Retour au début de page

Popmuziek: Björk voor Debut

In 2023 is het dertig jaar geleden dat Björks officiële debuut Debut (1993) uitkomt. Het album geldt als een innovatieve zet van de IJslandse artiest, die gedurende haar carrière zal blijven verwonderen met de meest gekke en creatieve vondsten in haar muziek. Voor Björk is niets te vreemd, maar wist je dat zij ook voor Debut al een indrukwekkende muziekcarrière opbouwde? In 1977 brengt ze al op 12-jarige leeftijd een album uit, dat tot op heden niet in haar officiële discografie is opgenomen als debuut. Daarna speelt ze nog in verschillende bands, voordat ze uiteindelijk solo gaat.

K.U.K.L. – Anna

Haar eerste band K.U.K.L. is geen lang leven beschoren. De nog geen twintigjarige Björk brengt hiermee in 1984 het eerste album The Eye uit. In 1986 zal Holidays In Europe nog volgen en daarna houden zij alweer op met bestaan. De grillige post-punk van de groep past perfect bij de eigenzinnige zang van Björk. Bij het nummer Anna hoort een haast surrealistische clip, waarin Björk in een trouwjurk is te zien.

The Sugarcubes – Birthday

Na het ontbinden van K.U.K.L., gaan Einar Örn en Björk verder in een andere samenstelling als The Sugarcubes. Voorafgaand aan de release van Life’s Too Good (1988) wordt de single Birthday uitgebracht. Het Britse muziekbladblad NME pikt het op en doopt het tot single van de week. Björk krijgt daarmee veel aandacht van de internationale pers. De Britse labels geven de band echter geen volledige creatieve vrijheid, waardoor zij besluiten om hun debuut dan maar volledig zelf op te nemen. Het geluid van The Sugarcubes heeft nog steeds een inslag van post-punk, maar is vergeleken met K.U.K.L. net wat minder grillig.

Gling-Gló – Gling-Gló

In tegenstelling tot Björks solowerk, worden de songs op het album Gling-Gló voornamelijk in het IJslands gezongen. Het kwam in 1990 uit en is een samenwerking tussen Björk en het trio Guðmundar Ingólfssonar, dat haar in jazz-achtige liedjes begeleidt op piano, tamboerijn, drums, maracas en kerstbellen. Hieruit blijkt maar weer dat Björks stem ook met een genre als jazz moeiteloos samengaat.

Björk – Play Dead

Play Dead is eigenlijk een bonusnummer op Debut. Het werd geschreven voor de misdaadfilm The Young Americans, met Harvey Keitel in de hoofdrol. Het nummer gaat over het verdoven van pijn en bevat weemoedige strijkersarrangementen. Björk vond het lastig om te schrijven. Het moest passen bij het karakter uit de film, die zich op een lijdensweg bevindt. En dat terwijl Björk zich naar eigen zeggen op haar gelukkigst voelde tijdens het schrijven van Play Dead. Tegenstellingen zullen later nog vaker terugkomen in haar muziek.

(JvQ)