Retour au début de page

Popmuziek: hij/hij of zij/zij

Is de wens van Annie M.G. Schmidt uitgekomen?
In de door haar geschreven musical Foxtrot (1977) zingt Willem Nijholt het nummer Sorry dat ik besta. Daarin beklaagt hij zich over het gebrek aan liedjes waarin de liefde tussen twee mannen wordt bezongen.

Willem Nijholt - Sorry dat ik besta

Het lied eindigt met een wens voor de toekomst:
‘Maar over 40 jaar wie weet
Staan er liedjes in de hitparade
Niet alleen maar over hij en zij
Maar ook over hij en hij
Liedjes over hem en hem
Zonder aarzeling of rem’

Meer dan 40 jaar later is er gelukkig wat veranderd. Er zijn meerdere artiesten die letterlijk hun voorkeur durven uit te spreken in liedteksten. En ja, ze halen er ook de hitparade mee.

De Australische zanger Troye Sivan brak in 2015 wereldwijd door met de single Youth. In zijn muziek en videoclips wordt de queer cultuur regelmatig gevierd. In Lucky Strike van zijn album Bloom (2018) zingt hij over zijn gevoelens voor een jongen:
'Short days, long nights, boy
Tell me all the ways to love you
'Cause you taste like Lucky Strikes
You drag, I light, boy'

Troye Sivan - Lucky Strike

De expliciete videoclips van de Amerikaanse hiphopartiest Lil Nas X zorgen regelmatig voor ophef. Hij steekt zijn queer zijn duidelijk niet onder stoelen of banken. Ook in zijn teksten is hij openhartig over zijn verlangens:
'Need a boy who can cuddle with me all night
Keep me warm, love me long, be my sunlight'

Lil Nas X - That’s What I Want

Na succesvolle jaren met rockband The Czars richt singer-songwriter John Grant zich vanaf 2010 op een solocarrière. Op zijn albums komen regelmatig queer thema’s aan de orde. De song Billy is een ontroerend relaas over een verloren liefde.

John Grant - Billy

Liedjes over zij en zij zijn er inmiddels ook genoeg. Het Russische duo t.A.T.u. breekt in 2002 wereldwijd door. TaTu is een verkorting van een Russische uitdrukking en betekent ‘dit meisje houdt van dat meisje’. In de videoclip van All The Things She Said zat een lesbische kus. Al bleek het achteraf vooral een act, toch is het nummer de eerste grote hit waarin de liefde tussen twee vrouwen werd bezongen.

t.A.T.u. - All The Things She Said

Om de megahit van Katy Perry uit 2008 kunnen we natuurlijk niet heen. Al wordt hier slechts een uitstapje naar iemand van dezelfde sekse bezongen:
'I kissed a girl just to try it
I hope my boyfriend don’t mind it'

Katy Perry - I Kissed A Girl

Voor zangeres Mary Lambert is het zingen over queer liefdes wel een serieuze zaak. Samen met het hiphopduo Macklemore en Ryan Lewis maakt ze een heus anthem voor de queer gemeenschap. Macklemore eindigt in Same Love zijn rap met:
'No law's gonna change us, we have to change us
Whatever god you believe in, we come from the same one
Strip away the fear, underneath it's all the same love
About time that we raised up, sing'

Macklemore, Ryan Lewis, Mary Lambert - Same Love

(GK)