Retour au début de page

Curiosa pop: Liedjes over vampiers

Halloween staat voor de deur en daarom gaan we bij Muziekweb op de griezelige toer. Bereid je daarom maar voor op een bloederige curiosa. We bijten ons namelijk in liedjes over een eeuwenoud monster: de vampier.

Dit eerste nummer staat op het album Lost Girls (2019) van Bat For Lashes. Met dit album brengt zij een ode aan jaren 80 films en de titel verwijst naar de vampierenfilm The Lost Boys (1987) met Kiefer Sutherland in de hoofdrol. Het nummer Vampires heeft een new wave inslag en doet aan The Cure denken.

Bat for Lashes – Vampires

De Noorse schrijfster en muzikante Jenny Hval werd net als Bat For Lashes geïnspireerd door films, meer specifiek uit de jaren 70. Ze ontwikkelde een fascinatie voor vampiers. In 2016 maakt Hval een conceptalbum over menstruatiebloed. De vampier is het volgende nummer is daarom van het vrouwelijke geslacht.

Jenny Hval – Female Vampire

Het is alom bekend dat vampiers bloed drinken. Het volgende nummer komt uit een film van regisseur Jim Jarmusch. Daarin volgen we een vampierenstel dat geen mensen meer wil vermoorden. Ze moeten daarom creatief zijn om aan bloed te komen. De soundtrack van de film werd gecomponeerd door Josef van Wissem en gespeeld door de band Sqürl, waar Jarmusch zelf in speelt.

Sqürl – The Taste Of Blood

Een van de bekendste vampiers is Dracula. Hij is de hoofdpersoon in Bram Stokers roman uit 1897. Stoker baseerde zijn Dracula wellicht op de Roemeense prins Vlad III, die erom bekend stond mensen te laten spietsen. Ook in de muziekwereld komt deze oppervampier terug als inspiratiebron.

Gorillaz – Dracula

De film Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922) van F.W. Murnau is de eerste verfilming van het boek Dracula. In deze stomme film speelt Max Schreck de griezelige vampier. Door Murnau werd verzonnen dat vampiers ook door zonnestralen zouden kunnen sterven. Dit is namelijk helemaal niet het geval in het originele verhaal.

CocoParov Stelar - Nosferatu

Een vampier heeft in principe het eeuwige leven, maar als je net als Buffy 'The Vampire Slayer' op vampierenjacht gaat, is het slim om jezelf te bewapenen met knoflook, een houten staak… of met zonlicht. Maar ja, dat laatste neem je niet zomaar met je mee. In de film Blade (1998) gaat Wesley Snipes daarom op pad met een uv-lamp om vampiers te bestrijden.

Miami Horror – Ultraviolet

(JvQ)