Terug naar boven

Van Eigen Bodem: Armand

‘Nee, ik werk niet aan een comeback’, zong Armand in 1974. Ruim veertig jaar later zong hij het weer, dit keer op een album met The Kik. De samenwerking met het Rotterdamse beatbandje gaf het oeuvre van de protestzanger weer nieuwe glans. In 2015, vlak voor zijn dood, stond Armand haast nog meer in de schijnwerpers dan tijdens zijn gloriedagen eind jaren zestig. Maar welke muziek maakte de liedjesschrijver in de tussentijd?

Armand – Ben ik te min

Armand (Herman van Loenhout, 1946) brak in 1967 van de ene op de andere dag door met het nummer Ben Ik Te Min, waarin een jongen uit de arbeidersklasse zich beklaagde over zijn rijke schoonpapa. Op basis van deze hit bleef hij decennialang een graag geziene gast op festivals en buurtfeesten. Het succes van dat nummer zou hij niet meer evenaren, maar dat betekende niet dat hij geen interessante muziek meer maakte. Hij voerde zonder zich wat van anderen aan te trekken zijn eigen muzikale koers. Dat is goed te horen in het ruim acht (!) minuten durende Beste Burger, waarin hij harde kritiek uit op gewone mensen, die alles hebben en toch nog klagen.

Armand – Beste burger

Het pakkende liedje stond op de dubbel-lp Een Beetje Vriendelijkheid uit 1974, waarop ook Come Back stond: ‘Nee ik werk niet aan een come back, ik herinner me niet weg te zijn geweest. En ik doe nog steeds mijn best.’ Dat klopte als een bus, want Armand maakte in die jaren geregeld sterke lp’s, waaronder Rue De La Paix, Terug Naar De Aarde en Tintels voor de mensen.

Armand – Thuiskomen

Armand stond bekend als maatschappijkritisch, maar vaak uitte hij zich niet zo negatief of cynisch als je zou verwachten. Op zijn platen spoorde de roodharige zanger juist zijn medemensen aan om solidair met elkaar te zijn en gelukkiger te worden, al dan niet geholpen door geestverruimende middelen. Zijn muziek was sowieso opvallend vaak vrolijk. Luister eens naar Er Zijn Van Die Lui van het album Nachtbraken uit 1981. Kritiek en een glimlach kunnen hand in hand gaan.

Armand – Er zijn van die lui

Hierna bracht Armand nog enkele platen en compilaties uit, veelal in eigen beheer. Het grote publiek zag hem nog herhaaldelijk op televisie, bijvoorbeeld bij Op Volle Toeren van Ali B. In 1998 speelde de zanger op Lowlands, waar het jonge publiek zijn grote hit herkende en uit volle borst mee zong. Zijn boodschap bleek tijdloos, wat zijn laatste kunstje in 2015 met The Kik ook weer bewees.

Armand & The Kik - Een beetje vriendelijkheid

Klik hier om naar de albumpagina van Armand te gaan en te zien welke titels er te luister en te leen zijn.

(JE)