Retour au début de page

Playlist Duurzaamheid

We hopen dat deze playlist lang meegaat, hij gaat namelijk over duurzaamheid!

 1. Little pink plastic bags Gorillaz
 2. Train Goldfrapp
 3. The bike song Mark Ronson & The Business International
 4. Vierfleck Dominik Eulberg
 5. Vegetarian voodoo soup Brent Lewis
 6. Solara Smashing Pumpkins
 7. Windmills and turntables Jef Neve
 8. Salty sweet MS MR
 9. Turn out the lights Patrick Watson
 10. Hot shower Chance The Rapper & MadeinTYO & DaBaby
 11. Vessels Philip Glass
 12. It's the end of the world as we know it and I feel fine R.E.M.
en savoir plus
Deze playlist staat in het teken van duurzaamheid, wat in 2019 tevens het thema is van Nederland Leest. Duurzaamheid wordt ook wel omschreven als het uithoudingsvermogen van bepaalde processen of systemen, zoals de natuur of economie. Duidelijk is dat de ecologische voetafdruk door de menselijke consumptie een flinke afdruk op de aarde achterlaat. Voedsel en andere consumptiegoederen kosten onder meer door industrieel grootverbruik veel energie, die vaak niet duurzaam is. Tegenwoordig is er een grote nood aan duurzame(re) processen om ervoor te zorgen dat we de aardbol niet laten overkoken. In deze playlist koppelen we liedjes aan zaken die met duurzaamheid te maken hebben.

Little Pink Plastic Bags - Gorillaz
“Do you ever feel like a plastic bag?”, zong Katy Perry ooit. Ook de geanimeerde band van Damon Albarn maakte een liedje over plastic tasjes. Plastic vergaat nauwelijks en het komt terecht in de oceaan of de maag van een dier. In dit nummer zwerven de zakjes boven de snelweg. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Neem daarom als je gaat shoppen een herbruikbare boodschappentas mee.

Train - Goldfrapp
Het duo Goldfrapp gaat voor een van de meest duurzame vormen van transport. Grote afstanden zijn natuurlijk niet altijd mogelijk om met de fiets af te leggen. De trein is daarom het beste alternatief als je voor de minste CO2-uitstoot wil zorgen.

The Bike Song - Mark Ronson & The Business International
Maar ja, als je het echt duurzaam wil doen, dan pak je de fiets. In Nederland is de fiets niet weg te denken uit het straatbeeld. Per jaar fietsen we met z’n allen zo’n 15 miljard kilometer bij elkaar!

Vierfleck - Dominik Eulberg
De Duitse dj Dominik Eulberg is tevens bioloog. Hij bestudeert o.a. vogels en insecten. Om de aandacht op het behoud van de natuur te vestigen, maakte hij een heel album vol nummers die verwijzen naar verschillende dieren. Deze ‘Vierfleck’ is een libelle met vier stippen op zijn vleugels.

Vegetarian Voodoo SoupBrent Lewis
Duurzaam eten heeft een effect op de natuur, maar ook op dierenwelzijn en eerlijke handel. Door minder of geen dierlijke producten te eten verlaag je je ecologische voetafdruk en neemt de vraag naar milieubelastende voedingsproducten af. Dit kan al door één dag per week vlees te laten staan. Brent Lewis heeft nog wel een lekker vegetarisch receptje voor je.

SolaraSmashing Pumpkins
De zon geeft energie in de vorm van licht en warmte. Die energie kun je gebruiken en is duurzaam. Voorlopig is de zon nog niet klaar met schijnen, dus deze milieuvriendelijke energie kan volop gebruikt worden. Moet je wel eerst zonnepanelen aanschaffen natuurlijk. Dit titel van dit Smashing Pumpkins nummer is tevens een merk zonnepanelen.

Windmills And TurntablesJef Neve
Naast zonne-energie is windenergie een andere vorm van duurzame energie. Via windmolens kan bijvoorbeeld elektriciteit opgewekt worden. Vroeger werd windenergie voornamelijk gebruikt om mechanische arbeid mee te verrichten, zoals het vermalen van graan. Toen de stoommachine werd uitgevonden, nam het gebruik van windenergie af. Nederland is een winderig land en heeft daarom ook veel windmolens. Een keerzijde daarvan is dat windmolens herrie maken, gevaarlijk zijn voor dieren en het creatieproces wel milieuvervuilend is.

Salty SweetMS MR
Een enigszins onbekende vorm van energie is ‘blauwe energie’. Hierbij wordt energie gewonnen uit het verschil in zoutgehalte tussen zoet en zout water. Deze vorm van energie is CO-2 vrij en kan bijvoorbeeld toegepast worden op plaatsen waar rivieren in zeeën uitmonden.

Turn Out The LightsPatrick Watson
Minder energie verbruiken – of in ieder geval bewuster omgaan met je energieverbruik, hoort bij duurzaamheid. Zo kun je best het licht uitdoen in die ene kamer of gang waar je toch niet bent. Patrick Watson geeft het goede voorbeeld.

Hot ShowerChance The Rapper, MadeinTYO & DaBaby
Waarschijnlijk vind je het heerlijk om onder een warme douche te staan, maar misschien kun je daar wel vijf minuutjes van afsnoepen. Dat scheelt én water én energie!

VesselsPhilip Glass
Koyaanisqatsi is een documentaire uit 1982 van regisseur Godfrey Reggio. De film toont hoe technologie het wereldbeeld heeft veranderd, maar ook hoe de hoeveelheid mensen op deze planeet om niet duurzame processen vraagt. De titel van de film komt uit de taal van de Hopi-indianen en betekent ‘een verstoord leven’. Philip Glass maakte de soundtrack voor deze documentaire.

It’s The End Of The World As We Know It And I Feel Fine - R.E.M.
We sluiten af op een sombere, maar onvermijdelijke noot. Als we niet duurzamer worden, dan wordt dit nummer van R.E.M. uit 1986 hoogstwaarschijnlijk werkelijkheid. R.E.M. maakte zich destijds nog niet zo druk.

Samenstelling en tekst: Jasper van Quekelberghe
Graphic design: Judith de Rond