Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Eindhoven Rock City

In 2015 werd PSV kampioen van de eredivisie. Zonder ook maar één Brabantse voetballer is de gelederen, maar daar maalt niemand in Lichtstad om. Muzikaal staan de Brabanders ook hun mannetje. Daarom is deze aflevering van ‘Van eigen bodem’ gewijd aan Eindhoven Rock City, met alleen maar Brabanders in de basis.

Peter Koelewijn, geboren in de Eindhovense wijk Stratum, was natuurlijk de eerste Nederlandstalige rocker. Ook Armand komt uit de vijfde stad van het land, maar pas in de jaren negentig werd ‘Eindhoven’ een keurmerk voor kwaliteit. ‘Eindhoven rock city’ was de naam van een scene bestaande uit onder meer Peter Pan Speedrock, 7Zuma7, The Spades, 35007 en Candybar Planet. Deze bands traden vaak samen op en brachten ook een verzamelalbum uit. De meeste van die groepen was geen lang leven beschoren, alleen Peter Pan Speedrock draafde lang door met hun beukende hardrock. Het trio bracht met Rockcity een ode aan zijn stad.

Peter Pan Speedrock – Rockcity

Spades-voorman Denvis bracht nadien enkele soloplaten uit, maar dook in 2013 weer op met een nieuwe groep: D Deadly. Een stuk minder stevig dan The Spades, maar wel met rockliedjes die lekker het oor in kruipen.

D Deadly – Sunny day

Het typische recht-voor-zijn-raapgeluid van rockstad Eindhoven is nog altijd springlevend. Luister maar naar Dirty Denims die hun AC/DC-achtige muziek op hun debuutalbum betitelen als ‘happy hardrock’.

Dirty Denims – Famous

Ook garagerock bleef altijd populair in Eindje. Mozes & The Firstborn was nog maar kort bezig toen de groep al onder juichrecensies werd bedolven. Optredens op Lowlands, Best Kept Secret en in de Verenigde Staten volgden.

Mozes & The Firstborn – I got skills

Opvallend is dat al deze artiesten in het Engels zingen. Een uitzondering vormt Allez Soldaat dat in Brabants dialect zingt. De groep is opgezet door Björn van der Doelen. Inderdaad, díe Van der Doelen, die drie seizoenen bij PSV voetbalde. Van der Doelen verdiende met zijn onstuimige spel de bijnaam ‘De witte tornado’, maar in zijn liedjes toont hij zich een stuk rustiger. Zijn tweede album Caballero Zonder Filter staat vol met fraaie luisterliedjes.

Björn van der Doelen & Allez Soldaat – Fantini farnese

(PdK)