Retour au début de page

Popmuziek: Europapa en andere vaders op het songfestival

Donderdag 9 mei vertegenwoordigt Joost Klein Nederland op het Eurovisie Songfestival. Het nummer Europapa is een eerbetoon aan zijn overleden vader. Het gaat vaker over vaders op het Eurovisie podium. En waar vaders om de hoek komen kijken, zijn de grote emoties nooit ver weg.

Klein eindigt het lied met de woorden: ‘Mijn vader zei me ooit: het is een wereld zonder grenzen.’

De verwachtingen zijn hooggespannen, want Joost Klein staat erom bekend groots te durven dromen en van zijn optredens een spektakel te maken. De boodschap van zijn vader heeft hij in zijn oren geknoopt.

Joost Klein - Europapa

We zetten nog meer sterke songs over vaders van de afgelopen jaren op een rijtje.

Az én apám betekent ‘mijn vader’. Het lied is de Hongaarse inzending van 2019. Zanger Joci Papai zingt over zijn vader die lange tijd een zigeunerbestaan leidde. Daar komt een einde aan wanneer hij door de overheid wordt gedwongen zijn woonwagen te verlaten. Hij moet gaan wonen in een sociale huurwoning in een wijk waar hij moeilijk kan aarden. Bijzonder aan het nummer is het refrein zonder tekst, gebaseerd op de melodie waarmee zijn vader hem als kind altijd in slaap floot.

Joci Papai - Az én apám

In aanloop naar het songfestival van 2020 wordt de videoclip van de IJslandse Dadi Freyr een ware internethype. Het aanstekelijke nummer, de outfit van de zanger en het grappige dansje slaan aan. IJsland is dan ook de grote favoriet voor de winst dat jaar. Maar het mag niet zo zijn. Door de pandemie gaat het songfestival in Rotterdam niet door.
Think About Things gaat over het vaderschap. Dadi Freyr zingt over de liefde voor zijn pasgeboren dochter en vraagt zich af hoe zij naar de dingen kijkt.

Dadi Freyr - Think About Things

In 2014 eindigt zanger Andras Kallay-Saunders namens Hongarije op de vijfde plaats. Het door hemzelf geschreven Running gaat niet over zijn eigen vader maar over die van een jeugdvriendinnetje. In het uptempo lied beschrijft Kallay-Saunders haar angsten en de wens om uit huis te ontsnappen. Haar moeder geeft niet thuis wanneer ze om hulp roept. Er wordt niet precies beschreven wat er aan de hand is, maar dat er sprake is van huiselijk geweld wordt pijnlijk duidelijk.

Andras Kallay-Saunders - Running

De laatste jaren presteren onze oosterburen niet al te best op het songfestival. Een uitzondering is de bijdrage van Michael Schulte uit 2018. In You Let Me Walk Alone bezingt hij de liefde voor zijn overleden vader. Hou het maar eens droog bij woorden als:

‘I tried my best and I came so far
But you will never know
Cause you let me walk this road alone.’

Tijdens zijn optreden komen ook nog eens familiefoto’s in beeld. Bij de vakjury en de televisiekijker weet Schulte de gevoelige snaar te raken. Hij behaalt een mooie vierde plaats.

Michael Schulte - You Let Me Walk Alone

Last but not least: een van de grootste songfestivalhits van de afgelopen jaren. De Italiaanse zanger Mahmood wordt in 2019 tweede achter onze eigen Duncan Laurence. Het nummer Soldi haalt zowel op Spotify als op YouTube meer dan tweehonderd miljoen streams. De opzwepende beat van het nummer doet denken aan I Want You Back van de Jackson 5. Maar in de in het Italiaans gezongen tekst horen we een sombere geschiedenis. Toen Mahmood 6 jaar was, verliet zijn vader het gezin. In het autobiografische Soldi bezingt Mahmood wat hij zich nog van zijn vader kan herinneren. Het nummer bevat één regel in het Arabisch:

‘Waladi waladi habibi ta’aleena (mijn zoon, mijn zoon, mijn schat, kom hier).’

Het zijn de woorden die zijn Egyptische vader vroeger tegen hem sprak. In de tekst schakelt Mahmood van dergelijke lieve zinnen naar de woede die hij voelt:

‘Tradire è una pallottola nel petto (verraad is een kogel in de borst).’

Mahmood - Soldi

GK