Retour au début de page

Popmuziek: Roze liedjes

Roze Maandag is een jaarlijks terugkerende dag in Tilburg waarop iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht welke geaardheid je hebt of hoe je jezelf identificeert. Ook Muziekweb zet zijn roze bril op en kijkt in de collectie naar liedjes rondom de kleur roze, soms van artiesten die zelf LGBTI zijn.

Dit eerste nummer stond vorig jaar ook in de LGBTI playlist van Muziekweb. Janelle Monáe – zelf panseksueel – steekt buitenbeentjes een hart onder de riem en pleit voor seksuele vrijheid. In de videoclip van PYNK, een nummer dat zij samen met Grimes opnam, zijn Monáe en haar danseressen gehuld in vagina-broeken. Deze werden gemaakt door de Nederlandse ontwerper Duran Lantink. We hadden natuurlijk ook voor de schunnige Pink van Aerosmith kunnen gaan, maar de ode van Monáe heeft juist een mooi feministisch tintje.

Janelle Monáe – PYNK

In 2016 laat Frank Ocean via een open brief weten dat hij ook op mannen valt. In het nummer Pink + White zingt hij over zwart, geel, wit… en roze! Het nummer werd geproduceerd door Pharrell en niemand minder dan Beyoncé zingt een deel van de vocalen.

Frank Ocean – Pink + White

Het volgende nummer gaat over een vogel die zijn kleur krijgt door het eten van voedsel waar betacaroteen in zit. In het openingsnummer van Rickie Lee Jones’ zevende album Traffic From Paradise staan flamingo’s symbool voor engelen. Pink Flamingos is tevens de titel van een cultfilm uit 1972 van Jon Waters, waarin drag queen Divine de hoofdrol speelt.

Rickie Lee Jones – Pink Flamingos

De volle maan die in april aan de hemel staat, wordt ook wel de ‘roze maan’ genoemd. Hij is niet echt roze, maar vernoemd naar kruipphlox, een roze bloem die in april begint te bloeien. Singer-songwriter Nick Drake maakte in 1971 het album Pink Moon, dat in slechts vier uur tijd werd opgenomen. In het titelnummer zingt hij over de komst van het roze hemellichaam. Ook de Australische gitaarvirtuoos Tash Sultana maakte een nummer over deze gekleurde maan, waarin met verschillende gitaarriffs naar een uitzinnige climax wordt toegewerkt. Sultana identificeert zich als non-binair en wordt daarom het liefst met ‘hen’ of ‘hun’ aangesproken.

Nick Drake – Pink Moon
Tash Sultana – Pink Moon

Van de maan is het een logische stap om een bruggetje te maken naar de zon. Daarom sluiten we deze curiosa af met Pink Sun, een nummer van de Zweedse techno dj en loop-specialist Axel Willner aka The Field. Met de galmende techno-lus en gitaarsample in dit nummer is het alsof je de zon langzaam onder de horizon hóórt zakken.

The Field – Pink Sun

(JvQ)