimas op je gezicht dan wanneer je in de put zit. Daar zingt Nat King Cole over in het nummer Smile. Oorspronkelijk komt het nummer uit de soundtrack van de film Modern Times (1936) van Charlie Chaplin. De tekst van het lied heeft een opbeurend karakter en probeert iemand die het niet meer ziet zitten er doorheen te slepen. Blijkbaar is lachen dan toch het enige medicijn.

Nat King Cole – Smile

Na een aantal donkere periodes ontmoette James Blake actrice Jameela Jamil en ze werden stapelverliefd. Het had een weerslag op zijn vierde album Assume Form (2019), dat ineens optimistisch klonk vergeleken met eerder werk. In het volgende lied zingt de Brit over de connectie die hij met zijn vriendin heeft en hoe onwerkelijk de gelukzalige toestand die hij ervaart voor hem is.

James Blake – Can’t Believe The Way We Flow

De persoon in het volgende nummer bevindt zich in zijn eigen wereldje. Het hemelse gevoel dat hij ergens zwevend boven de aarde ervaart, wordt gevangen in de bubbelende elektronica van het Noorse duo. Deze optimist is ook zeker niet bang dat dit gevoel hem zal ontglippen: ‘Whatever you do whatever you say, nothing can push this feeling away.’ Het nummer bevat een sample van Parliaments funky nummer Do That Stuff.

Röyksopp – Happy Up Here

Er zijn talloze gelukssymbolen: Het getal 7 in het Christendom, bamboe in de Chinese cultuur, het lieveheersbeestje in landen als Duitsland, Italië en Rusland. Voor matrozen zou de albatros geluk brengen. Oude verhalen beschrijven hoe deze vogel de ziel van overleden zeevaarders met zich mee draagt. De Britse groep Wild Beasts heeft waarschijnlijk nog niet zo vaak een glimp van deze majestueuze vogel opgevangen, want in dit nummer beschuldigt zanger Hayden Thorpe de vogel voor al het leed dat hij heeft moeten doorstaan.

Wild Beasts – Albatross

(JvQ)