Retour au début de page

Popmuziek: Madonna in Nederland

Waar wereldster Madonna ten tonele verschijnt, ontstaat ophef. Er klinkt kritiek over valse noten, er zou sprake zijn van godslastering of de pikante acts gaan sommige mensen te ver. Eén ding staat buiten kijf, ze zet altijd weer een grootse, tot in de puntjes verzorgde show neer. In december geeft ze twee concerten in Nederland. Het is de achtste keer dat de Queen of pop met een tournee ons land aandoet.

Madonna komt in 1987 voor het eerst naar Nederland. Ze heeft dan al de status van superster en de twee concerten in de Rotterdamse Kuip zijn binnen no time uitverkocht. De tournee is bedoeld ter promotie van de albums True Blue (1986) en de soundtrack van Who’s That Girl (1987). In deze film speelt ze zelf de hoofdrol.

Who’s That Girl

In 1990 geeft ze met haar Blond Ambition-tour één concert in Nederland. De Kuip is niet uitverkocht, terwijl dit misschien wel de beroemdste tournee van Madonna is. Er is veel ophef over haar zeer expliciete uitvoering van Like A Virgin. Tijdens de tournee wordt de documentaire Truth Or Dare of In Bed With Madonna opgenomen. Deze geeft een interessant inkijkje in het professionele en privéleven van de vedette. Ook haar dansers spelen een belangrijke rol. Ze zijn afkomstig uit de ballroom scene van New York en gespecialiseerd in vogue-dancing.

Vogue

Nederland moet vervolgens veertien jaar wachten op een nieuw concert. In 2004 staat Madonna twee avonden in de Gelredome in Arnhem met de Re-Invention Tour. Ze zingt haar grootste hits, maar de tournee is vooral bedoeld om haar negende studioalbum American Life (2003) te promoten. Het album scoort namelijk een stuk minder dan we van Madonna gewend zijn.

American Life

Twee jaar later komt ze alweer naar Nederland. Dit keer is haar succesvolle album Confessions On A Dancefloor (2005) de aanleiding. Ze giet de discomuziek uit de jaren 70 in een eigentijds jasje. Het nummer Hung Up met een sample van ABBA wordt een wereldhit. The Confessions Tour zorgt twee avonden voor een volgepakte en swingende Amsterdam ArenA.

Hung Up

Haar laatste grote stadionconcert in Nederland geeft Madonna in 2008 met de Sticky & Sweet Tour. Daarna wordt de Ziggo Dome in Amsterdam haar vaste stek. Ze is er in 2012 te zien met de MDMA Tour en in 2015 met de Rebel Heart Tour. En nu keert ze terug met een show om haar grootste hits te vieren. De tournee draagt dan ook de naam Celebration!

Celebration

GK