Retour au début de page

Hiphop: Def Rhymz (1970 – 2024)

In maart 2024 overleed de Surinaams-Nederlandse artiest Def Rhymz (Dennis Bouman) op 53-jarige leeftijd aan hartfalen. Met nummer één hits als Doekoe en Schudden speelde de skibrildragende rapper een sleutelrol in de commerciële volwassenwording van Nederlandse hiphop.

Achter het soms melige karakter van de hits schuilt een skillgedreven MC die zich kan rekenen tot een van de grondleggers van de Nederlandstalige rapscene. 1986 werd Def (toen nog opererend onder de artiestennaam Def Rijmen) zelfs Nederlands kampioen rappen.

Def RhymzDe Goeiste

Initieel fungeerde Zoute Uitval als B-kant van de single Zoete Inval, de possecut afkomstig van Binnenlandse Funk (1998) van Extince. Naderhand verschijnt Zoute Uitval ook op de Extince-verzamelaar De Winnaar Houdt Aan (2012). Zoals veel van zijn generatiegenoten begon Def Rhymz te rappen in het Engels, maar op Zoute Uitval is hij voor het grote publiek voor het eerst te horen in het Nederlands. Over een gitaarloop ondersteund door een traditionele boombap-beat demonstreert Def zijn karakteristieke, losgeslagen rapstijl, die doet denken aan Ol’ Dirty Bastard van Wu-Tang Clan (in een interview met Parool omschrijft Def zichzelf ooit als kruising tussen Eminem, Ol’ Dirty Bastard en, jawel: Paul de Leeuw). Ook de voorheen Engels rappende U-niq is hier voor het eerst te horen in het Nederlands, voor hij (jaren later) in 2006 zijn Nederlandstalige debuutplaat Rotterdam uitbrengt.

Extince - Zoute Uitval feat. U-niq, Shyrock, Def Rhymz, Anonymous Mis, E-Life, Murth the man--o-scripot

Met het makkelijk in het gehoor liggende Doekoe (Surinaams voor ‘geld’), afkomstig van zijn debuutalbum De Goeiste (dat verschijnt op Topnotch), beleeft Def Rhymz in 1999 zijn commerciële doorbraak. De track met gezongen refrein (‘iedereen houdt van doekoe, iedereen houdt van geld’) samplet Stool Pigeon van Kid Creole & the Coconuts, en is de eerste Nederlandse hiphoptrack die op nummer 1 belandt in de Top 40. In de coupletten passeren veel eigentijdse bekende Nederlanders/karakters de revue, waaronder Henny Huisman, André Hazes, Gabber Piet en Marco Borsato. Met de zin ‘hotel, motel, Holiday Inn’ verwijst Def naar hiphop-klassieker Rapper's Delight van Sugarhill Gang 1979.

Def Rhymz - Doekoe

Met de single Schudden scoort Def een jaar later in 2000 opnieuw een nummer één hit. Schudden wordt samen met Puf uitgebracht als dubbele A-kant, en is tevens track 2 van zijn album De Allergoeiste (2001). De dansbare single bevat een instructief refrein van r&b-zanger Lloyd de Meza (‘tot de grond!’) , en herkenbare sample van DJ Jeans Love Come Home (een single die eerder dat jaar verschijnt), waar door producer Menno Koning een bubblingbeat onder wordt geplaatst. In een later interview verklaarde DJ Jean dat hij destijds niet voorzag dat Schudden een enorme hit zou worden, en dat hij Def de sample gratis liet gebruiken.

Def Rhymz - Schudden

Op de eerdergenoemde possecut Zoute Uitval was Def Rhymz al eens op een track te horen aan de zijde van Postmen. Hoewel er op dat moment geen nieuwe acute nucleaire dreiging bestaat, releasen de heren in 2000 gezamenlijk een cover van De Bom, de nummer-1-hit van Doe Maar uit 1982. Daar waar Shyrock (later Maikal X) van Postmen het refrein voor zijn rekening neemt, betrekt Def Rhymz in zijn couplet het bomconcept op zichzelf: hij ís de bom. ‘Echt fijn, om Def te zijn, echt fijn, om te gek te zijn – ik ben de bom’.

Def Rhymz & Postmen - De Bom

Kenmerkend voor Def Rhymz was hoe hij (mede onder invloed van Amerikaanse stand-up comedians als Richard Pryor en Eddie Murphy) elementen van comedy verweefde met zijn muziek. Zowel in reguliere tracks als op de ‘Roddelen’-albumskits, waar hij verschillende bevolkingsgroepen fileert. De humorgecentreerde benadering blijft onderdeel van Def, ook als hij in 2002 de hit-albums De Goeiste/De Allergoeiste opvolgt met de plaat Hoorgasme. Zo bevat Gerard uit Geleen (afkomstig van Hoorgasme) een persiflage op een witte Limburgse hiphopluisteraar.

Def Rhymz - Gerard uit Geleen

(SD)