Terug naar boven

Vijf interessante duetten van Toots Thielemans

De mondharmonica-legende Toots Thielemans had een prachtige staat van dienst. Hij speelde gedurende zijn lange loopbaan met veel grote namen. Weinig muzikanten waren zo breed inzetbaar op het hoogste niveau als Thielemans. Muziekweb zet vijf verrassende samenwerkingen op een rijtje.

Dat is nog niet eenvoudig. De lijst met interessante samenwerkingen van Thielemans is haast oneindig. Jazzmusici als Chet Baker, Jaco Pastorius en Miles Davis deelden met hem een podium. Binnen de popmuziek was hij niet minder bekend, dankzij samenwerkingen met bijvoorbeeld Paul Simon, Billy Joel en Trijntje Oosterhuis. En dan vergeten we nog bijna de vele films en series die hij voorzag van herkenbare muziek. Turks Fruit en Baantjer bijvoorbeeld.

Benny Goodman – Bluesette
Thielemans kwam in 1922 in een eenvoudige volkswijk in Brussel ter wereld, maar de toekomst had meer voor hem in petto. Als kind raakte hij bezeten van muziek, en leerde hij accordeon, gitaar en mondharmonica spelen.

Tijdens een reis door de Verenigde Staten, waar zijn oom woonde, hoorde de manager van Benny Goodman hem toevallig spelen. Die vroeg hem een opname naar hem te sturen, waarna Goodman ook onder de indruk raakte van zijn spel. De beroemde klarinettist nam hem een paar jaar later, in 1950, mee op tournee door Europa.

Jaren later worden Thielemans en Goodman herenigd. Samen spelen ze in 1969 Bluesette, het succesvolle nummer van Thielemans dat zo vaak gecoverd werd, dat hij het zijn ‘social security number’ noemde.

Elis Regina – Five For Elis
Een Braziliaanse zangeres en een Belgische muzikant in Stockholm. Dat is per definitie interessant. Het album dat Thielemans in 1969 maakte met de bekende zangeres Elis Regina zat vol energie. Verrassend is de solotrack Five For Elis, waarop Thielemans een ode brengt aan zijn muzikale partner. We horen hem dit keer kunstfluiten. Zeker in het begin van zijn carrière was de Belg even bekend als gitarist en kunstfluiter als mondharmonicaspeler.

The Oscar Peterson Big 6 – Au Privave
Op uitnodiging van de legendarische jazzpianist Oscar Peterson stond Thielemans in 1975 op Montreux. Samen met andere helden als Joe Pass en Milt Jackson was hij onderdeel van The Oscar Petterson Big 6. Thielemans gaat flink tekeer op dit nummer van Charlie Parker, met wie hij eerder ook toerde. Ken je Toots alleen van zijn toegankelijke soundtracks, dan is dit nummer wel even schrikken.

Ieniemienie – Bal
Het is algemeen bekend dat Toots meespeelde op de Amerikaanse tune van Sesame Street uit 1969. De herkenningsmelodie is nog altijd wereldberoemd. Maar wist je ook dat Thielemans jaren later meewerkte aan de Nederlandse versie? Op de plaat Sesamstraat is Jarig uit 1985 kun je zijn mondharmonica horen op vrijwel alle nummers. Een van de fraaiste is het door Ieniemienie gezongen Bal, dat werd geschreven door Harry Bannink.

Marc Matthys – Elegy and Rondeau
De Vlaamse pianist Marc Matthys ging in 2006 op zoek naar de raakvlakken tussen jazz en klassieke muziek. Samen met Thielemans maakte hij de cd Bach Meets Jazz Again. Naast vrije interpretaties van het werk van de componist bevat het album ook nummers van George Gershwin. Het nummer dat we hier horen is een eigen compositie van Matthys.